EU ei hyväksy Valko-Venäjän vaalitulosta – Pääministeri Sanna Marin: rauhanomaisia mielenosoituksia ei saa tukahduttaa väkivalloin

EU aikoo langettaa pakotteita "mahdollisimman pian".

Suuren lannoitetehtaan työntekijät liittyivät mielenosoitukseen Salihorskin kaupungissa keskiviikkona. Kuva: Valery Sharifulin / AOP

EU-maiden johtajat pitivät keskiviikkona hätäkokouksen liittyen Valko-Venäjän tilanteeseen ja maan vastaisten pakotteiden asettamiseen.

Kokouksen päätyttyä sen sisällöstä kertoivat tiedotustilaisuudessa Eurooppa-neuvoston puheenjohtaja Charles Michel ja Euroopan komission puheenjohtaja Ursula von der Leyen.

Michel sanoi, että EU ei hyväksy Valko-Venäjän virallista presidentinvaalitulosta. Vaalit eivät Michelin mukaan olleet vapaat.

Michel sanoi myös, että EU tuomitsee viranomaisten väkivallankäytön rauhanomaisia mielenosoittajia vastaan. Hän vannoi mielenosoittajille solidaarisuutta ja sanoi EU:n odottavan tutkintaa väkivallankäytöstä.

Von der Leyenin mukaan EU aikoo asettaa mahdollisimman pian pakotteita valkovenäläisille henkilöille, jotka ovat vastuussa väkivallasta ja vaalitulosten väärentämisestä.

Lisäksi EU aikoo myöntää muun muassa rahallista tukea maan demokratiakehitykselle. Tämä tehdään ohjaamalla 53 miljoonaa euroa, jotka oli alun perin tarkoitettu hallitukselle, kansalaisyhteiskunnalle sekä väkivallan uhreille.

EU-johtajien videokokoukseen osallistui myös pääministeri Sanna Marin. Marin korostaa, että kansan on itse saatava päättää tulevaisuudestaan. Marin kuvattiin Säätytalolla 18.8. Kuva: Markku Ulander / Lehtikuva

Pääministeri Marin: Valkovenäläisten on voitava itse päättää tulevaisuudestaan

Myös pääministeri Sanna Marin (sd.) sanoo, että vaalit eivät olleet vapaat ja oikeudenmukaiset.

– Kaikki väkivalta, mitä olemme valitettavasti nähneet, on ehdottoman tuomittavaa. Ei voi olla niin, että rauhanomaisia mielenosoittajia vastaan kohdistetaan väkivaltaa tai tehdään summittaisia pidätyksiä, Sanna Marin kommentoi medialle kokouksen jälkeen.

Marinin mielestä Eurooppa-neuvoston kannanotot olivat selkeitä ja noudattelevat pitkää linjaa.

Kansalaisyhteiskunnan, viranomaisten ja vallanpitäjien pitää keskustalla toistensa kanssa. Tätä prosessia myös muiden maiden on tuettava.

EU varoo kuitenkin ottamasta kantaa, miten tilanne kannattaisi ratkaista.

– Korostamme sitä, että tähän pitää löytää ratkaisua, joka kunnioittaa Valko-Venäjän kansan omaa oikeutta määrätä tulevaisuudestaan, Marin muotoili.

EU: Lukašenkalla ei oikeutusta

Pakotteita alettiin suunnitella jo viime viikolla järjestetyssä EU-ulkoministerikokouksessa, jossa Valko-Venäjän presidentinvaalit tuomittiin vilpillisiksi.

Liettuan presidentti Gitanas Nauseda sanoi keskiviikon kokouksen päättymisen jälkeen, että EU-johtajien mielestä uudet vaalit ovat tarpeen, kertoo uutistoimisto Reuters.

EU:n ulkopoliittinen edustaja Josep Borrell sanoi keskiviikkona, että Valko-Venäjän presidentiltä Aljaksandr Lukašenkan hallinnolta puuttuu demokraattinen oikeutus, koska hänen vaalivoittoaan ei ole tunnustettu. Santanderissa Espanjassa toimittajalle puhunut Borrell sanoi, että EU aikoo ilmaista tuomitsevansa ja torjuvansa Lukašenkan hallinnon.

Pian EU-kokouksen jälkeen Valko-Venäjän keskusvaalilautakunta tiedotti Reutersin mukaan, että Lukašenkan virkaanastujaisia uudelle kaudelle vietetään kahden kuukauden sisällä.

Suomi tukee henkilöpakotteita

Suomi tukee EU:n kohdennettujen henkilöpakotteiden asettelua samoin kuin Valko-Venäjän kansalaisyhteiskunnan ja riippumattoman median tukemista, kertovat tasavallan presidentti Sauli Niinistö ja valtioneuvoston ulko- ja turvallisuuspoliittinen ministerivaliokunta (tp-utva) tiedotteessaan (siirryt toiseen palveluun).

Suomen mukaan myös mahdolliset uudet vaalit tulisi järjestää sovittujen periaatteiden mukaisesti, Etyjin kansainvälisten vaalitarkkailijoiden valvonnassa. Suomi korostaa vuoropuhelun säilyttämistä.

Venäjä: Valko-Venäjän tilanteeseen ei pidä sekaantua

Venäjä on etukäteen tuominnut EU:n toiminnan toisen valtion sisäisiin asioihin puuttumisena. Venäjän näkökulmasta tilanne on valkovenäläisten itsensä ratkaistavissa.

Kremlin tiedottajan Dmitri Peskovin puheista keskiviikkona saa sen käsityksen, ettei Venäjälläkään ole aikomuksia puuttua Valko-Venäjän tilanteeseen. Uutistoimisto Reutersin mukaan Peskov sanoi, ettei Venäjällä ole tarvetta auttaa Valko-Venäjää sotilaallisesti tai muutenkaan.

Venäjän ulkoministeri Sergei Lavrov sen sijaan sanoi, että ulkopuolisille välittäjille ei ole Valko-Venäjän tilanteessa tarvetta. Hänen mukaansa Valko-Venäjän opposition ja hallituksen pitäisi neuvotella asioista keskenään.

Lue lisää: