1. yle.fi
  2. Uutiset

Halpahallin toimitusjohtaja huolissaan koronatestauksen hitaudesta: "Lapset menevät testeihin, sieltä kotiin odottamaan tuloksia ja äidit jäävät hoitamaan lapsia"

Palvelualojen ammattiliitto PAMin työympäristöasiantuntija toivoo hallitukselta selkeitä linjauksia työntekijöiden tukitoimiin.

koronavirus
Janne Ylinen.
HalpaHallin toimitusjohtaja Janne Ylinen on huolissaan koronatestauksen hitauden vaikutuksista. Kalle Niskala / Yle

Halpahallin toimitusjohtaja Janne Ylinen nosti keskiviikkona Twitter-tilillään esille koronatestitulosten hitauden ongelmat kaupan alalle.

Ylisen mielestä on kestämätön tilanne, että työntekijät joutuvat olemaan poissa töistä useita päiviä omien tai lastensa testituloksia odotellessa.

Ylisen mukaan asia ei koske vain Halpahallia tai kaupan alaa.

– Tämä on enemmänkin yleinen viesti siitä, että tilanne aiheuttaa suuria haasteita, kun työntekijät ovat ihan ymmärrettävästi matalalla kynnyksellä menossa koronatesteihin, Ylinen selventää.

Oman mausteensa asiaan tuo naisten suuri osuus kaupan alan työntekijöistä. Yhä edelleen juuri äidit jäävät usein kotiin hoitamaan sairaana olevia lapsia.

– Suurempana asiana tässä näen sen, että nyt auenneet päiväkodit ohjaavat vähäoireiset lapset testeihin. Kun liikkeellä on kesäflunssat ja muut, niin lapset menevät testeihin, sieltä kotiin odottamaan tuloksia ja äidit jäävät lapsia hoitamaan.

Poissaolot lisääntyneet

Ylisen mukaan Halpahallissa on jo ollut poikkeuksellisen paljon poissaoloja.

– Henkilöt, jotka yrittävät pitää palvelutasoa yllä, ovat nyt vähän ihmeissään poissaolojen määrästä. Kovasti yritetään rekrytoida lisää porukkaa tekemään työt.

Ylinen korostaa, että samainen ilmiö koskettaa nyt monia aloja, joissa on naisvaltaista työvoimaa.

– Testauksien määrät ja tuloksien odottajien määrät ovat nousseet viime päivinä kovasti. Toivotaan, että testausprosessi nopeutuisi. Toivon resursseja nopeasti lisää.

Ylen tekemän kyselyn mukaan koronavirustestaus ruuhkautuu ympäri Suomea.

Lue myös: Flunssaiset lapset venyttävät koronatestiresurssit äärirajoille –terveydenhuollossa toivotaan muutosta ohjeisiin

Ylinen ei esitä, että kynnystä testaukseen menemiseen nostettaisiin. Huoli on työnantajan silmin kuitenkin kasvava.

– Kun yleisesti työpaikoilla on vielä kevään jäljiltä lomautuksia ja muutenkin ehkä väkeä vähän vähemmän töissä, niin tilanne on monessa paikka tukala.

Ylinen muistuttaa, ettei kukaan saa tulla sairaana töihin.

– THL:n ohjeistuksia pitää noudattaa, siitä ei ole tässä kyse. Toivon vaan, että tilanteeseen reagoitaisiin nyt. Tämä haaste oli tiedossa jo keväällä.

PAMissa ollaan samoilla linjoilla

Palvelualojen ammattiliitto PAMin työympäristöasiantuntija Erika Kähärä vahvistaa, ettei toimitusjohtaja Ylisen havainto ole suinkaan yksittäinen.

– Kyllä me melko samaa mieltä olemme asiasta. Tilanne eskaloitui nyt hyvin nopeasti kestämättömäksi, Kähärä kuvailee.

Kähärän mukaan ongelma on, että palkallinen hoitovapaa kestää vain kolme päivää, mutta testien tuloksia joudutaan usein odottamaan pidempään.

– Kun testi ei valmistu ajoissa, niin ongelmat kasaantuvat perheiden harteille. Pienpalkka-aloilla ollaan vasta toipumassa kevään palkkalovesta, kun tulee jo uusi isku.

Kähärä toteaa, että tilanne oli monella tapaa reilumpi, kun päiväkodit olivat tykkänään kiinni.

– Silloin perheet saivat tukea, nyt moni on omillaan tyhjän päällä. Tulonmenetys lankeaa nyt niille, joilla ei muutenkaan suuria tuloja ole. Monen perheellisen arki hankaloituu huolestuttavaan tahtiin.

Kähärä tietää, että ongelmaan ei ole olemassa helppoa ja yksinkertaista ratkaisua. Jonkinlaista epidemiatukea olisi syytä harkita, vaikkei viime kevään kailtaiseen poikkeustilanteeseen kaikilta osin enää palattaisikaan.

– Ymmärrän tässä myös työnantajan näkökulman. Muistutan silti, että tilanne on yhtä vaikea myös työntekijöiden puolella. Toivon, etteivät yksittäiset työantajat ala nyt tekemään mitään radikaaleja päätöksiä, vaan hallitus tekisi asiaa koskevat selkeät linjaukset, Kähärä pohtii.

Ihmisiä kassalla Kalevan Prismassa Tampereella.
Korona on aiheuttanut kauppojen työntekijöille huolia koulujen ja päiväkotien avattua jälleen ovensa. Antti Eintola / Yle

SOK: "Tuonut jo lisää sijaistamishaasteita"

Suomen Osuuskauppojen Keskuskunnan SOK:n henkilöstöjohtaja Susa Nikula viestittää, että korona ja testaus ovat jo vaikeuttaneet esimerkiksi sijaisten hankintaa.

– S-ryhmätasoisesti näemme tämän myös nyt haasteena ja se näkyy meillä myös niin, että pienten lasten vanhemmat ovat kotona sairaan lapsen kanssa pidempään ja herkemmin kuin ennen. Tämä on tuonut meille jo sijaistamishaasteita. Alueellisia ja paikkakuntakohtaisia eroja on johtuen testausten resurssitilanteesta.

Etelä-Pohjanmaan Osuuskaupan kehitysjohtaja Alexander Mäki-Rahko sanoo, ettei Eepeen alueella ole vielä havaittu suurta ongelmaa, mutta viitteitä laajemmasta ilmiöstä on nähtävissä.

– Jossain määrin on meilläkin esiintynyt sitä, että testausviive aiheuttaa normaalia pidempiä poissaoloja. Selkeää kasvua on siis havaittavissa, mutta vielä tämä ei ole ylitsepääsemättömiä haasteita aiheuttanut.

Mäki-Rahko on huolissaan, etenkin jos tilanne pitkittyy.

– Silloin poissaolot alkavat vaikuttamaan jo monen kaupan arkeen. Vielä puhutaan kuitenkin yksittäistapauksista meidän alueellamme.

Lue myös:

Uusimmat tiedot koronaviruksesta

Parikymmentä maata täyttää Suomen koronakriteerit – katso kartalta, mistä Euroopan maista Suomeen voi nyt tulla ilman karanteenia

Liikenne- ja viestintäministeri Timo Harakka ehdottaa hallitukselle Skopjen-lentojen keskeyttämistä – "Tämä on poikkeuksellinen toimi"

Lue seuraavaksi