1. yle.fi
  2. Uutiset

Skopjen-lentojen jälkimainingit lyövät lakaudelle saakka – Pohjanmaalla toistakymmentä matkalla altistunutta

Vaasan keskussairaalan potilaat eivät altistuneet koronalle, vaikka yhdellä työntekijällä todettiin koronatartunta.

koronavirus
Man med läkarrock står framför Vasa centralsjukhus. Ser allvarlig ut.
Infektioylilääkäri Juha Salosen mukaan viime viikkojen Skopjen-lennoilla on koronatartunnoille altistunut toistakymmentä Pohjanmaalla asuvaa henkilöä.Yle/Pia Lagus

Vaasan sairaanhoitopiirissä on tällä hetkellä koronalle altistumisen vuoksi karanteenissa kaikkiaan yli 70 henkilöä. Heistä suurin osa on vaasalaisia.

Pelkästään Pohjois-Makedoniasta Turkuun saapuneilla, viime viikkojen Skopjen-lennoilla on altistunut toistakymmentä Pohjanmaalla asuvaa.

– Siinä on nyt toimittu eli näitä lentoja on pidetty korkean riskin tapahtumina, koska lennoilta on löytynyt kohtuullisen paljon tartuntoja, Vaasan sairaanhoitopiirin infektioylilääkäri Juha Salonen perustelee.

Katso täältä Ylen korona-aiheiset uutiset maakunnastasi

Yleisötapahtumista ei tartuntoja

Sen sijaan elokuun isojen yleisötapahtumien jäljiltä ei ole toistaiseksi todettu tartuntoja.

– Nyt näyttäisi siltä, että näillä viimeisimmillä tartunnoilla ei ole yhteyttä yleisötilaisuuksiin. Sen sijaan viime viikonloppuna varmentuneista viidestä tartunnasta kolmella näyttää olevan yhteys samaan vaasalaiseen pubiin, Juha Salonen huomauttaa.

Potilaat säästyivät altistumiselta

Infektioylilääkärin mukaan Vaasan keskussairaalan potilaita ei ole altistunut koronavirukselle, vaikka viikonloppuna tartunta todettiin yhdellä keskussairaalan työntekijällä. Tämän tartunnan vuoksi karanteenissa on edelleen 13 sairaalan työntekijää ja lisäksi tartunnan saaneen lähipiiriä.

– Onneksi näyttää siltä, ettei hän tartuttavuusajan puitteissa ole altistanut yhtään potilasta, Juha Salonen toteaa.

Näytteiden otto jatkuu sairaanhoitopiirissä vilkkaana. Tiistaina otettiin Salosen mukaan 215 näytettä. Yhteensä Vaasan sairaanhoitopiirissä on otettu reilut 6 800 näytettä.

Lue seuraavaksi:

Vaasan sairaanhoitopiirissä yksi uusi tartunta – tartunnan saanut matkusti Skopjen lennolla ja saapui Vaasaan Turusta junalla

Vantaan terveyspalvelujohtaja Skopjen-lentojen keskeyttämisestä: "Voi puntaroida, estääkö se kuitenkaan kyseisestä maasta tulevia meille saapumasta"

Lue seuraavaksi