Hyppää sisältöön

Turva-aidan ilmaan nostanut ketjukaruselli sai puhtaat paperit Tykkimäessä – lapset ja laitekuljettaja toimivat väärin

Läheltä piti -tilanne sattui Tykkimäen huvipuistossa Kouvolassa heinäkuussa.

Yläilmoihin kohoava Star Flyer -ketjukaruselli on ollut Tykkimäessä noin kymmenen vuotta. Vaaratilanne sattui heinäkuussa. Kuva: Tykkimäen huvipuisto

Turvallisuus- ja kemikaalivirasto Tukes on saanut valmiiksi Tykkimäen ketjukarusellia koskevan turvallisuusselvityksen.

Kouvolassa Tykkimäen huvipuistossa sattui heinäkuussa vaaratilanne, kun ketjukarusellin kori takertui kiinni turva-aitaan, eikä tilannetta ehditty huomata ennen laitteen käynnistymistä. Laite ehti nostaa turva-aidan irti maasta, mutta kukaan ei loukkaantunut tilanteessa.

Tukesin saaman ilmoituksen mukaan kaksi lasta oli keinuttanut voimakkaasti laitteen istuinta juuri käynnistyshetkellä. Istuimen kiinnityskorva oli kaidepalkin alla silloin, kun laite alkoi nousta. Kiinnityskorva takertui aitaan ja nosti sitä ylöspäin.

Tukesin saaman ilmoituksen mukaan lapset ja laitekuljettaja toimivat ohjeiden vastaisesti. Laitetta ei olisi pitänyt käynnistää, ennen kuin asiakkaat käyttäytyivät halutulla tavalla.

Kukaan ei loukkaantunut tilanteessa. Ainoastaan huvilaitteen aita ja istuin vaurioituivat.

Pleksi turva-aitaan

Ulkopuolinen tarkastaja on tarkastanut laitteen tapahtuneen jälkeen. Puutteita ei havaittu, ja laite on otettu uudelleen käyttöön.

Vaurioitunut istuin on otettu pois käytöstä loppukauden ajaksi ja se vaihdetaan myöhemmin toiseen. Koko laitteelle tehdään laajempi tarkastus kuluvan kauden jälkeen.

Tukes suosittelee, että laitteen turvallisuutta parannettaisiin jatkossa siten, että istuimen mahdollisuus osua ja jäädä kiinni laitetta ympäröivään aitaan pienenisi.

Yhtenä vaihtoehtona on esimerkiksi päällystää turva-aita pleksillä. Toisena varokeinona Tukes suosittelee, että huvipuistossa kuulutettaisiin asiakkaille laitetta koskevista ohjeista.

Tukesin mukaan tapaus ei aiheuta tällä erää enempää toimenpiteitä. Tukesin mukaan asia voidaan kuitenkin ottaa uudelleen käsiteltäväksi, mikäli se saa tietoonsa uusia asiaan vaikuttavia seikkoja.

Star Flyer -laite on valmistettu vuonna 2009. Laitteelle on tehty asennuksen yhteydessä huvilaitestandardin mukainen käyttöönottotarkastus. Ulkopuolinen tarkastaja ei ollut havainnut puutteita tarkastushetkellä.