1. yle.fi
  2. Uutiset

Barack Obama ja Kamala Harris puhuivat demokraattien puoluekokouksessa – Obama: "Trump ei ole kasvanut tehtäväänsä"

Puoluekokous vahvisti Joe Bidenin nimityksen demokraattien presidenttiehdokkaaksi tiistai-iltana.

USA:n vaalit 2020
Kamala Harris puhuu demokraattien puoluekokouksessa.
Varapresidenttiehdokas Kamala Harris piti puheen demokraattien puoluekokouksessa.

Yhdysvalloissa demokraattien puoluekokous on virallisesti nimittänyt Kalifornian senaattori Kamala Harrisin puolueen varapresidenttiehdokkaaksi.

Kolmantena puoluekokouspäivänä keskiviikkona huomio kiinnittyi erityisesti Harrisin ja entisen presidentin Barack Obaman puheisiin.

Lue lisää: Kuka on Yhdysvaltain demokraattien varapresidenttiehdokas Kamala Harris? Koostimme kiinnostavimmat faktat lasikattoja rikkoneesta syyttäjästä

Kamala Harris kehotti puheessaan Yhdysvaltoja äänestämään Joe Bidenin presidentiksi, koska Biden voi hänen mukaansa yhdistää mustat, valkoiset, latinot, aasialaiset ja alkuperäiskansojen edustajat.

Harris piti puheensa tapahtumakeskuksesssa Bidenin kotikaupungissa Wilmingtonissa Delawaren osavaltiossa.

Harris kertoi, että hänen edesmennyt intialaistaustainen äitinsä Shyamala Gopalan juurrutti häneen vision, jonka mukaan Yhdysvallat on yhteisö, johon kaikki ovat tervetulleita riippumatta siitä, miltä he näyttävät, mistä he tulevat tai ketä he rakastavat.

– Rasismiin ei ole rokotetta, Harris sanoi.

Hän syytti nykyistä presidenttiä Donald Trumpia epäonnistuneesta johtajuudesta, joka on johtanut ihmishenkien ja ihmisten toimeentulojen menetykseen.

– Tällä hetkellä meillä on presidentti, joka tekee tragedioistamme poliittisia aseita. Joesta tulee presidentti, joka kääntää haasteemme päämäärätietoisuudeksi, Harris sanoi.

Obama arvosteli seuraajaansa

Entinen presidentti Barack Obama puhui Philadelphiassa Yhdysvaltain vallankumouksen museossa. Hän arvosteli puheessaan seuraajaansa presidentti Donald Trumpia. Hän sanoi toivoneensa, että Trump ottaisi presidentin työn vakavasti.

– Donald Trump ei ole kasvanut tehtäväänsä, koska hän ei pysty siihen. Tämän epäonnistumisen seuraukset ovat vakavia, Obama arvosteli.

Obama sanoi, että Trumpin epäonnistumisten takia 170 000 amerikkalaista on kuollut koronavirukseen, miljoonia työpaikkoja on menetetty, Yhdysvaltojen maine on pahasti kärsinyt maailmalla ja maan demokraattiset instituutiot ovat uhattuina.

– Pyydän teitä luottamaan Joen ja Kamalan kykyyn johtaa tämä maa ulos pimeistä ajoista ja jälleenrakentaa se paremmaksi, Obama sanoi.

Uutistoimisto AP:n mukaan Obaman puhe oli yksi kaikkien aikojen jyrkimmistä arvosteluista, mitä entinen presidentti on esittänyt istuvasta presidentistä Yhdysvalloissa.

Tiistaina demokraattien presidenttiehdokkaaksi vahvistettu Joe Biden toimi Obaman varapresidenttinä 2009–2017.

Tämä on kolmas kerta, kun Biden tavoittelee presidentin virkaa. Vuosina 1988 ja 2008 hän hävisi demokraattien esivaaleissa.

Muita puhujia keskiviikkona olivat muun muassa edustajainhuoneen puheenjohtaja Nancy Pelosi, entinen ulkoministeri ja vuoden 2016 presidenttiehdokas Hillary Clinton ja senaattori Elizabeth Warren.

Trump kritiikin kohteena

Demokraattien ja muutaman kokoukseen osallistuneen republikaanin puheissa on paljolti suomittu Donald Trumpin presidenttiyttä.

Barack Obaman puoliso Michelle Obama luonnehtia Trumpia vääräksi mieheksi presidenttinä ja entinen presidentti Bill Clinton sanoi Trumpin tehneen presidentin työhuoneesta Oval Officesta komentokeskuksen sijaan myrskyn keskuksen, jossa vallitsee kaaos.

Nelipäiväinen kokous huipentuu torstaina Joe Bidenin puheeseen. Kokouspaikka on virallisesti Milwaukee Wisconsinin osavaltiossa, mutta koronapandemian takia puheet pidetään videoyhteyksien kautta.

Aiheesta aiemmin:

Ex-presidentti Bill Clinton arvosteli Donald Trumpia – "Hänen toimistonsa pitäisi olla komentokeskus, mutta se on myrskyn keskus" 19.8.2020

Yhdysvalloissa demokraatit jatkavat puoluekokoustaan – katso ex-presidentti Bill Clintonin ja Bidenin Jill-vaimon puheet suorana18.8.2020

Demokraattien puoluekokous aloitti vaalien loppukirin USA:ssa – Michelle Obama tylytti Trumpia rankasti: "Tämä on selvästi liikaa hänelle"18.8.2020

Vahva nainen on presidentti Trumpille kova pala – republikaanit etsivät tapaa, jolla hyökätä Kamala Harrisia vastaan 14.8.2020

Liian pitkä suudelma ja buuausta Hillary Clintonille – Nyt alkaa Yhdysvaltain vaalishow: 5 tärppiä, miten puoluekokouksia kannattaa seurata 16.8.2020

Tilaa tärkeimmät uutiset USA:n vaaleista 2020
Lue seuraavaksi