1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Valko-Venäjä

Kirjeenvaihtajan analyysi: Kiduttaminen ja harhainen sovinismi ajoivat Lukašenkan nurkkaan – valta riippuu nyt turvallisuusjoukkojen tuesta

Turvallisuusjoukot jakavat pidätyskokemusten perusteella Valko-Venäjän itsevaltiaan maailmankuvan, Minskistä palannut Eurooppa-kirjeenvaihtaja Suvi Turtiainen kirjoittaa.

Valko-Venäjällä pidätettiin ihmisiä väkivalloin 9. elokuuta pidettyjen presidentinvaalien yhteydessä. Kiinniotetut kertovat järjestelmällisestä pahoinpitelystä ja alistamisesta pidätyskeskuksissa. Kuva: Tatiana Zenkovich / EPA

MINSK Järjestelmällinen pahoinpitely ja alistaminen olivat jo kiinnioton jälkeen alkaneet Okrestinon pidätyskeskuksessa, kun kesken kaiken tuli yllättävä kysymys.

– Saatte juoda kaljaa, syödäksenne ja sitten taas juoda lisää. Mitä muuta te elämältä vielä haluatte?

Kysyjä oli poliisi, pidätyskeskuksen vartija tai sisäministeriön erikoisjoukkojen edustaja.

Ylen Minskissä haastattelema kaksikymppinen minskiläinen ei osaa sanoa kuka, koska hänet oli pakotettu polvilleen ja katse kohti maata. Jos katseen kohotti, tuli pampusta.

Nyt sama nuori mies on vapaana ja odottaa Okrestinon pidätyskeskuksen ulkopuolella Minskissä. Osa vapautetuista on tullut hakemaan sieltä tavaroitaan: reppuja, kännyköitä ja polkupyöriä.

Yle ei julkaise haastateltujen nimiä tai kuvia tilanteessa, jossa on vielä epävarmaa, vaihtuuko Valko-Venäjällä valta vai onko edessä uusi väkivaltainen pidätysaalto.

Kidutettuja syytettiin länsimaiden kätyreiksi

Parikymppinen mies kertoo, että hänet pidätettiin viikko sitten maanantaina Valko-Venäjän protestien alettua. Häntä pidettiin viisi päivää vangittuna. Vieressä seisoo kaksi miestä, jotka kertovat vastaavasta kohtelusta Okrestinon pidätyskeskuksessa.

Heidät pakotettiin eri asentoihin tuntikausiksi, hakattiin ympäri kehoa ja päätä pampuilla, pidettiin ilman ruokaa ensimmäiset kaksi päivää viiden päivän pidätyksestä.

Mutta miehet kertovat myös rinnakkaistodellisuudesta, jossa heidän kiduttajansa vaikuttavat elävän. Turvallisuusjoukkojen edustajat syyttivät heitä lännen kätyreiksi.

– Senkin idiootit, saatte länsimailta parikymppiä protestoimisesta. Me saamme kaksituhatta ruplaa (noin 700 euroa) per vuoro, pidätettynä ollut mies kertoo heidän sanoneen.

Miesten mukaan turvallisuusjoukot tuntuivat oikeasti uskovan, että mielenosoittajat ovat liikkeellä länsimaiden käskystä.

Totuus eli se, että valkovenäläiset ihan oma-aloitteisesti nousivat vaatimaan rehellisiä vaaleja ja poliittisia oikeuksia, ei istu väkivaltakoneiston maailmankuvaan. Eikä se, että työn ja ruuan lisäksi kansa saattaa kaivata myös poliittisia oikeuksia.

Turvallisuuskoneisto on nyt uudenlaisen todellisuuden edessä. Aiempina vuosina vaalivilppiä vastustaneet mielenosoitukset on saatu hiljennettyä väkivallalla.

Tällä kertaa kävi päinvastoin. Hiljaisuuden sijaan tuli kansannousu.

Valkoisiin pukeutuneet naiset osoittivat mieltään Minskissä 12. elokuuta. Kuva: Tatiana Zenkovich / EPA

Naisten protesti oli kansannousun käännekohta

Yksi käännekohdista tapahtui viime viikon keskiviikkona, kun Minskin ja muiden valkovenäläisten kaupunkien kaduille ilmestyi suuri joukko valkoisiin pukeutuneita naisia kukat kädessä.

He tulivat kaduille sen jälkeen, kun sosiaalisessa mediassa alkoi virrata videoita ja kuvia väkivaltaisista ja sattumanvaraisista kiinniotoista. Ihmisiä oli revitty pidätysautoihin kaduilta ja autoista, vaikka he eivät olisi olleet mukana mielenosoituksissa.

Ilmeisesti turvallisuuskoneisto tajusi, miten huonolta täysin rauhanomaisten naisten nujertaminen voimakeinoin olisi näyttänyt. Poliisiväkivalta laantui ja protestiliike levisi loppuviikosta lakoiksi, joita on jatkettu tällä viikolla.

