1. yle.fi
  2. Yle Uutiset
  3. linnut

Pohjois-Satakunnan sääksikameroilla huima suosio: Alman ja Ossin pesimäonni keräsi yli miljoona katselukertaa

Sääksiparien pesintä onnistui hyvin.

Sääksi pesällään. Kuvituskuva. Kuva: Sääksikamera

Suorat nettilähetykset sääksien pesäpuuhista ovat saaneet huiman suosion. Luonnontieteellisen keskusmuseon Luomuksen sivuilla on voinut seurata neljän kalasääskiparin pesintää Lounais-Suomessa.

Pesistä kolme sijaitsee Pohjois-Satakunnassa. Esimerkiksi Alman ja Ossin sekä Helmin ja Ahdin pesintä keräsi yhteensä yli kaksi miljoonaa katselukertaa. Pareja seurattiin yli 100 000 tunnin ajan.

Molempien parien pesintä onnistui hyvin.

Helmi järjesti kolmiodraamaa

Viime vuonna kameraan tallentui traaginen tapahtuma, kun kanahaukka hyökkäsi Alman ja Ossin pesään ja tappoi kaikki poikaset.

Tänä vuonna sääksikameroiden seuraajat saivat puolestaan seurata kolmiodraamaa, kun Helmi vieraili vuoroin Ossin ja Ahdin pesässä, mutta valitsi lopulta tutun kumppaninsa Ahdin..

Kamerat seuraavat sääksiä vielä niin pitkään kuin linnut ovat pesillään eli elo-syyskuun taitteeseen saakka.

Kamera seuraa jatkossakin sääksiä

Intendentti Jari Valkaman mukaan kameraseurannassa keskitytään jatkossakin sääksiin.

– Petolinnuissakin olisi paljon seurattavaa, mutta kuviin saattaisi tulla saaliseläimiä, mikä ei herätä live-lähtyksen seuraajissa myötätuntoa. Sääksi saalistaa vain kaloja, eikä herätä niin suuria tunteita.

Pohjois-Satakunnan sääksipesiä on seurattu 1 - 4 vuoden ajan. Sääksipesien sijaintia ei kerrota, sillä laji on hyvin altis häirinnälle.