1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. huijaus

Mieheltä vietiin 100 000 euroa: niin sanotut Microsoft-huijaukset työllistävät pelkästään Helsingin poliisia lähes päivittäin

Huijarit esittäytyvät yleensä teknisen tuen työntekijöiksi, pyytävät asentamaan etäyhteysohjelman ja antamaan nettipankkitunnukset.

huijaus
Poliisin hihamerkki
Poliisi varoittaa niin sanotuista Microsoft-huijauksista.Timo Nykyri / Yle

Helsinkiläinen mies menetti 100 000 euroa niin sanotun Microsoft-huijauksen takia, tiedottaa Helsingin poliisilaitos.

Poliisin mukaan pelkästään Helsingin poliisilaitoksen tietoon tulee vastaavanlaisia, onnistuneita huijauksia lähes päivittäin.

Esimerkiksi kesäkuussa poliisi tiedotti kahdesta tapauksesta, joissa rikoshyöty oli ollut kummassakin jopa yli 30 000 euroa asianomistajaa kohden.

Tällä kertaa huijattu summa oli kuitenkin huomattavasti suurempi.

Poliisin mukaan nyt elokuussa Microsoft-huijauksen kohteeksi joutuneelle helsinkiläismiehelle oli soitettu ja väitetty, että miehen tietokone on hakkeroitu.

Soittaja oli esittäytynyt Microsoftin teknisen tuen työntekijäksi. Microsoft on tietokoneissa käytettävän Windows-käyttöjärjestelmän valmistaja.

Miestä oli pyydetty asentamaan etäyhteyden mahdollistava ohjelma, TeamViewer, ja antamaan nettipankkitunnukset. Lisäksi oli kysytty miehen ajokorttia.

Mies teki kuten pyydettiin, ja jonkin ajan kuuluttua hänen pankkitililtään oli tehty kaksi 50 000 euron tilisiirtoa bitcoineja välittäville, ulkomaisille yhtiöille.

Tilit näihin yhtiöihin oli avattu puheluiden aikana. Huijarit olivat käyttäneet hyväksi mieheltä saatuja ajokorttikuvia.

Epäilty rikos tapahtui maanantaina 17. elokuuta. Poliisin mukaan rikosnimikkeet ovat törkeä petos ja identiteettivarkaus.

Poliisi: Jos saat puhelun "teknisestä tuesta", lopeta se heti

Poliisi varoittaa jälleen kerran huijareista ja muistuttaa, ettei nettipankkitunnuksia pidä koskaan antaa kenellekään. Viranomaiset tai yritykset eivät pyydä nettipankkitunnuksia puhelimitse tai sähköpostitse.

Huijarit hyötyvät myös luottokorttien tiedoista tai kuvista ajokortista. Kun etäyhteyden mahdollistava ohjelma on asennettu, huijarit pystyvät itse ottamaan kuvan ajokortista, jos korttia näytetään tietokoneen kameralle.

Etäyhteysohjelman avulla huijarit pystyvät näkemään kaikki tiedot, jotka tietokoneen haltija syöttää koneelle. He myös pystyvät toimimaan koneella kuin se olisi heidän omansa: esimerkiksi pimentämään tietokoneen näytön tilisiirtoja tehdessä.

‒ Jos saat soiton "teknisestä tuesta", lopeta puhelu, älä asenna tai anna asentaa tietokoneeseesi tai matkapuhelimeesi mitään etäyhteyden mahdollistavia ohjelmia tai muitakaan ohjelmia, toteaa tutkinnanjohtaja, rikostarkastaja Jukkapekka Risu Helsingin poliisilaitokselta.

Viime aikoina huijarit ovat olleet yhteydessä etenkin vanhempiin henkilöihin. Poliisi neuvookin jakamaan ohjeita Microsoft-huijauksista läheisille ja esimerkiksi työkavereille.

Aiheesta aiemmin:

Huijarit kalastelevat pankkitietoja nyt etäyhteyksien avulla – puhelu tietokoneen teknisestä tuesta voi tulla kalliiksi

Lue seuraavaksi