1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. ilkivalta

Puistojen ilkivalta puhuttaa Hämeenlinnassa – Puistotyönjohtaja: "Löytyisi tähdellisempääkin tekemistä"

Lähes viidennes puistotoimen työpanoksesta kuluu ilkivallan jälkien korjailuun.

ilkivalta
Rikottuja puistonpenkkejä Hämeenlinnassa
Penkkien selkänojaa jäivät kaipaamaan ainakin Rantareitin ahkerat virkistyskäyttäjät.Harri Oksanen / Yle

Puistonpenkkejä on kesän mittaan tärvelty Hämeenlinnan keskustassa Vanajaveden rantaa kulkevalla suositulla Rantareitillä. Penkkien selkänojat ovat kokeneet kovia ja ylimääräistä maaliakin on pintaan ilmaantunut Maaherran puiston ja Aleksis Kiven puiston kohdalla.

– Kyllähän valurauta on aika kovaa, kyllä se iskusta katkeaa. Mutta jonkinnäköistä voimaa se vaatii, ei se ihan vaan nojaamalla lähde, sanoo puistotyönjohtaja Pekka Luotonen.

Puiston penkin ilkivallan jälkiä
Ilkivallan jälkiä on pitänyt alkuunsa siistiä teräviä reunoja korjailemalla.Harri Oksanen / Yle

Ihan heti ei saada uusia tilalle. Valettuja jalkoja on valmiina, mutta niitä pitää työstää ja maalata, samoin penkin lautoja on tehtävä ja maalattava. Penkin työstöön kuluu kahden päivän työ ja 600 euron hinta töineen.

Penkit on pultattu betonireunakiviin, jotka ovat pääsääntöisesti pitäneet penkit paikoillaan – tosin niitäkin on saatu nostettua, muistaa puistotyönjohtaja.

– Vuosien varrella kalusteita on tärvelty potkimalla, kaivertamalla tai töhrimällä, leikkivälineistä rikotaan seiniä ja kasvillisuutta kuten kesäkukkia revitään. Nuoria puita on taitettu, mitä nyt mieleen onkin juolahtanut.

Viidennes työpanoksesta ilkivallan korjailuun

Kameravalvonta on käytössä Tori- ja Kirkkopuistossa ja Reskalla. Tallenteista tekijän tunnistaminen on kuitenkin ollut hankalaa.

Hämeenlinna on puistojen kaupunki, pelkästään leikkipaikkoja on toistasataa. Jokainen ilkivallanteko vaatii jonkun sitä korjaamaan ja kustannuksia syntyy vaihtotöistä ja materiaaleista. Luotosen mukaan lähes 20 prosenttia puistotoimen työpanoksesta menee ilkivallan jälkien korjaamiseen. Siksipä tieto Rantareitin penkkien tärvelemisestä sai miehen mielen matalaksi.

– Kyllä ensimmäinen ajatus oli, että joko taas. Keväällä laitettiin uudet penkit ja ajateltiin, jos nämä nyt tällä kertaa menisivät. Mutta ei tässä montaa kuukautta mennyt. Löytyisi tähdellisempääkin tekemistä, Luotonen manaa.

Ikuiselta ja kestävältä tuntuva kivipenkkikään ei taida olla riittävä ratkaisu.

– Uimahallin rannassa on tuotu navettakiviä, mutta sitten kysytään koska tuodaan kunnon penkit!

Lue seuraavaksi