1. yle.fi
  2. Uutiset

Sote-uudistuksessa ei nyt tungeta neliötä kolmion reikään – Keski-Suomen hankejohtaja uskoo, että tällä kertaa uudistus onnistuu

Sote-uudistuksella on nyt aiempaa paremmat mahdollisuudet toteutua, arvioi Keski-Suomen hankejohtaja Mikael Palola.

sote-uudistus
Sairaala Nova.
Keski-Suomen uusi keskussairaala, sairaala Nova, yhdistää kattonsa alle erikoissairaanhoidon ja perusterveydenhuollon palveluja.Jaana Polamo / Yle

Suomalaisen sosiaali- ja terveydenhuollon ongelmia on yritetty ratkoa jo parikymmentä vuotta erilaisilla uudistusohjelmilla, mutta toistaiseksi yritykset ovat törmänneet erilaisiin perustuslaillisiin ongelmiin tai poliittisiin erimielisyyksiin.

Marinin hallituksen käynnistämä sote-uudistus pyrkii nyt välttämään aiempien yritysten sudenkuopat. Vastuuministeri, perhe- ja peruspalveluministeri Krista Kiuru (sd.) sanoo, että hankkeesta on karsittu kaikki sellaiset rönsyt, jotka hidastavat ja hankaloittavat päämäärää.

– Nyt ei enää tungeta neliöpalikkaa kolmion reikään, kun se ei sinne mahdu, Kiuru kuvaili sote-tilaisuudessa Jyväsklässä.

Kiurun mukaan päämääränä on järjestelmä, jossa ihmiset saavat saumatonta palvelua silloin kun he tarvitsevat apua sosiaali- tai terveysasioissaan. Ministeri kävi keskiviikkona Jyväskylässä kertomassa maakunnan virkamiehille ja päättäjille sote-uudistuksen sisällöstä.

Kiurun mielestä suomalaista sosiaali- ja terveysjärjestelmää leimaa nykyisin luovimisen kulttuuri.

Krista Kiuru hallituksen tiedotustilaisuudessa.
Hallituksen ministerit kiertävät nyt maakunnissa kertomassa sote-uudistuksesta. Krista Kiuru kävi Jyväskylässä tällä viikolla. (Arkistokuva.)Petteri Bülow / Yle

– Ongelmana on se, että ihmiset eivät tule hoidetuksi. Vastaanotolle kyllä pääsee jossain vaiheessa, mutta silloinkaan ei välttämättä tule hoidetuksi, ministeri totesi Jyväskylässä.

Nyt hallitus rakentaa mallia, jossa sosiaali- ja terveyspalvelut järjestää ja pääosin tarjoaa yksi ja sama taho: sote-maakunta. Erikoissairaanhoidon paineita pyritään helpottamaan sillä, että ongelmiin puututaan jo aiemmin, perusterveydenhuollossa.

Tarkoituksena on myös tehostaa terveyden ylläpitoa ja sairauksien ennaltaehkäisyä sekä ennakointia.

Sosiaali- ja terveysministeriön maakuntakierroksen viesti on se, että yhdistämällä ja yhtenäistämällä sote-palvelut yhdelle järjestäjälle, kaikki hyötyvät.

Palvelut kaikkoavat, talous heikkenee?

Jyväskylän sote-tilaisuudessa kuultiin myös epäilyksen ääniä.

Keuruun kaupunginjohtaja Hannu Mars uumoili, että uudistus keskittää palvelut ajan mittaan Jyväskylään. Jyväskylän talous- ja strategiajohtaja Lasse Leppä puolestaan totesi, että uudistuksen seurauksena kaupungin taloudellinen asema heikkenee.

Krista Kiuru totesi Jyväskylässä, että sote-uudistuksen on turvattava lähipalvelut myös haja-asutusalueelle. Hän sanoi myös, että uudistusta ei tehdä ajatellen yksittäisten kuntien tilannetta vaan tärkeintä on maakunnan asukkaiden palvelujen kehittäminen.

Jyväskylän kaupunginhallituksen puheenjohtaja Meri Lumela (vihr.) ilmaisi tilaisuudessa myös huolensa siitä, että tehokkaasti sote-palvelunsa hoitanut kaupunki joutuu uudistuksen maksumieheksi.

Lumela totesi, että Keski-Suomessa on osaamista, kokemusta ja tahtoa palvelujen kehittämiseen, mutta kuntien elinvoima tulee turvata samalla kun palveluja kehitetään.

Suunnittelu alkaa valtion rahalla

Keski-Suomessa sote-uudistusta rakentaa nyt hankeryhmä, jonka työ on alkanut elokuussa. Maakunta on saanut suunnittelutyöhön valtiolta 9 miljoonaa euroa, mikä onkin hankejohtaja Mikael Palolan mukaan tarpeen.

Mikael Palola nojaa tiiliseinään.
Peruspalveluliikelaitos Saarikan johtaja Mikael Palola jatkaa hankejohtajana Keski-Suomen sote-uudistusta siitä, mihin edellisen hallituksen aikana jäätiin.Niko Mannonen / Yle

– Kuntien talous on tiukoilla, eikä siellä ole mahdollista irrottaa rahaa omaan valmisteluun. Aloitamme tämän nyt hankkeen kautta, Palola toteaa.

Hankejohtaja kertoo, että Keski-Suomen sote-uudistus -hanke perustaa työnsä edellisellä hallituskaudella tehtyyn sote-valmisteluun, ja yhteistyötä tehdään myös muiden maakuntien kanssa.

– Keski-Suomessa paljon kulminoituu yhteisen asiakas- ja potilastietojärjestelmän käyttöönottoon. Se edellyttää, että luomme yhteisiä toimintatapoja ja yhteisiä käytäntöjä, Palola sanoo.

Sosiaali- ja terveysministeriön sote-tilaisuus ja Kiurun esiintyminen vahvistivat Palolan uskoa siihen, että sote-uudistuksella on nyt onnistumisen mahdollisuus.

– Ne turhat rönsyt on nyt otettu pois ja haettu vastaukset viime kierroksella vaikeiksi osoittautuneisiin kysymyksiin, tehty yksinkertaisemmin. Kyllä itselle ainakin jäi hyvin luottavainen olo, että kyllä tämä nyt, tällä kertaa, Palola toteaa.

Lue seuraavaksi