Kouvolan kouluissa syntyi kuuden päivän aikana yli tuhat kiloa ruokahävikkiä – se vastaa 3 000 euroa

14:ssä Kouvolan koulussa otettiin käyttöön biovaaka-järjestelmä, joka näyttää ruokahävikin määrän.

Biovaaka näyttää, kuinka monta grammaa ruokaa menee biojätteeseen. Kuva: Tommi Parkkinen / Yle

Ruokaa mittaava vaaka hälyttää vihreällä, keltaisella tai punaisella, onko ruokaa tullut otettua liikaa vai liian vähän. Se kertoo myös sen, kuinka monta grammaa henkilö on heittämässä ruokaa biojäteastiaan.

Kyseessä on biovaaka-järjestelmä, joka on otettu nyt käyttöön 14:ssä Kouvolan koulussa ja Lehtomäen päiväkodissa. Kokeilun tarkoituksena on ehkäistä ruokahävikkiä.

Tulokset näkyvät Kouvolan kaupungin ruokapalvelusuunnittelijan Merja Saarisen mukaan jo nyt. Kuuden päivän seurantajakson aikana hävikkiruokaa syntyi 1 400 kiloa. Se tekee hänen mukaansa noin 3 000 euroa.

– Suosikkiruokia, kuten pastaruokaa ja jauhelihakastiketta jää vähemmän lautaselle. Kasvisruokaa on jäänyt enemmän, Saarinen kertoo.

Saarisen mukaan tuloksia aiotaan hyödyntää ruokalistasuunnittelussa ja opetuksessa. Myös tuotantomääriä voidaan tarkentaa, että oppilaille tehdään oikea määrä ruokaa.

– Alakouluissa syntyy huomattavasti vähemmän hävikkiruokaa. Toisen asteen oppilaitoksissa hävikkiruokaa tulee enemmän.

Kouvolan kaupungin ruokapalvelutyöntekijä Helka Immosen mukaan lapset ovat olleet kiinnostuneita siitä, miten biovaaka toimii.

– Kun olemme sanoneet, että biovaaka punnitsee kaiken ruoan, mitä lautaselta jää, niin oppilaat ovat kyllä kiinnittäneet siihen aikaisempaa enemmän huomiota. Nyt he sanovat, että "katso, ei jäänyt yhtään ruokaa."

Eskolanmäen koululla työskentelevä ruokapalvelutyöntekijä Helka Immonen on jo huomannut tuloksia ruokahävikin torjunnassa biovaa’an käytön myötä. Kuva: Antro Valo / Yle

Immonen kertoo ohjeistavansa oppilaita vielä erikseen ruokajonoissa.

– Esimerkiksi pastaruoat ovat aika täyttäviä. Kannattaa mieluummin hakea vaikka sitten lisää ruokaa, ettei vaan menisi yhtään sinne biopussiin ruokaa.

Näkyväksi ruokahävikki

Lappeenrantalaisen Biovaaka Oy:n asiakkuuspäällikkö Valtteri Ahonen sanoo, että kiinnostus biovaaka-järjestelmiä kohtaan on voimakkaassa kasvussa Suomessa, koska ruokahävikkiä halutaan torjua ilmastotavoitteiden myötä. Biovaakoja on jo käytössä ympäri Suomen.

– Biovaa’an kautta tehdään näkyväksi ruokahävikki. Tämä on havaittu toimivaksi keinoksi kouluissa. Biovaaka näyttää ruokailijoille syntyneen ruokahävikin määrän, jonka lisäksi henkilökunta pystyy määrittelemään, paljon ja mitä ruokahävikki on.

– Olemme innoissamme Kouvolan suhteen, kertoo Biovaaka Oy:n asiakkuuspäällikkö Valtteri Ahonen. Kuva: Antro Valo / Yle

Kouvolan kaupungin tavoitteena on vähentää ruokahävikkiä 20 prosentilla ja pienentää näin ympäristökuormitusta ja hiilijalanjälkeä.

– Pyrkimys on vähentää ruokahävikkiä kymmenillä prosenteilla. Kouvola on suuri ja merkittävä kokonaisuus, sanoo Ahonen.

Ahosen mukaan Kouvolassa on lähdetty liikkeelle siitä, että kukin oppilas heittäisi alle 50 grammaa pois eli että väri olisi keltainen tai vihreä.

– Kun biovaaka on ollut vähän pidempään käytössä, niin katsotaan, mihin ruvetaan asettamaan tavoitteita.

Lue myös: