1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Matkustusrajoitukset

Matkustusrajoitukset iskevät Manos Dimitrakakisen luotsaamaan hotelliin: "Jos Kreeta nähtäisiin itsenäisenä kohteena, uskon että Suomen hallitus näyttäisi sille vihreää valoa"

Dimitrakakis uskoo, että matkustusrajoituksia tehokkaampi keino olisi matkustajien testaaminen, kun he palaavat kotimaahansa.

Manos Dimitrakakis johtaa neljän tähden hotellia Kreetalla. Hotellin asiakkaista noin viidestä kahdeksaan prosenttia on yleensä suomalaisia. Kuva: Vasileios Karagiannis

Suomen hallituksen matkustusrajoitukset näkyvät pian Manos Dimitrakakisen hotellissa Kreetalla. Hotellinjohtajan mielestä matkustusrajoituspäätöksessä on ongelma: sama rajoitus koskee koko Kreikkaa, vaikka tartunnat keskittyvät mantereelle, matkailu puolestaan saaristoon.

– Jos Kreeta nähtäisiin itsenäisenä kohteena, uskon että Suomen hallitus näyttäisi sille vihreää valoa.

Suomen hallitus tiukensi matkustusrajoituksia, koska koronavirustilanne on monessa maassa kehittynyt huonompaan suuntaan. Esimerkiksi Kreikkaan matkustamista ei suositella. Rajoitukset astuvat voimaan 24. elokuuta.

Alueellisia matkustusrajoituksia ovat toivoneet myös suomalaiset matkanjärjestäjät.

"Minulle lomat tarkoittavat nimenomaan välttämättömiä matkoja"

Hotellinjohtaja Manos Dimitrakakis ymmärtää, että jokainen maa päättää itse siitä, mitä pitää parhaana kansalaisilleen.

Hän johtaa neljän tähden hotellia Hanian läheisyydessä Almyridassa. Hotellin asiakkaista noin viidestä kahdeksaan prosenttia on yleensä suomalaisia. Viime vuonna Hanian alueella vieraili yhteensä 100 000 suomalaista.

Kuva: Greta Virranniemi / Yle

Dimitrakakis kertoo, että kaikkien avoinna olevien hotellien on noudatettava Kreikan hallituksen hyvin yksityiskohtaista ohjeistusta.

– Esimerkiksi kynät ja ruokalistat desinfioidaan jokaisen käyttökerran jälkeen. Myös huoneet siivotaan ohjeiden mukaan niin usein kuin asiakas haluaa.

Koronatilanne on kaikille uusi, mutta Dimitrakakis uskoo, että matkustusrajoituksia tehokkaampi keino olisi matkustajien testaaminen, kun he palaavat kotimaahansa.

Matkailusta elantonsa saava Dimitrakakis halusi muuttaa keskustelun sävyä lomailusta puhuttaessa. Häntä harmittaa, että ihmiset eivät pääse ansaitsemalleen lomalle.

– Minulle lomat tarkoittavat nimenomaan välttämättömiä matkoja.

Dimitrakakisen hotelli koostuu kolmesta pienemmästä hotellista. Se on auttanut yrittäjää koronatilanteessa.

– Alue on rauhallinen, ei ruuhkainen.

Lue lisää:

Hallitus palauttaa matkustusrajoitukset yhdeksään Euroopan maahan – katso kartalta, mihin Suomesta saa matkustaa vapaasti