Kajaanin rauniolinnaan laitetaan uusia valaisimia – arkeologi päivystää työmaata

Linnasaaressa kaivellaan pintamaata, jossa ei pitäisi olla paljoa historiallisia jäänteitä. Linnan arkeologiassa on kuitenkin aukkoja.

Uusien valaisinten jalustat ovat matalia ja laakeita, joten syvää kuoppaa ei tarvitse tehdä. Kuva: Timo Sihvonen / Yle

Kajaanin rauniolinnan uusien valaisinten asennustyö on alkanut. Uudet valaisimet saadaan asennettua pääosin entisten valaisinten kaapeleiden päihin, joten maata tarvitsee kaivaa lähinnä jalustojen asentamiseksi.

Työmaata varten on ennalta tutkittu, että linnan luona turvallista kaivaa historian näkökulmasta, kertoo Kainuun Museon arkeologi Tapani Rostedt. Linnan arkeologisessa historiassa on silti aukkoja.

– Kajaanin linna on moneen kertaan tongittu, mutta dokumentointi siitä, mitä on oikeasti tehty, on hiukkasen heiveröistä. Emme tiedä esimerkiksi, onko kaikki maa otettu pois tästä 1930-luvulla ja tuotu uudet maat tilalle, vai onko linnan sisältä otettu maata ja sillä täytetty linnasaaren päähän rakennettu saareke, sanoo Rostedt.

Jos kaivu-urakassa löytyisi jotain, jonka voi arvioida olevan historiallista, ottaisi urakoitsija yhteyttä Rostedtiin ja löydös arvioitaisiin.

Kaivinkoneenkuljettaja Marko Heikkinen on mielissään kun pääsee töihin arvokkaaseen kohteeseen.

– Kyllä tämä varmasti oman uran viiden parhaan työmaan joukkoon menee. Itse kainuulaisena täällä on melko harvoin tullut muutenkaan käytyä, saatika tulla töihin tänne, niin onhan tämä erikoinen tapaus jollakin tavalla. Harvemmin tämmöisissä historiallisissa kohteissa on minulla työmaita ollut.

Uusiminen on osa Kajaanin kaupungin ja Metsähallituksen yhteisurakkaa, jossa Kajaanin linnanvirran rantojen valaistusta uusitaan.

Lisää Kainuun uutisia Yle Areenassa: kuuntele, katsele ja lue mitä lähelläsi tapahtuu.

Katso tästä uusimmat koronavirukseen liittyvät tiedot Kainuusta.