Hyppää sisältöön

Korona paisutti hammashoidon jonot Jyväskylässä – kiireettömään hoitoon melkein puolen vuoden odotus

Johtavan ylihammaslääkärin mukaan kiiretön hoito pystytään yhä järjestämään lakisääteisessä ajassa.

Koronatestijonojen paisuttua Jyväskylän suuhygienisteja on siirretty koronanäytteiden ottoon. Kuva: Niko Mannonen / Yle

Julkisen hammashoidon jonot Jyväskylässä ovat paisuneet tuntuvasti koronatilanteen vuoksi. Kiireettömään hoitoon on keskimäärin melkein kuuden kuukauden jono, kun helmikuussa ennen koronakriisin puhkeamista jonotusaika oli noin neljä kuukautta.

– Vuosi sitten tilanne oli aika huono, mutta sen jälkeen jonoja saatiin purettua. Sitten tuli korona, sanoo johtava ylihammaslääkäri Elina Tuppurainen.

Tuppurainen kuitenkin korostaa, että hoitoon pääsee yhä lainmukaisessa ajassa eli kuudessa kuukaudessa.

Suuhygienisteja siirretty koronatestaukseen

Jonoja on kasvattanut se, että keväällä hoitokäyntejä jouduttiin perumaan suojavälineiden puutteen vuoksi. Lisäksi henkilökuntaa jouduttiin siirtämään koronakriisin hoitoon ja jotkut asiakkaat peruivat aikoja itse koronan vuoksi.

– Nyt meillä on suuhygienisteista jonkin verran työvoimapulaa. Heitä on siirretty koronatestaukseen, kun jonotilanne siellä on viime aikoina pahentunut, Tuppurainen sanoo.

Kiireettömään hoitoon ei tällä hetkellä sovita aikoja lainkaan, vaan asiakkaita otetaan sisään jonotusperiaatteella. Syynä on koronatilanteen aiheuttama epävarmuus.

Tietoa ei ole myöskään siitä, kuinka paljon patoutunutta hoitotarvetta korona on aiheuttanut. Nykyisten jonojen purkamisessa voi mennä pitkään, jos hoitamatta jääneitä potilaita alkaa koronan hellitettyä tulla sankoin joukoin hoidettavaksi.

Lue uusimmat tiedot Keski-Suomen koronatilanteesta tästä.

.
.