Hyppää sisältöön

Vesilintujen metsästyskausi tuo velvoitteita – metsästäjä: "Koira saisi olla melkein pakollinen sorsastamaan lähtevälle"

Lajintunnistus ja saalisilmoituksen tekeminen korostuvat vesilintujahdissa tänä vuonna.

Koirien käyttöä toivotaan sorsajahtiin. Kuvituskuva. Kuva: YLE

Puoliltapäivin alkava vesilintujen metsästyskausi tuo metsästäjille mukanaan velvoitteita, muun muassa saalisilmoituksen.

BirdLife Suomi ja Metsästäjäliitto muistuttavat lajintunnistuksen tärkeydestä ja kehottavat välttämään taantuvien lajien metsästystä.

Suomessa monen tärkeän riistavesilinnun kanta on taantunut koko 2000-luvun ajan, ja suuri osa vesilintulajeista on nykyisin uhanalaisia, järjestöt kirjoittavat tiedotteessa.

Suomen Noutajakoirajärjestö puolestaan muistuttaa, ettei lintumetsälle tälläkään kaudella tulisi lähteä ilman noutavaa koiraa. Järjestön ylläpitämästä Noutajapörssistä (siirryt toiseen palveluun) voi koiraton metsästäjä hankkia koulutetun noutajan ohjaajineen mukaan metsälle.

Metsästäjäliitto tutki aiemmin kesällä metsästykseen käytettävien koirien määrää (siirryt toiseen palveluun)Suomessa. Noutavista koirista vain harva pääsee metsälle. Kontiomäkeläisen Eija Kiviluodon tarina on tuttu monelle naismetsästäjälle, ensin tulivat koirat ja sen jälkeen hankittiin metsästyskortti.

– Onhan siitä tullut tosi tärkeä harrastus. Syksyt menee melkein siihen, että vapaapäivät ovat vuosia jo olleet sorsastuksen ja kanalinnustuksen aloituspäivänä. Nimenomaan koiran kanssa metsästys on paljon mukavampaa, Kiviluoto sanoo.

– Sorsatus varsinkin – koira saisi olla melkein pakollinen sorsastamaan lähtevälle metsästäjälle. Koira voi löytää haavakoita toistenkin jäljiltä. Koira on saaliin talteen saamisessa ihan ehdoton.

Vesilinnun metsästäjillä on myös lakisääteisen saalisilmoituksen teko edessä. Esimerkiksi haapana on yksi vesilintulajeista, joista on nykyään tehtävä ilmoitus seitsemän vuorokauden kuluessa sen metsästyksestä.

Sama velvollisuus koskee jouhisorsaa, heinätavia, lapasorsaa, punasotkaa, tukkasotkaa, haahkaa, allia, tukkakoskeloa, isokoskeloa sekä nokikanaa. Näistä punasotka ja tukkakoskelo ovat toistaiseksi rauhoitettuja.

– Ei ole pääasia se, että saadaan paljon saalista. Vesilintumäärä ei ole valtava. Pääasia on se, että päästään koiran kanssa menemään, Kiviluoto kuvailee.

Lisää Kainuun uutisia Yle Areenassa: kuuntele, katsele ja lue mitä lähelläsi tapahtuu.

Katso tästä uusimmat koronavirukseen liittyvät tiedot Kainuusta.