1. yle.fi
  2. Uutiset

Hormonikammo ihmetyttää vaihdevuosiin erikoistunutta lääkäriä – "Seksielämäkään ei lopu vaihdevuosiin"

Kliininen seksologi ja gynekologi Leena Väisälä tapaa vastaanotollaan jatkuvasti naisia, jotka kertovat löytäneensä itsensä seksuaalisesti keski-ikäisinä.

vaihdevuodet
Nainen kosken rannalla
Terveelliset elämäntavat ja vaihdevuosioireiden hoitaminen parantavat elämänlaatua. Kuvituskuva.Ismo Pekkarinen / AOP

Moni nainen odottaa kauhunsekaisella jännityksellä vaihdevuosien alkamista. Mielikuva hillittömistä hikoilupuuskista, mielialan vaihteluista ja seksielämän loppumisesta ei houkuta.

Vaihdevuodet ovat konkreettinen merkki vanhenemisesta. Nuoruutta ihannoivassa länsimaisessa kulttuurissa ikääntymisen kohtaaminen voi tuntua monin tavoin vaikealta.

– Eihän vanheneminen ole mitenkään mediaseksikästä, ja usein se halutaan piilottaa. Me ihmiset kuitenkin ikäännymme koko ajan syntymästä lähtien, lohduttaa gynekologi ja kliininen seksologi Leena Väisälä.

Väisälä haluaa kumota vaihdevuosiin liittyviä ennakkoluuloja ja rohkaista naisia elämään täyttä elämää iästä riippumatta. Siksi hän kirjoitti yhdessä toimittajan ja viestintäalan yrittäjän Leeni Peltosen kanssa tietokirjan Virtaa vaihdevuosiin.

Oireiden kanssa sinnittely on turhaa

Leena Väisälä itse ajattelee, että elämä voi vaihdevuosina ja niiden jälkeen yhä olla nautinnollista ja juuri itselle sopivaa. Hän vertaa sitä sanontaan ”sex, drugs and rock´n´roll”, joka kuvaa vapaata ja vauhdikasta elämänasennetta.

Väisälä kertoo tapaavansa lääkärin ammatissaan paljon naisia, joita vaihdevuodet eivät hidasta ja jotka hoitavat mahdolliset oireet mahdollisimman hyvin.

Toisenlaisiakin asenteita naisilta löytyy. Väisälä puhuu kärsimysmentaliteetista.

– Gynekologina minua ärsyttää monella asiakkaalla oleva hormonikammo, joka ei perustu tietoon vaan luuloon. Ei uskalleta ottaa hormonihoitoa käyttöön, vaikka oireet olisivat hankaliakin.

Yleisin vaihdevuosiin liittyvä oire on kehon lämmönsäätelyn häiriintyminen, eli kuumat aallot. Kun naishormoni estrogeenin määrä elimistössä vaihdevuosien myötä radikaalisti vähenee, menee aivojen lämmönsäätelyjärjestelmä sekaisin. Kuumat aallot häiritsevät yöunta, mistä seuraa väsymystä ja mahdollisesti mielialan ja keskittymiskyvyn laskua.

Päätös hormonihoidoista on jokaisen naisen oma. Mahdollisesti vuosikausia jatkuvat ja elämänlaatua selvästi heikentävät oireet eivät kuitenkaan jalosta kenestäkään parempaa ihmistä. Joskus taustalla voi olla muiden ihmisten hyväksynnän hakeminen kärsimyksen kautta.

Yleisemmin hormonihoitojen välttely perustuu hormonien sivuvaikutusten pelkoon tai haluun elää mahdollisimman luonnonmukaisesti. Väisälä kuitenkin muistuttaa, että harva nykynainen elää täysin luonnonmukaisesti ennen vaihdevuosiakaan.

– Jos näin olisi, niin vaihdevuosi-ikään tullessa nainen olisi kokenut 6–16 raskautta ja imetystä. Silloin hormonaalinen tila olisi täysin erilainen kuin nykyään kun kuukautiskiertoa on jatkuvasti.

