Hyppää sisältöön

4000 työntekijälle on maksettava korvaukset eikä kukaan tiedä, mistä rahat revitään – sote-piirin munaus uhkaa viedä kokonaisen maakunnan talouden suohon

Etelä-Karjalan sosiaali- ja terveyspiiri joutuu korvaamaan työntekijöilleen 30 miljoonan euron edestä maksamatta jääneitä palkkoja.

Kaikkiaan 4000 työntekijällä on palkkasaatavia Eksotelta. Kuva: Kalle Purhonen / Yle

Etelä-Karjalan sosiaali- ja terveyspiiri Eksote joutuu korvaamaan kaikkiaan 30 miljoonaa euroa yhteensä 4000 työntekijälleen. Kyse on vuosien saatossa kertyneistä palkkarästeistä.

Palkkarästit liittyvät siihen, ettei Etelä-Karjalan sosiaali- ja terveyspiirillä ollut lain edellyttämää työehtosopimusta.

– Palkkausjärjestelmä ei ollut kunnallisen yleisen virka- ja työehtosopimuksen eli KVTESin mukainen, koska paikallinen sopimus puuttui. Kyse ei ollut vain yhdestä puuttuvasta allekirjoituksesta henkilöstö- ja viestintäjohtaja Santtu Niemi sanoo.

Eksoten toimitusjohtajan Timo Sakselan mukaan työntekijöille on tarkoitus korvata 30 miljoonaa euron palkkarästit tämän syksyn aikana.

Jos palkkarästin jakaa Etelä-Karjalan asukasmäärällä, jokaisen eteläkarjalaisen pitäisi maksaa nyt lisää kertakorvauksena 235 euroa sosiaali- ja terveyspalveluista.

Kuuntele, mitä Eksoten toimitusjohtaja Timo Saksela kertoo työntekijöiden palkkasaatavista. Toimittajana on Silva Nieminen.
Eksoten tiedotustilaisuudesssa ei esitelty ratkaisuja palkkarästipulmaan. Kuva: Kare Lehtonen / Yle

Kaikki juontaa siihen, kun Etelä-Karjalan sairaanhoitopiiri ja kahdeksan kuntaa yhdistyivät yhdeksi Etelä-Karjalan sosiaali- ja terveyspiiri Eksoteksi vuonna 2010. Silloin kuntien terveys- ja sosiaalialan työntekijöiden työnantajaksi vaihtui Eksote.

Uuden toimijan piti yhdenmukaistaa kunnista tulleiden työntekijöiden palkat eli piti suorittaa niin sanottu palkkaharmonisointi. Asiat alkoivat mennä solmuun, kun vasta perustetussa Eksotessa otettiin käyttöön uusi palkkausjärjestelmä vuonna 2011.

Palkat jäivät harmonisoimatta

Uudesta palkkajärjestelmästä huolimatta palkkojen harmonisointi jäi kuitenkin tekemättä. Työnantaja- ja työntekijäpuoli kuvittelivat, että paikallinen sopimus on tehty, mutta työtuomioistuin katsoi, ettei sopimusta ollut.

– Eksoten virhe on ollut se, ettei palkkaharmonisointia aikanaan tehty. Sitä pyydän anteeksi, toteaa toimitusjohtaja Timo Saksela Eksotesta.

Palkkarästien laajuus alkoi selvitä viime vuonna, kun työtuomioistuin katsoi Eksoten alentaneen kahden työntekijän tehtäväkohtaista palkkaa sekä yhden työntekijän henkilökohtaista lisää ilman paikallista sopimusta.

Työtuomioistuimen päätöksen jälkeen Eksotessa käytiin työntekijöiden palkat uudelleen läpi.

Timo Sakselasta tuli Eksoten toimitusjohtaja viime kesänä. Kun uutta pestiä oli kerinnyt kulua viikko, hänelle selvisi, että palkkaharmonisointi oli tekemättä.

– Silloin en ymmärtänyt tilanteen laajuutta, tunnustaa Saksela.

Ratkaisu: Käyminen kuntien kukkarolla vai sairaalan myynti?

Tänään keskiviikkona Eksote järjesti tiedotustilaisuuden työntekijöidensä palkkasaatavista. Vielä ei oletarkkaatietoa, miten palkkarästit maksetaan.

Eksoten toimitusjohtaja Timo Saksela painotti tiedotustilaisuudessa useaan otteeseen, että kunnat omistavat Eksoten. Näin ollen 30 miljoonan lisälasku tulee niiden vastuulle.

– Mitään selviä ratkaisuja ei vielä ole, että mistä rahat otetaan. Me selvitämme asiaa yhdessä kuntien kanssa, toteaa Saksela.

Yhtenä ratkaisumallina Saksela nostaa esille uuden k-sairaalan myynnin, jonka tuotolla voisi maksaa tullutta palkkarästejä. Uusi sairaalarakennus valmistui vuonna 2018.

– Se voisi olla yksi vaihtoehto, mutta ei optimaalinen ratkaisu, sanoo Saksela.

– Sairaalan myynnistä ei ole vielä virallisesti puhuttu, toteaa ykskantaan puheenjohtaja Anneli Kiljunen (sd.) Eksoten hallituksesta.

Kuntien on annettava lausuntonsa Eksoten 30 miljoonan euron lisälaskusta ensi perjantaihin 28. elokuuta mennessä.

30 miljoonan euron kertakorvauksen lisäksi Eksoten vuotuiset palkkamenot tulevat kasvamaan 8 miljoonaa euroa. Kuva: Emma Pietarila / Yle

Lappeenrannan osuus 16 miljoonaa euroa

Suurimman siivun lisälaskusta tulisi saamaan Eksoten suurin omistajakunta eli Lappeenrannan kaupunki. Lappeenrannalle korvamerkattu osuus potista on noin 16 miljoonaa euroa.

– Tämä lisälasku tulee erittäin huonoon saumaan. Kun ajatellaan vielä koronan vaikutuksia, niin tämä on todella hankalaa, toteaa rahoitusjohtaja Jari Iskanius Lappeenrannan kaupungilta.

Iskanius selittää potin suuruusluokkaa sillä, että yhden prosenttiyksikön nousu tuloveroprosenttiin tuo 12 miljoonaa euroa lisää kaupungin kassaan Lappeenrannan kokoisessa kaupungissa.

Rahoituspäällikkö Iskanius kertoo olleensa viime vuoden syksystä lähtien tietoinen mahdollisesta palkkarästien maksusta.

Kuntien talous lopullisesti kuralla palkkarästin takia

Kertaluontoisen palkkarästimenoerän lisäksi työehtosopimuksen puuttuminen ja palkkaharmonisoinnin viivästyminen nostaa Eksoten vuotuisia menoja noin 8 miljoonaa euroa.

– 8 miljoonan palkkapohjan noususta tulee Lappeenrannan maksettavaksi 4,5 miljoonaa euroa vuosittain. Todella hankalaa on lähteä lyhyellä aikavälillä sopeuttamaan menoja ja tuloja siten, että saataisiin tuollainen potti kasaan, huokaa rahoitusjohtaja Jari Iskanius Lappeenrannan kaupungilta.

Eksote on pyytänyt kunnilta lausuntoja sovintoesitykseen. Kaupunginhallitus lausuu ensi viikolla, pitäisikö sovintoesitys hyväksyä vai jatkaa asian käsittelyä.

– Jos sovintoesitystä ei hyväksytä ja asian käsittely jatkuu, se tarkoittaa mittavia oikeudenkäyntejä, toteaa Iskanius.

Iskaniuksen mukaan eteläkarjalaiskunnat ajautuvat varmoihin talousongelmiin, jos palkkarästipotti tulee suoraan kuntien maksettavaksi.

– Se on fakta, että jos se tulee kertakorvauksena, niin se vaikuttaa merkittävästi kuntien talouteen.

Eksoten toimitusjohtaja Timo Saksela pyytää anteeksi, ettei palkkaharmonisointia Eksotessa tehty. Hän aloitti uutena Eksoten toimitusjohtajana viime vuonna. Kuva: Kare Lehtonen / Yle

Reilun puolen vuoden neuvotteluissa saavutettiin sopu

Eksoten ja pääsopijajärjestöjen välinen palkkakiista ratkesi reilun puolen vuoden neuvottelujen jälkeen kesäkuussa. Ammattiliitot ja Eksote neuvottelivat virka- ja työehtosopimuksen piiriin kuuluvan henkilöstön palkkojen harmonisoinnista sekä perusteettomista palkkaeroista.

– Tämä sopimus on nyt kompromissi. Molemmat osapuolet tulivat toisiaan vastaan, joten pitää olla nyt tyytyväinen, toteaa neuvottelupäällikkö Jouni Vattulainen Julkisalan koulutettujen neuvottejärjestö JUKOsta.

Sekään ei ole harvinaista, että palkkojen harmonisointia puidaan oikeudessa.

– Vastaavanlaisia liikkeenluovutukseen liittyviä juttuja on käsitelty oikeudessa. Niitä tulee nyt enemmän, kun isoja kuntayhtymiä on perustettu lisää, sanoo Vattulainen.

Sovintoratkaisun hyväksyminen edellyttää vielä Eksoten hallinnon päätöksiä, joiden jälkeen sovintoratkaisu on pantavissa täytäntöön.