1. yle.fi
  2. Uutiset

Jyväskylän perusopetukseen ja varhaiskasvatukseen tehdään kipeitä leikkauksia – ryhmäkoot saattavat kasvaa

Sivistystoimialalta leikataan ensi vuonna 4,25 miljoonaa euroa.

kuntatalous
Tyhjä luokkahuone Vesilahden yhtenäiskoulussa.
Ryhmäkoot Jyväskylän perusopetuksessa saattavat ensi vuonna kasvaa.Miikka Varila / Yle

Jyväskylän kaupungin sivistyslautakunnalle esiteltiin keskiviikkona keinoja, joilla sivistystoimessa voitaisiin ensi vuonna säästää tavoitteeksi asetetut 4,25 miljoonaa euroa.

Kaikkiaan kaupungin eri toimialoille ja liikelaitoksille laaditaan ensi vuodeksi 12,5 miljoonan euron sopeutusohjelmaa, josta sivistystoimialan osuus on siis kolmannes.

Lautakunnan päätettäväksi talousarvioesitys tulee 23.9. Lautakunta evästi valmistelijoita etsimään esitetyille säästökeinoille vielä myös vaihtoehtoja ennen sitä.

Perusopetus: 2,2 miljoonaa euroa

Perusopetuksesta haetaan noin 2,2 miljoonan euron säästöjä laajalla juustohöylällä siten, että leikkauksia tehtäisiin yli 15 kohteeseen.

Esimerkiksi opetushenkilöstöstä on määrä vähentää 14 henkilötyövuotta siten, että opetusryhmien kokoa samalla kasvatetaan.

Koulunkäyntiohjaajia saatetaan lomauttaa kesällä ja uudet opettajat palkata vasta pari päivää ennen lukukauden alkua. Kahden psykiatrisen sairaanhoitajan palveluista saatetaan luopua.

Koulukuljetuksissa voidaan tehdä uusia järjestelyjä ja kehitysvammaisten koululaisten palveluihin suunnitellaan muutoksia.

Perusopetuksen tuntijaon pienentäminen 230 tunnista 226 tuntiin on niin ikään suunnitelmissa.

Gradia: 1,7 miljoonaa euroa

Suurimmaksi yksittäiseksi säästökohteeksi kaavaillaan koulutusyhtymä Gradian lukiotoimen tukea, jonka lakkauttaminen toisi kaupungille 1,7 miljoonan euron säästöt.

Varhaiskasvatus: 1,6 miljoonaa euroa

Varhaiskasvatuksen osuus sopeutustoimista on 1,6 miljoonaa euroa.

Keinoja ovat muun muassa toiminnan uudelleenjärjestelyt kesä- ja loma-aikoina, toimipisteiden ja palveluverkon leikkaukset, vuorohoidon keskittäminen ja 1–2 vuorohoitoyksiköstä luopuminen ja vähällä käytöllä olevien kerho- ja perhepuistoryhmien lakkauttaminen.

Yksityisessä päivähoidossa tarkastellaan ainakin palvelusetelin indeksikorotusta.

Nuorisotyö: 100 000 euroa

Nuorisotyössä on määrä tehdä kahden henkilötyövuoden kuluja vastaavat säästöt. Ne voitaisiin saavuttaa vaihtoehtoisesti vähentämällä nuorisotiloja tai työpajoja.

Lue seuraavaksi