1. yle.fi
  2. Uutiset

Ylen tieto: Poliisi pelkää, että kuolleeksi luultu irakilaismies voidaan oikeasti tappaa Irakissa – myös miehen vaimoa epäillään rikoksista

Irakilaismiehen tapaukseen liittyvä, Suomen EIT:stä saama langettava tuomio pitäisi purkaa, sanoo oikeusoppinut.

Turvapaikkahakemus
Ali miehen vielä ollessa Suomessa (kuvassa vasemmalla).
Kuvassa vasemmalla irakilainen turvapaikanhakija Ali.

Keskusrikospoliisi (KRP) tutkii parhaillaan ennennäkemätöntä petosrikosvyyhtiä, jonka keskiössä on Suomesta turvapaikkaa hakenut irakilainen mies Ali ja se, onko hän elossa vai ei.

Poliisi epäilee, että Ali, hänen tyttärensä, tyttären entinen aviopuoliso ja neljäs henkilö ovat kehitelleet tarinan Alin kuolemasta ja huijanneet Suomen valtiota.

Yle on saanut nyt uutta tietoa tutkinnasta. Neljäs epäilty petostutkinnassa on kuolleeksi uskotun irakilaismiehen Alin vaimo.

Ali ja hänen tyttärensä hakivat Suomesta turvapaikkaa vuonna 2015, mutta Ylen tietojen mukaan vaimo ei tullut Suomeen heidän kanssaan.

Tutkinnan mukaan vaimo olisi kuitenkin Irakissa ollessaan syyllistynyt yhdessä miehensä kanssa asiakirjojen väärentämiseen. Poliisi epäilee, että Alin kuolintodistus ja siihen liittyvät poliisiraportit on väärennetty Irakissa.

Aliin on oltu kesän aikana yhteydessä

Erikoisessa tutkinnassa on nyt mielenkiintoinen käänne.

Ylen saamien tietojen mukaan poliisi pelkää, että kuolleeksi luultu irakilaismies voidaan oikeasti tappaa Irakissa. Tämä voisi tapahtua, mikäli kesken tutkinnan Alista leviää Suomesta Irakiin arkaluonteisia asioita.

Keskusrikospoliisi ei ole päässyt kuulemaan Alia koko tutkinnan aikana. Hänen uskotaan olevan tällä hetkellä Irakissa. Ylen saamien tietojen mukaan poliisilla on varsin vahvaa näyttöä siitä, että Ali olisi elossa.

Eri tahot ovat olleet yhteydessä Aliin tämän kesän aikana.

Suomesta turvapaikkaa hakenut oli turistimatkalla Suomessa

Poliisi on kuullut tutkinnan aikana Alin Suomessa asuvaa tytärtä ja tämän entistä aviopuolisoa.

Ylen saamien tietojen mukaan tytär on kertonut tapahtumista tutkinnassa keskusrikospoliisille. Tyttären kertoma vahvistaa sitä, että Ali olisi elossa.

Tyttären kertoma myös vahvistaa sitä, ettei Ali olisi ollut suojelun tarpeessa, kun hän haki Suomesta turvapaikkaa vuonna 2015. Ylen saaman tiedon mukaan tutkinnassa onkin tullut käsitys, että Ali ja hänen tyttärensä olivat Suomessa turistimatkalla, eivätkä siis suojelun tarpeessa.

Tuolloin Ali ja tytär kertoivat viranomaisille, että Ali oli joutunut vainon ja murhayritysten kohteeksi Irakissa.

"Jos kaveri ei olekaan kuollut, niin tuomio pitäisi ilman muuta purkaa"

Mikko Vuorenpää
Prosessioikeuden professori Mikko Vuorenpään mukaan Euroopan ihmisoikeustuomioistuimen antama tuomio pitää purkaa, jos Ali on elossa.

Poliisitutkinta valmistuu pian, ja se siirtyy syyttäjälle. Syyttäjä päättää syyteharkintansa aikana, nostaako se jutussa syytteitä. Jos syytteitä nostetaan, millainen rikosprosessi on tulossa?

Kysyimme viisi kiinnostavaa kysymystä Lapin yliopiston prosessioikeuden professorilta Mikko Vuorenpäältä.

1. Jos poliisin epäily pitää paikkansa ja Ali on elossa, voidaanko Alia vastaan nostaa syyte, jos häntä ei saada kuultua ennen oikeudenkäyntiä?

Ei voida nostaa syytettä, se on selvää. Esitutkinta on puutteellinen, jos epäiltyä ei ole kuultu.

2. Jos poliisi pääsee kuulemaan Alia ja jos häntä vastaan nostettaisiin syyte, missä oikeudenkäynti pidetään, Suomessa vai Irakissa?

Oikeudenkäynti pidetään Suomessa.

3. Entä jos vastaajaa eli Alia ei saataisi tuotua Suomeen ennen oikeudenkäyntiä?

Periaate on, että oikeudenkäynti ei ala ennen kuin vastaaja pääsee paikalle.

4. Voidaanko vastaajan kuuleminen tehdä videoyhteyden kautta?

Vastaajaa voidaan lain mukaan kuulla videoyhteyden kautta, jos hän suostuu siihen. Tällöin kaikkien oikeudenkäyntiin osallistuvien on oltava puhe- ja näköyhteydessä keskenään.

Tämä edellyttää myös sitä, että tuomioistuin katsoo menettelyn soveliaaksi.

5. Euroopan ihmisoikeustuomioistuin (EIT) tuomitsi Suomen ihmisoikeussopimuksen rikkomisesta Alin tapauksen vuoksi. Suomi velvoitettiin maksamaan Alin tyttärelle 20 000 euroa. Pitäisikö EIT:n tuomio purkaa?

Jos kaveri ei ole kuollut, niin ilman muuta pitäisi purkaa. Se pitäisi kumota pikapuolin.

Hyvin huolestuttavaa on, jos erittäin vakavassa asiassa on annettu Suomea vastaan langettava tuomio täysin väärin perustein.

Lue myös:

Ylen tieto: Kuolleeksi luultua irakilaismiestä epäillään nyt törkeästä petoksesta – KRP tutkii kaikkien aikojen turvapaikkahuijausepäilyä

Ylen tieto: Turvapaikkaa hakeneen miehen tytär vangittiin epäiltynä törkeästä väärennyksestä – kuolleeksi luultu irakilaismies on ehkä sittenkin elossa

KRP epäilee ennennäkemätöntä turvapaikkahuijausta – Ulkoministeriö: Korvauksia ei makseta, irakilaismiehen kuolemaa ei koskaan vahvistettu

Suomi käännytti irakilaismiehen, joka tapettiin pian paluunsa jälkeen – Euroopan ihmisoikeustuomioistuin tuomitsi Suomen ihmisoikeussopimuksen rikkomisesta

Lue seuraavaksi