Työnhakija, onhan sinulla suosittelija? Sellainen pitää olla ja nyt kelpaavat muutkin kuin pomo – Lue rekryammattilaisten vinkit

Suosittelija on työnhaussa tarpeen erityisesti korkeasti koulutetuille. Muillekin siitä voi olla hyötyä.

työnhaku
Lähikuva: mies kirjoittaa kannettavalla tietokoneella.
Suosittelijat kannattaa listata ansioluettelon loppuun yhteystietoineen. Lisäksi kannattaa kertoa, mistä suosittelijan tuntee: onko hän entinen pomo, yhteistyökumppani vai asiakas. Eleni Paspatis / Yle

Työttömien määrä on noussut reippaasti korona-aikana, joten avoimista työpaikoista kilpailee nyt entistä suurempi joukko ihmisiä. Yksi työnhaun tärkeistä keinoista on hankkia suosittelijoita.

Miten toimit paineen alla? Millainen työkaveri olet? Mitä taitoja sinun pitäisi vielä kehittää? Näihin kysymyksiin voit joutua työhaastattelussa vastaamaan.

Kattavan käsityksen saadakseen haastattelija voi haluta saada vastauksen näihin kysymyksiin myös hakijan hyvin tuntevalta ihmiseltä.

Kokosimme neljän rekrytoinnin ammattilaisen vinkit suosittelijoiden hankkimiseen ja käyttämiseen.

Sirpa Huttunen nousemassa riippusilta-leikkitelineeseen.
Yletöntä suitsutusta on vaikea uskoa. Hyvä suosittelija kertoo rehellisesti hakijan hyvistä puolista ja kehittämistäkohteista eikä kaunistele asioita, sanoo työnhakuvalmentaja Sirpa Huttunen.Arttu Timonen / Yle

"Kaikkien töitä hakevien kannattaa hankkia suosittelijoita"

Kaikilla työnhakijoilla pitäisi olla pari kolme suosittelijaa, sanoo korkeakoulutettuja hakijoita valmentavan Työnhakuveturin koulutuspäällikkö Sirpa Huttunen.

– Herättää suurta hämmästystä, jos suosittelijoita ei ole.

Aiemmin suosittelijaksi kelpasi vain esimies. Nyt käsitys hyvästä suosittelijasta on laajentunut.

– Nykyään kelpaa yhtä lailla asiakas, tai yhteistyökumppani tai joku, jonka kanssa on tehnyt projektiluontoista työtä. Epäilyttävin suosittelija on ystävä, ja kollegakin suosittelijana saattaa mietityttää, Huttunen sanoo.

Työnhaussa LinkedIn-profiili on välttämätön, Huttunen sanoo. Verkostoitumispalvelussa kannattaa olla, vaikka ei muuten haluaisikaan olla sosiaalisessa mediassa.

Suurimmalla osalla työnhakijoista LinkedIn-profiili on hyvällä tasolla, mutta jos haluaa siitä erinomaisen, kannattaa pyytää suosituksia niille varattuun osioon, Huttunen vinkkaa.

Ansioluetteloon kannattaa laittaa suora linkki LinkedIniin, sillä muuten työnantaja ei voi sitä katsoa, sillä tiedonhaku verkosta hakijan nimellä ei ole sallittua, hän sanoo.

Nina Kalajoki istuu ikkunan ääressä toimistossa.
Hyvä suosittelija osaa kertoa esimerkkejä hakijan työtavoista ja kuvailla niitä laajemmin, sanoo rekrytointiyhtiö MPS Careerin aluejohtaja Nina Kalajoki.Arttu Timonen / Yle

"Hyvä suosittelija osaa kertoa myös siitä, missä on parannettavaa"

Hyvä suosittelija tietää, miten hakija tekee töitä ja osaa kuvailla hänen luonnettaan ja sitä, missä hänen pitäisi vielä kehittyä.

Mitä tuoreempi kokemus yhteistyöstä on, sen parempi, sanoo aluejohtaja Nina Kalajoki rekrytointiyhtiö MPS Careerilta.

– Jos suosittelija on kymmenen vuoden takaa, ihminen ei ehkä muista enää hirveän hyvin, millaista työskentely on ollut.