Itsevaltaisen presidentin väkivaltakoneistolla ei ollut keinoa vastata enää näille naisille, vaikka kiinniotettuja naisia oli kidutettu siinä missä miehiäkin. Yksi syy voi olla se, ettei Lukašenka ole pitänyt naisia ratkaisevana osana poliittista liikehdintää.

Huolimatta siitä, että näissä presidentinvaaleissa muutoksen avaimet olivat naisten käsissä.

Lukašenka ei uskonut kansan äänestävän naista

Vaaleissa oppositiota edusti rinta rinnan kolme naista: oppositioehdokas Svjatlana Tsihanouskaja ja hänen rinnallaan Veranika Tsapkala ja Maryja Kalesnikava.

Vaaleissa Valko-Venäjän oppositiota edusti kolme naista: Veranika Tsapkala, Svjatlana Tsihanouskaja ja Maryja Kalesnikava. He yhdistivät voimansa sen jälkeen kun miesehdokkaiden pääsy vaaleihin estettiin. Kuva: Tatyana Zenkovich / EPA

Lukašenka ei ilmeisesti tajunnut, mitä on tapahtumassa, vaikka Tsihanouskajan vaalitilaisuudet keräsivät tuhansia ihmisiä ympäri maata. Itsevaltaisen johtajan näkemys oli, etteivät valkovenäläiset kuitenkaan äänestä naista.

Ennen vaaleja Lukašenka sanoi, ettei maan perustuslaki ole naisjohtajaa varten.

– Koska maassamme presidentillä on perustuslain mukaan vahva valta, Lukašenka sanoi toukokuun lopussa silloin vielä kuuliaisina kuunnelleille traktoritehtaan työntekijöille.

Aiemmin Lukašenka on sanonut julkisesti, että naisten tehtävä on koristaa maailmaa ja synnyttää lapsia.

Mutta niin vain iso osa valkovenäläisistä näytti äänestäneen naista. Aitoa vaalitulosta ei räikeän vaalivilpin vuoksi tiedetä, mutta Tsihanouskajan arvioidaan vaalipaikoilta (siirryt toiseen palveluun) kerättyjen tietojen mukaan saattaneen kerätä äänistä paikoin jopa 60 prosenttia.

Vaalien jälkeen Tsihanouskaja painostettiin maanpakoon Liettuaan, josta käsin hän johtaa oppositioliikettä. Kalesnikava kiertää Valko-Venäjällä mielenosoituksissa ja lakoissa pitämässä kansannousua hengissä. Tsapkala on paennut maasta.

Oppositiolla on edessään äärimmäisen vaikea tehtävä kääntää kansannousu edukseen ja pysyviksi muutoksiksi.

Turvallisuuspalvelu on yhä Lukašenkan takana – tai ainakaan julkisesti kukaan armeijan tai turvallisuusjoukkojen johtajista ei ole vetänyt tukeaan.

Valko-Venäjä vapautti tuhansia kiinniotettuja viime viikolla, mutta selleissä viruu yhä ihmisiä. Lisäksi arviolta 80 ihmistä on yhä kateissa kiinniottojen jäljiltä. Kuva Okrestinon pidätyskeskukselta. Kuva: Sergei Gapon / AFP

Valta yhä väkivaltakoneistolla

Okrestinon pidätyskeskuksen edustalla seisoo farkkuihin ja t-paitaan pukeutunut viisikymppinen mies. Hän on tullut hakemaan kiinniotettuna olleen poikansa tavaroita.

Poika pääsi vapaaksi, mutta ei pysty itse tulemaan. Isän mukaan hänet pahoinpideltiin niin pahasti pidätyksen aikana.

– Hänet on täysin murrettu, sekä fyysisesti että henkisesti, isä sanoo.

Kun portit aukevat, isä joutuu hakemaan tavarat niiltä henkilöiltä, jotka saattoivat olla mukana kiduttamassa hänen poikaansa. On mahdollista, että he eivät koskaan joudu vastaamaan teoistaan.

Sillä tässä vaiheessa Valko-Venäjän liikehdintää valta on yhä heillä.

Lue lisää:

EU ei hyväksy Valko-Venäjän vaalitulosta – pääministeri Sanna Marin: rauhanomaisia mielenosoituksia ei saa tukahduttaa väkivalloin

Yle Minskissä: Lakkoilijoita painostettu ja otettu kiinni työpaikoilla – "Viranomaiset ovat tiukentaneet otteitaan"

EU:n pakotteet eivät ole 20 vuodessa horjuttaneet Lukašenkaa – Itsevaltaisen johtajan voimakas tukeminen olisi nyt kuitenkin riski Venäjälle

Valko-Venäjän oppositiojohtaja vetoaa Euroopan unioniin: "Älkää tunnustako vilpillisten vaaliemme tulosta"

Mikä on punavalkoinen lippu, jota valkovenäläiset heiluttavat protesteissa – ja miksi EU:n liput loistavat poissaolollaan?