Hyppää sisältöön

STM:n kansliapäällikkö Varhila: Päiväkoti ei voi laittaa negatiivista testitulosta paluun ehdoksi, lasten koronaohjeistus ymmärretty väärin

THL:n ohjetta varhaiskasvatukselle on kritisoitu, koska koronatestaus on ruuhkautunut monissa kaupungeissa.

Sosiaali- ja terveysministeriön kansliapäällikkö Kirsi Varhila. Kuva: Antti Haanpää / Yle

Sosiaali- ja terveysministeriön kansliapäälikkö Kirsi Varhila kertoo Ylen Politiikkaradiossa, että lasten koronatestausohjeeseen on tulossa pian täsmennyksiä.

Varhilan mukaan Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) ja opetus- ja kulttuuriministeriön (OKM) ohje varhaiskasvatukselle (siirryt toiseen palveluun) on ymmärretty väärin, jos päiväkoti on vaatinut sairastuneelta lapselta negatiivista testitulosta ennen hoitopaikkaan paluuta.

Varhila kertoo, että hallitus keskusteli lasten testaamisesta eilisissä neuvotteluissa hyvin pitkään ja kriittisestikin.

Hallituksen koronastrategian mukaisesti kaikki lieväoireiset, myös nuhaiset lapset testataan.

– THL:n ja ministeriön ohjetta luvattiin korjata, jos se antaa sen harhakäsityksen, että lapsella pitää olla negatiivinen testitulos ennen kuin pääsee varhaiskasvatukseen. Näin ei ole. Tällaista ohjeissa ei ole edellytetty. Jos ja kun päiväkoti tällaista vaatii, niin se ei ole ohjeiden mukaista, Varhila painotti.

Varhila puolusti valittua linjaa. Hänestä lieväoireisten testaaminen on ainoa keino, jolla tartuntaketjut voidaan katkaista. Tämä koskee myös pieniä lapsia.

– Jos lieväoireisia ei testata, ja he eivät ymmärrä jäädä kotiin omaehtoiseen karanteeniin, tauti kyllä leviää.

Testausta ollaan laajentamassa osaan oireettomia

Ongelmia tuottaa testauksen ruuhkautuminen. Muun muassa pääkaupunkiseudulla testiaikaa ja sen jälkeen tuloksia on joutunut odottamaan viikonkin.

Tämä hankaloittaa pahasti perheiden elämää. Lapset sairastavat useita hengitystieinfektioita vuodessa.

Kirsi Varhilan mukaan jokin "kesänuha" on alkanut kiertää tavallista aiemmin väestöä. Tähän ei oltu varauduttu. Tavallisesti flunssakausi alkaa, kun ihmiset palaavat kesän jälkeen työpaikoilleen ja lapset päiväkoteihin ja kouluihin.

Ihmiset ovat myös hakeutuneet testeihin lievissäkin oireissa, kuten on kannustettu. Tämä on näkynyt testijonoina.

Varhila kertoi myös, että oireettomien testausta ollaan laajentamassa riskiperusteisesti.

Tämä tarkoittaa, että esimerkiksi tartunnan saaneen oireettomat perheenjäsenet testataan ja hoivakodeissa testataan myös oireettomat asukkaat.

Varhilan mukaan kaikkia oireettomia ei edelleenkään testata, vaan testaus katsotaan tartuntariskin mukaan.

Perhe- ja peruspalveluministeri Krista Kiuru (sd.) sanoo Ylelle, että koronatestauksesta tullaan kertomaan myöhemmin keskiviikkona lisää.

Voit keskustella aiheesta torstaihin kello 23 asti.

Lue lisää: