1. yle.fi
  2. Uutiset

Omakannan rajoitukset kuormittavat terveydenhuoltoa Päijät-Hämeessä – koululaisen koronatestituloksen saaminen vaikeaa

Huoltajilla ei ole oikeutta tarkastella yli 10-vuotiaiden terveystietoja Omakannassa.

Koronatestaus
Koronavirusnäytteitä
Päijät-Hämeen hyvinvointiyhtymässä otettujen koronanäytteiden tulokset valmistuvat tällä hetkellä noin neljässä päivässä.Pasi Takkunen / Yle

Vanhempien asiointioikeuden rajoitus Omakanta-palvelussa on muodostumassa valtavaksi ongelmaksi koululaisten koronatestitulosten saamisen suhteen. Huoltajilla ei ole oikeutta tarkastella yli 10-vuotiaiden terveystietoja Omakannassa, eivätkä he siis pääse käsiksi huollettaviensa koronatestituloksiin.

Päijät-Hämeen hyvinvointiyhtymän alueella Heinolaa lukuunottamatta kouluterveydenhoitajat ovat ottaneet hoitaakseen testituloskyselyihin vastaamisen, mutta kyselyitä tulee runsaasti myös pahoin ruuhkautuneeseen päivystysapunumeroon 116 117.

– Tämä on iso ongelma. Testituloskyselyt kuormittavat päivystysapunumeroa entisestään, toteaa päivystyksen ylilääkäri Liisa Kokkonen Päijät-Hämeen hyvinvointiyhtymästä.

Päijät-Hämeen päivystysapunumeroon tulee tällä hetkellä jopa 2300 puhelua vuorokaudessa, mikä on noin seitsenkertainen määrä normaalitilanteeseen verrattuna. Vaikka puheluihin on vastaamassa nelinkertainen määrä hoitajia, takaisinsoittoa joutuu odottamaan tunteja. Ruuhkaa ovat lisänneet tekniset ongelmat, joita hyvinvointiyhtymä on pyrkinyt ratkomaan operaattorin kanssa. Viimeisin korjaustyö on tehty viime yönä.

– Takaisinsoittoaika on tällä hetkellä noin viisi tuntia. Jos soittoa ei viidessä tunnissa kuullu, kannattaa soittaa uudestaan, Kokkonen ohjeistaa.

Positiivisista testituloksista soitetaan potilaalle

Ylilääkäri Liisa Kokkonen muistuttaa, että mikäli koronatestitulos on positiivinen, hyvinvointiyhtymän henkilökunta soittaa heti tuloksen valmistuttua potilaalle tai tämän huoltajalle.

– Mutta kouluun ei tietenkään voi mennä ennen negatiivista tulosta, jonka voi kysyä kouluterveydenhuollosta virka-aikana. Heinolalaisille ohje on kuitenkin jättää soittopyyntö päivystysapuun.

Muiden muassa Päijät-Hämeen sairaanhoitopiirin koronanäytteitä analysoivalla Fimlabilla testitulokset valmistuvat tällä hetkellä noin neljässä-viidessä päivässä.

Vanhempien tiedonsaantiin luvassa helpotuksia

Yli 10-vuotiaiden tiedot eivät näy huoltajille Oma Kanta -palvelussa lasten ja nuorten itsemääräämisoikeuden vuoksi. Huoltajien asiointioikeuden laajentaminen on kuitenkin todettu tarpeelliseksi ja asiaa ollaan korjaamassa (siirryt toiseen palveluun) (Kanta.fi).

Jatkossa huoltajat voivat asioida palvelussa myös yli 10-vuotiaiden lasten ja nuorten puolesta. Muutos vaatii kuitenkin remonttia terveydenhuoltoyksiköiden potilastietojärjestelmiin sekä kirjausmenetelmiin, eikä se tapahtu hetkessä. Muutoksen on määrä astua voimaan vaiheittain lokakuun 2020 alusta alkaen.

Lue seuraavaksi