Väisälä ei halua tuomita ketään, mutta toivoo, että jokainen nainen tekisi omat päätöksensä mutu-tiedon sijaan tutkittuun tietoon perustuen.

Leena Väisälä
Gynekologi Leena Väisälä kannustaa naisia nauttimaan elämästä myös vaihdevuosi-iässä.Niclas Mäkelä / Otava

Seksielämä voi kukoistaa, kun siitä ottaa itse vastuun

Leena Väisälä haluaa kumota ajatuksen seksielämän kuihtumisesta vaihdevuosien myötä. Työssään kliinisenä seksologina ja gynekologina hän kuulee usein kertomuksia seksuaaliseen kukoistukseen puhkeamisesta keski-iässä.

– Minua rassaa on ajatus, että seksielämä lopahtaisi vaihdevuosiin. Se ei lainkaan pidä paikkansa.

Totta on, että estrogeenin väheneminen kuivattaa ja ohentaa emättimen limakalvoja. Sen seurauksena seksi yksin tai kumppanien kanssa voi muuttua kivuliaaksi ja seksuaalinen halu olla kadoksissa.

Tästä voi seurata seksuaalisen halun vähenemistä ja mahdollisesti myös ongelmia parisuhteeseen tai muihin seksisuhteisiin. Ongelmaan on kuitenkin olemassa riskitön hoito.

– Limakalvoja on helppo hoitaa paikallisesti annosteltavalla estrogeenivalmisteella, jolloin ei tarvitse miettiä hormonihoidon mahdollisia riskejä.

Väisälä kannustaa naisia ottamaan vastuun omasta seksuaalisuudestaan. Mahdollisen lääketieteellisen avun lisäksi tutustuminen omaan kehoon, haluihin ja fantasioihin voi tuoda aivan uudenlaista nautintoa.

– Keski-ikäiset naisethan eivät ole saaneet kasvatuksessa kauheasti lupaa seksuaalisuuteensa. Sitä on mitätöity ja jopa paheksuttu. Monella voi olla myös huonoja kokemuksia.

Parisuhteet solmut kannattaa selvittää

Fyysiset muutokset, huono uni ja kuumat aallot voivat laskea mielialaa. Kaikkea viisikymppisen elämään liittyvää melankoliaa ei kuitenkaan voi laittaa hormonivaihtelujen syyksi.

Elämässä on keski-iässä kaikenlaista muutakin huolenaihetta. Omat vanhemmat haurastuvat ja alkavat ehkä sairastella ja huoli aikuistuvien lasten pärjäämisestä vievät tilaa ajatuksissa ja tunteissa.

Parisuhdekin saattaa etsiä uutta tasapainoa.

– Yhdessä voidaan olla aika solmussa. Ongelmiin pitää puuttua, ja hakea esimerkiksi pariterapiaa tai muita keinoja parisuhteen päivittämiseen. Joskus ero ja mahdollisuus uuteen suhteeseen voivat auttaa.

Moni nainen on monella tavalla elämänsä kunnossa vaihdevuosien aikaan. Väisälä toivookin, että naiset hoidattaisivat elämänlaatua haittaavat oireensa siedettävämmiksi, hakisivat ammattiapua seksuaalisuuden ja parisuhteen kysymyksiin ja etsisivät itselleen jonkun intohimon; olkoon se sitten työ, liikunta tai jokin harrastus.

Näiden yhdistelmä voi tuottaa säkenöivän ja voimaantuneen naisen, jonka arvoa ei mitata hedelmällisyydellä.

– Monet vasta keski-iässä löytävät oman äänensä. Aletaan enemmän kuunnella, mitä juuri minä elämältäni haluan ja sitä aletaan sitten edistää.

Lue myös:

Lina kuihtuu kosketuksen puutteeseen ja Maggie rakastuu opettajaansa – Ainutlaatuinen dokumenttikirja pureutuu naisen haluun

Lue seuraavaksi