Koronan takia siirrettyjä valmistujaisjuhlia ei ehkä tulekaan – osa pohjalaiskouluista järjestää, osa peruu odotetut juhlat

Koronaepidemian toisen aallon myötä osa viikon kuluttua järjestettäväksi aiotuista ylioppilas- ja valmistujaisjuhlista ei sittenkään toteudu.

Emilia Hautamäki ja muut Ilmajoen lukion kevään ylioppilaat lakitettiin drive-in -tilaisuudessa toukokuussa koronaepidemian takia. (Arkistokuva) Kuva: Kati Ala-Renko / Yle

Koronaepidemian takia kevään valmistujaisjuhlat joko peruttiin tai järjestettiin ilman joukkokokoontumisia.

Moni lukio ja ammattioppilaitos juhli valmistujia virtuaalijuhlilla. Ilmajoen lukiossa puolestaan lakitettiin ylioppilaat ulkoilmassa Jaakko Ilkan patsaalla.

Yhteiset valmistujaisjuhlat, joissa oltaisiin samassa tilassa opiskelijoiden, perheiden ja koulun väen kesken, siirrettiin pidettäviksi elokuun lopussa 28.-29. päivä.

Nyt nämäkin juhlat ovat vaarassa.

KP:n ammattiopisto ja Vaasan lyseon lukio peruvat juhlat

Keski-Pohjanmaan ammattiopisto peruu viime keväänä ammattiin valmistuneille suunnitellun juhlan.

Rehtori Sirkku Purontaus sanoo, että keväällä ja kesäkuussa valmistuneita on yhteensä lähes 800. Tälle väkimäärälle läheisineen ei juhlapaikaksi kaavailtu Kampushalli mitenkään sovi.

– Emme olisi kyenneet järjestämään sinne turvavälejä yli 500 hengelle. Jouduimme tekemään päätöksen juhlan perumisesta, Purontaus sanoo.

Vaasan lyseon lukio päivitti jo heinäkuussa (siirryt toiseen palveluun) nettisivuilleen tiedon ylioppilaiden yhteisöllisen juhlan peruuttamisesta.

Nettisivujen mukaan juhlaan oli ilmoittautuneita jo satakunta, ja peruuttamisen ymmärretään olevan pettymys.

Vaasan lyseon lukion päivityksessä todetaan kuitenkin, että peruuttamispäätöksen taustalla ovat Vaasan kaupungin varautumisen johtoryhmän linjaamat koronan vastaiset toimet. Kevään ylioppilaat kutsutaan omaan kokoontumiseensa syksyn ylioppilasjuhlien yhteydessä 4. joulukuuta, jos he niin haluavat.

Seinäjoen lukio juhlii

Seinäjoen lukiossa ylioppilaiden juhlan järjestelyt etenevät toistaiseksi suunnitellulla tavalla.

Juhla järjestetään Seinäjoki Areenassa lauantaina 29. elokuuta.

Turvajärjestelyinä juhlassa järjestetään tuolitukset perhekunnittain, sisäänkäyntejä on useita ja esimerkiksi ylioppilaiden osalta turvaväleistä pidetään kiinni.

– Ei kätellä eikä kosketa toisia, niin kuin perinteisissä juhlissa. Kasvomaskien pukemisen he saavat päättää itse, sanoo lukion rehtori Teijo Päkkilä.

Seinäjoki Areenalle mahtuu noin 4000 ihmistä. Päkkilä odottaa juhlaan noin tuhatta osallistujaa. Kaikki kevään ylioppilaatkaan eivät paikalle pääse.

– Ylioppilaiden osallistumisprosentti lienee noin 60-65. Meillä ei ole keinoa tavoittaa kaikkia, koska koulun sisäinen Wilma-viestintä katkesi kesäkuussa oppilaiden valmistumisen jälkeen.

Lukiolla nähdään tärkeänä, että juhla pystyttäisiin pitämään. Tämänhetkisessä epidemiatilanteessa sitä ei olla vielä perumassa.

– Ei minua mikään näissä juhlissa sillä tavalla pelota. Järjestän ne turvallisin mielin, Teijo Päkkilä sanoo.

Kokkolan lukion ylioppilasjuhlatilaisuuden paikka on vaihdettu torista Länsipuistoon, mutta ainakin toistaiseksi päätös juhlan järjestämisestä on voimassa.

Kurikassakin juhlitaan

Kurikan lukio järjestää ylioppilasjuhlat kevään suunnitelmien mukaisesti lauantaina 29.8. klo 12 Kurikan kampuksella.

Koronaepidemian takia juhlassa noudatetaan erityisjärjestelyitä.

– Yhtä ylioppilasta kohden saa paikalle tulla viisi läheistä. Kampuksella on hyvin tilaa, joten siellä saamme turvavälit hyvin pidettyä, sanoo rehtori Aino Salo.

Kurikan lukiosta valmistui keväällä 43 ylioppilasta. Osa on ehtinyt juhlia omien läheistensä kanssa jo kesän aikana, mutta perheiden juhlia on tiedossa myös ylioppilasjuhlan aikaan.

– Tällä kertaa perheiden juhlajärjestelyissä ja -ajankohdissa on vaihtelua, Salo tuumaa.

Keväällä Kurikan lukio järjesti etäjuhlat ja ylioppilaat painoivat valkolakin päähän niin ikään etänä. Etäjuhla löytyy edelleen youtubesta.

Myös muut Kurikan lukiot eli Jalasjärven lukio ja Jurvan lukio järjestävät juhlat suunnitellusti 29. elokuuta.

Ylpeitä saavutuksesta

Keski-Pohjanmaan ammattiopiston rehtori Sirkku Purontaus muistuttaa, että vaikka valmistujien yhteinen juhla jouduttiin perumaan, juhlattomuus ei vähennä opiskelijoiden saavutusta eikä aiheuta tarvetta perheiden suunnittelemien juhlien peruuttamiseen.

– Menemme tässä terveys edellä, mutta toivon, että perheiden juhlat pidetään kuitenkin ja valmistuneista ollaan ylpeitä, Purontaus sanoo.

Lue seuraavaksi: