1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Valko-Venäjä

Yle Minskissä: Lakkoilijoita painostettu ja otettu kiinni työpaikoilla – "Viranomaiset ovat tiukentaneet otteitaan"

Valko-Venäjällä mielenosoittajien tunnelmat vaihtelevat toiveikkuudesta epätoivoon, kertoo Ylen toimittaja Antti Kuronen.

Ihmiset osoittivat mieltään Minskin keskustassa tiistai-iltana. Kuva: Antti Kuronen / Yle

Valko-Venäjällä on muutaman päivän rauhallisemman tilanteen jälkeen havaittavissa viitteitä siitä, että viranomaisten otteet mielenosoittajia ja lakkoilijoita kohtaan olisivat jälleen kovenemassa.

– Kukaan ei tiedä, mitä tulee tapahtumaan. Ihmiset sanovat, että epätoivon ja toiveikkuuden välillä liikutaan koko ajan, Ylen ulkomaantoimittaja Antti Kuronen kertoo paikan päältä Minskistä.

Kuronen saapui Valko-Venäjälle tiistai-iltana ja ennätti käydä saman tien mielenosoituksessa haastattelemassa ihmisiä. Tunnelmaa hän kuvaili riehakkaaksi.

Protestien vasta alettua Valko-Venäjällä oli mittavia väkivaltaisuuksia, kun viranomaiset pidättivät, hakkasivat ja jopa kiduttivat ihmisiä. Keskiviikkona kerrottiin uudesta kuolonuhrista (siirryt toiseen palveluun), Brestissä viimeviikkoisessa protestissa ammutusta 43-vuotiaasta miehestä, joka kuoli saamiinsa vammoihin sairaalassa.

Viime päivinä ihmisten on annettu protestoida ja lakkoilla enemmän tai vähemmän rauhassa. Keskiviikkoaamuna Kurosen mukaan ihmiset ovat kohdanneet vaikeuksia useilla työpaikoilla, jonne he ovat menneet lakkoilemaan ja osoittamaan mieltään.

– Vaikuttaa siltä, että viranomaiset ovat tiukentaneet otteitaan. Poliisi ja OMON-turvallisuusjoukot olivat odottamassa työpaikoilla ja estämässä ihmisten pääsyn sisään. Joitain ihmisiä otettiin kiinni, Kuronen sanoo.

Tällaisia lakkoilijoiden ja viranomaisten välisiä yhteenottoja nähtiin muun muassa joillakin tehtailla sekä Valko-Venäjän valtion televisioyhtiön BT:n edustalla.

Sisältöä ei voida näyttää

Ylen palveluissa voidaan näyttää sosiaalisessa mediassa julkaistuja sisältöjä. Tarkista evästeasetuksesi, jos haluat säätää sisältöjen näkymistä Ylen palveluissa. Tarkistamalla evästeasetuksesi voit vaikuttaa näkemääsi sisältöön sivuillamme.

Katso sisältö Twitterissä

Lue myös: EU:n pakotteet eivät ole 20 vuodessa horjuttaneet Lukašenkaa – Itsevaltaisen johtajan voimakas tukeminen olisi nyt kuitenkin riski Venäjälle

Kurosen mukaan lakkoilevia työntekijöitä on viime päivinä painostettu työpaikan menettämisen uhalla.

Ihmiset ovat muun muassa saaneet kirjeitä, joissa on kerrottu irtisanomisen mahdollisuudesta sekä ohjeistettu täyttämään lomakkeita joissa kysytään, haluaako työntekijä ylipäätään enää jatkaa työssään.

– Mahdollinen työpaikan menettäminen on ihmiseltä iso uhraus. Tulee olemaan ratkaisevaa, pysyykö momentum yllä ja uskaltavatko ihmiset jatkaa lakkoja, Kuronen arvioi.

Hän on menossa seuraamaan sisäministeriön edustalla keskiviikkoiltana tapahtuvaa mielenosoitusta.

– Eilen illalla viranomaiset eivät estäneet mitenkään Minskin keskustassa käynnissä olleita protesteja. On mielenkiintoista nähdä, mitä viranomaiset tänä iltana tekevät.

Keskiviikkona maan presidentti Aljaksandr Lukašenka määräsi sisäministeriötä estämään levottomuudet Valko-Venäjällä ja etenkin Minskissä, kertoo valtiollinen uutistoimisto Belta.

Lue lisää:

Valko-Venäjän oppositiojohtaja vetoaa Euroopan unioniin: "Älkää tunnustako vilpillisten vaaliemme tulosta"

Yle Minskissä: Työläiset huusivat Lukašenkalle "Lähde pois" – Presidentti poistui paikalta helikopterilla

Tutkija Ylen aamussa: Lukašenkan syrjäyttäminen ei ole helppoa

Ulkoministeri Haavisto: Valko-Venäjän tilanteessa on paljon riskejä – EU:n viesti Venäjälle: Valko-Venäjän on itse ratkaistava pattitilanne

Mikä on punavalkoinen lippu, jota valkovenäläiset heiluttavat protesteissa – ja miksi EU:n liput loistavat poissaolollaan?