1. yle.fi
  2. Uutiset

Kuopio aloittaa kasvomaskien jakamisen haavoittuvimmassa asemassa oleville

Kuopion kaupunki jakaa 10 000 kertakäyttömaskia.

Kuopio
Ihmisen kasvoilla on nenän ja suun peittävä sininen hengityssuojain
Useat kunnat ovat jo aloittaneet kasvomaskien jakamisen. Retu Liikanen / Yle

Kuopion kaupunki aloittaa jakamaan kasvomaskeja haavoittuvimmassa asemassa oleville kaupunkilaisille. Kaupunki on tilannut 10 000 kertakäyttömaskia huoltopalveluita tuottavalta liikelaitos Servicalta.

Maskien jakamista koordinoi työryhmä, jossa on edustajia kaupungin lisäksi Servicalta, Suomen Punaiselta Ristiltä ja seurakunnalta. Työryhmän vetäjä on turvallisuuspäällikkö.

Kuopion tilaamista maskeista jo 5 000 kappaletta on jaettu seurakunnan diakoniatyölle, SPR:lle ja eri järjestöille. Maskeja on saatavilla asukastuvilla ja asioinnin yhteydessä.

SPR:n vapaaehtoiset jakavat maskeja Juankosken, Maaningan, Nilsiän ja Karttulan alueella.

Kuopio: Ei syytä hamstraukseen

Kuopion kaupunki korostaa, että THL:n suosituksen mukaisesti kasvomaskit ovat tarkoitettu kaikkein haavoittuvimmassa asemassa oleville, joilla itsellään ei ole mahdollisuutta hankkia suojamaskia. Jakelun suunnittelussa on kiinnitetty erityistä huomioita kaikista haavoittuvimmassa asemassa olevien kuntalaisten yksityisyyden suojaamiseen, kaupunki tiedottaa.

Maskeja haettaessa ei kuitenkaan kysytä kenenkään tulotietoja tai varallisuutta, vaan luotetaan hakijan omaan harkintaan.

Kuopio ei suunnittele jakavansa maskeja tietystä paikasta, koska pisteelle voisi syntyä ruuhkaa tai kuntalaiset voisivat altistua virukselle.

– Koronatartuntojen osalta tilanne on tällä hetkellä koko Pohjois-Savossa rauhallinen ja ylireagointia tulisi myös tietoisesti välttää. Kasvomaskien jakaminen tässä tilanteessa on hyvää varautumista, jos epidemiatilanne alueella muuttuisi, Kuopion kaupunki tiedottaa.

Kuopio muistuttaa, että maskien hamstraamiseen ei ole syytä.

THL:n suositus koskee Kuopiota, koska maakunnassa on ollut tartuntoja

Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen suositus kasvomaskeista koskee niitä sairaanhoitopiirejä, joissa on todettu koronatartuntoja viimeisen kahden viikon aikana. Pohjois-Savossa on ollut elokuun alussa kaksi koronatartuntaa, joten suositus koskettaa myös Kuopiota.

THL:n suosittelee yli 15-vuotiaita käyttämään kasvomaskia joukkoliikenteessä tilanteissa, jossa lähikontakteja ei voi välttää. Maski tulisi olla kasvoilla myös koronavirustestiin hakeutuessa ja ennen testituloksen varmistumista, jos on välttämätöntä poistua kotoa.

Suosituksen mukaan maskia voi käyttää muissakin välttämättömissä tilanteissa, joissa lähikontaktin välttäminen ei onnistu.

Lue lisää:

Ilmaiset kasvomaskit saivat aikaan ryntäyksen – 30 000 kasvomaskia jaettiin loppuun muutamassa tunnissa Kotkassa

Vähävaraisille suunnatut kasvomaskit viedään käsistä – "Ajattelimme niiden riittävän viikoiksi", sanoo suosiosta yllättynyt palvelupäällikkö

Lue seuraavaksi