Hyppää sisältöön

Hallitus tiukensi matkustusrajoituksia useisiin maihin – perustuslakiasiantuntija arvostelee valittua linjaa

Tampereen yliopiston apulaisprofessori Pauli Rautiainen katsoo, että Suomessa on juututtu henkisesti poikkeusolojen toimintalogiikkaan.

Tampereen yliopiston julkisoikeuden apulaisprofessori Pauli Rautiainen. Kuva: Retu Liikanen / Yle

Tampereen yliopiston apulaisprofessori Pauli Rautiainen näkee ongelmia koronaviruksen leviämisen ehkäisemiseksi tehdyissä toimissa.

Julkisoikeuden apulaisprofessorin mukaan esimerkiksi matkustusrajoituksia koskevissa linjauksissa pitäisi tehdä aidosti selväksi, milloin on kyse suosituksista ja milloin oikeudellisesta ohjauksesta.

Rautiainen korostaa myös, että rajoitukset eivät saa olla syrjiviä.

Rautiaisen mukaan toimivaltaisten viranomaisten pitäisi käyttää lainsäädäntöön perustuvaa toimivaltaansa eikä odottaa ohjeita ylhäältä.

Ruotsin ja Norjan rajalle erityisjärjestely

Keskiviikkona hallitus tiukensi matkustusrajoituksia useisiin maihin, muun muassa Norjaan, Islantiin ja Tanskaan sekä Saksaan ja suosittuun lomakohteeseen Kreikkaan.

Matkustamista rajoitusten piirissä oleviin maihin ei suositella, ja niistä tulijan pitäisi jäädä omaehtoiseen karanteeniin.

Tällä hetkellä Suomesta saa matkustaa vapaasti kahdeksaan eurooppalaiseen ja seitsemään Euroopan ulkopuoliseen maahan.

Rajoitukset Ruotsiin säilyivät muuten ennallaan, mutta rajan tuntumaan tuli erityisjärjestely. Liikenne Suomen ja Ruotsin sekä Suomen ja Norjan rajanylityspaikoilla sallitaan raja-alueilla asuville.

Hallituksen rajoitukset perustuvat riskirajaan, joka on 8–10 virustapausta 100 000 ihmistä kohden viimeisten kahden viikon aikana.

Ihmisryhmät eri asemassa

Apulaisprofessori Pauli Rautiainen katsoo, että hallituksen linja ei istu kovin hyvin Suomen oikeudelliseen kehikkoon.

Rautiaisen mielestä asioihin pitäisi puuttua yksittäisemmin, täsmällisemmin ja tarkemmin kuin tällä hetkellä tehdään. Jos puututaan yleisellä tasolla, pitää tehdä hyvin selväksi, että on kyse suosituksista, joilla ei ole varsinaisia oikeusvaikutuksia.

Myös Ruotsin ja Norjan rajaa koskevissa erityisjärjestelyssä on Rautiaisen mielestä sokeita pisteitä. Esimerkiksi saamelaisten rajat ylittävien yhteisöjen kykyyn liikkua Käsivarren alueella pitäisi kiinnittää huomiota nykyistä enemmän.

Rautiainen näkee, että tietyt henkilöt ja ihmisryhmät asetetaan oikeutetumpaan, kunniallisempaan asemaan kuin toiset. Toisiin henkilöihin ja ihmisryhmiin kohdennetaan muita voimakkaampia rajoituksia.

– Poliittisilla toimijoilla näyttäisi olevan halu tehdä poliittisia valintoja ja niiden perusteella välittää sellaisia signaaleja, jotka eivät istu meidän oikeusvaltiomme perusrakenteisiin.

Skopje-lentojen käsittely syrjivää?

Julkisuudessa on keskusteltu runsaasti muun muassa yhdestä yksittäisestä lentoreitistä Skopjen ja Turun välillä. Pohjois-Makedoniasta tulleita matkustajia on testattu ja asetettu kattavasti tartuntatautilain mukaiseen karanteeniin.

Liikenneministeri Timo Harakka (sd.) haluaisi estää lennot Skopjesta, koska Balkanin koronatilanne on vaikea ja Skopjesta tulleilla matkustajilla on todettu tartuntoja. Traficom valmistelee lentojen keskeyttämistä.

Rautiaisen mielestä Skopjen-lentoyhteyden käsittelyyn liittyy sellaisia piirteitä, jotka eivät kuulu terveeseen oikeusvaltioon.

– Ihmisten rajat ylittävää perhe-elämää arvostetaan toisella tavalla kuin valtion sisällä olevaa. Asiaa koskevassa puheessa on ollut syrjinnän suuntaan viertäviä elementtejä, joita meidän ei tulisi missään tapauksessa yhteiskunnassamme ylläpitää ja sietää.

Viranomaisten pitäisi käyttää päätösvaltaansa

Myös Helsinki-Vantaan lentoasemalle saapuu matkustajia korkean koronariskin maista, mutta siellä tartuntatautilain mukaisia karanteeneja ei ole määrätty.

Rautiainen korostaa toimivaltaisten viranomaisten päätösvaltaa.

Rautiaisen mukaan Suomessa on henkisesti juututtu poikkeusoloissa toimimisen logiikkaan. Keväällä tällainen logiikka oli perusteltua, mutta poikkeusolojen päättymisen jälkeen pitäisi toimia siten kuin lainsäädännön mukaan normaaleissa olosuhteissa toimitaan.

– Vantaan toimivaltaiset viranomaiset ja esimerkiksi pakkotestauksen osalta Etelä-Suomen aluehallintovirasto ovat jääneet odottamaan, että ministeriötasolta tulisi ohjeita.

Rautiaisen mielestä poliittisen ja lääketieteellisen harkinnan raja on hämärtynyt ja raja saadaan selväksi vain palaamalla lakiin kirjattuun toimintatapaan. Jos vallitseva lainsäädäntö ei ole riittävää, täytyy muuttaa lainsäädäntöä, ei taivuttaa nykyistä tunnistamattomaksi.

Lue lisää: