1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kansallinen Kokoomus

Kokoomus esitteli työllisyysreseptinsä: Ikäihmisille uusi superluokan kotitalousvähennys

Kansallinen Kokoomus
Kokoomuksen puheenjohtaja Petteri Orpo
Kokoomus on puheenjohtaja Petteri Orpon johdolla kehitellyt uuden superkotitalousvähennyksen yli 75-vuotiaille.Joonas Nieminen / Yle

Toiseksi suurimman oppositiopuolue kokoomuksen puoluejohto on koolla Jyväskylässä.

Toinen kokouspäivä valkeni Helsingin Sanomien puoluekannatusmittauksella (siirryt toiseen palveluun), joka ei ollut Petteri Orpon johtamalle kokoomukselle mairitteleva. Suurin oppositiopuolue perussuomalaiset oli vankistanut kannatustaan, mutta kokoomuksen kannatus oli valahtanut alle 17 prosentin.

Orpo uskoo, että perussuomalaisten nousun syynä oli EU-johtajien sopima jättimäinen elvytyspaketti, jota EU-kriittiset perussuomalaiset vastustivat. Orpon mukaan kokoomus on ja pysyy EU-myönteisenä.

Kokoomus on epäillyt Marinin hallituksen työllisyystavoitteen toteutumista alusta asti, ja esitellyt vaihtoehtoisia tapoja luoda uusia työpaikkoja. Nyt koronaepidemia on runnellut työmarkkinoita ankarasti.

Orpon mukaan työttömiä oli kesäkuussa yli 400 000 ja lomautettuja 130 000. Kokoomuslaisten mielestä hallitusohjelman tavoite 60 000 uudesta työpaikasta ei enää riitä vaan tarve on nyt 100 000.

Kokoomuslaiset arvioivat, että heidän resepteillään työpaikkoja voisi syntyä jopa 120 000.

Eläkeputki poikki

Kokoomus hyväksyy valtiovarainministeriön virkamiesten työllisyysesityksen (siirryt toiseen palveluun) melkein sellaisenaan. Vain esitykseen sisältyvä aikuiskoulutustuen leikkaus ei kokoomukselle käy.

Orpon ja eduskuntaryhmän puheenjohtajan Kai Mykkäsen mielestä virkamiesesityksen leikkuriin menevä aikuiskoulutustuki tarvitaan, jotta jo töissä olevat voivat lisätä osaamistaan ja päivittää taitojaan.

Siksi aikuiskoulutustuen poistaminen sotii täysin työelämän tämänhetkistä henkeä vastaan.

Sitoutumalla VM:n esitykseen kokoomus kannattaa eläkeputken poistamista ja muita esitettyjä toimia, jotka sallivat työelämästä poistumisen ennen alinta eläkeikää.

Ansiosidonnainen remonttiin

Ministeriön esityksessä ansiosidonnaisen työttömyysturvan ehtoja kiristettäisiin sillä periaatteella, että vahvalla työhistorialla saisi vahvan ansiosidonnaisen, heikolla työhistorialla heikomman.

Kokoomuslaiset esittävät, että ansiosidonnainen porrastettaisiin niin, että se olisi työttömyyden alussa hyvä ja heikkenisi työttömyyden edetessä. Kokoomusjohtajat olivat kuitenkin valmiita myös ministeriön esittämiin kiristystapoihin.

Kokoomuslaiset uskovat, että kannustinloukkuja purkamalla syntyisi 9 500 työpaikkaa. Ongelmana on eri etuuksien nivoutuminen niin, ettei pientenkään tulojen hankkiminen ole rahallisesti kannattavaa.

Loukkujen purkamiseksi kokoomuksen mielestä olisi järkevää palauttaa esimerkiksi asumiskustannusten omavastuu toimeentulotukeen ja työttömyysturva vuoden 2019 tasolle.

Senioreille superkotitalousvähennys

Kokoomus peruisi hallituksen tekemät heikennykset kotitalousvähennykseen ja loisi erityisen supervähennyksen yli 75-vuotiaille. Siinä verovähennysoikeus olisi 70 prosenttia, ja 100 euron omavastuu poistuisi. Pienituloisille senioreille annettaisiin 1 200 euroa tukea palvelujen ostamiseen.

Kokoomuksessa lasketaan, että heidän perhevapaamallillaan syntyisi 5 500 uutta työpaikkaa. Lisäksi varhaiskasvatusmaksujen alennus toisi vielä 2 500 uutta työpaikkaa.

Paikallisen sopimisen lisääminen toisi plussaa 15 000 työpaikan verran, ja kansainvälisten rekrytointien lisääminen ja helpottaminen 10 000.

Kokoomus myös toistaa aiemman vaatimuksensa miljardin euron kevennyksestä ansiotuloverotukseen. Sen kannustusvaikuksen arvioidaan olevan 6 000 työpaikkaa.

Luo lisää:

Kokoomus haastaa hallituksen työllisyyspolitiikan – lupaa Suomeen 100 000 uutta työpaikkaa

Lue seuraavaksi