Nykyistä esimiestä voi olla hankala pyytää suosittelijaksi, jos ei halua paljastaa hakevansa uutta työtä. Edellinen tai sitä edellinen esimies sopii hyvin, Kalajoki sanoo.

Suosittelijan nimeämiseen pitää aina pyytää lupa ja kertoa jokaisen paikan hausta.

– Kannattaa kertoa suosittelijalle, millaista työpaikkaa on hakemassa ja minkä tyyppistä osaamista siinä kaivataan, että suosittelija osaa antaa mahdollisimman hyviä vastauksia ja on ylipäätään tavoitettavissa, kun hänelle soitetaan.

Suosittelijalle soitetaan vasta rekrytoinnin loppuvaiheessa, kun hakijan soveltuvuus tehtävään tai yritykseen on jo selvitetty haastattelun ja henkilöarvioinnin jälkeen, Kalajoki sanoo.

– On jo käsitys kyvyistä, toimintatavoista ja johtamisesta, mutta jotain tiettyjä asioita halutaan selvittää täsmäkysymyksillä, kuten miten hakija toimii ristiriitatilanteissa tai kuinka paljon hän on ollut tekemisissä asiakkaiden kanssa.

Rekrytointipäätös kaatuu harvoin suosittelijan lausuntoon hakijasta.

– Suosittelijalta voi saada hyvää tietoa, joka tukee rekrytointipäätöstä. Huomattavasti enemmän tietoa hakijasta saa kuitenkin haastattelussa ja henkilöarvioinnin kautta, Kalajoki sanoo.

Läheskään aina suosittelijalle ei kuitenkaan soiteta. Kaikki eivät usko suosittelun todistusvoimaan, tai soittamiseen ei ole aikaa. Joissakin yrityksessä halutaan kuitenkin, että suosittelija tarkistetaan aina, Kalajoki sanoo.

– Suosittelijalle soitetaan epävarmoissa tilanteissa, esimerkiksi jos työsuhde on päättynyt, eikä tiedetä onko hakija irtisanottu vai lähtenyt itse.

Mitä vaativampaa tehtävää hakee, sen tärkeämpiä suosittelijat ovat. Jos hakee johtajan tai toimitusjohtajan paikkaa, suosittelijalta kysytään varmasti, miten hakija on aiemmassa tehtävässään onnistunut ja millainen johtamistyyli hänellä on, Kalajoki sanoo.

Visa Myllyntaus istumassa pöydän ääressä jonka ympärillä on paljon viherkasveja.
Jos työkokemusta ei vielä ole kertynyt, harrastuksista voi olla työnhaussa hyötyä: esimerkiksi partiossa oppii toisten ohjaamista ja johtamista, sanoo K-ryhmän rekrytoinnista vastaava Visa Myllyntaus.Arttu Timonen / Yle

“Suosittelija voi löytyä myös harrastuksesta tai vapaaehtoistöistä”

Vähemmän koulutusta vaativissa töissä, kuten vaikkapa kaupan myyjän kohdalla, hakijan sopivuudesta ja osaamisesta kertoo enemmän haastattelu ja esimerkiksi työsimulaatio kuin suosittelijan lausunto, sanoo K-ryhmän rekrytoinnista vastaava Visa Myllyntaus.

– Lisäksi rekrytoivilla esimiehillä on kiire, ja suosittelijalle soittamiseen menee aikaa.

Työsimulaatiossa hakija voi olla vaikkapa oikeassa kaupassa asiakaspalvelutilanteessa, mutta “asiakas” onkin rekrytoija. Näin hakijasta saadaan tietoa oikeassa vuorovaikutustilanteessa, Myllyntaus kertoo.

Suosittelijan avulla voi kuitenkin erottua joukosta myös näitä tehtäviä hakiessa, hän vinkkaa. Hakemuksessa voi kertoa saaneensa kehuja tietyistä työtavoista tai luonteenpiirteistä.

– Sen sijaan että kertoisi olevansa sosiaalinen, voi kuvata, miten ja missä sosiaalisuudesta on saanut kehuja.

Myös se, että ansioluetteloon on listattu suosittelijoita, antaa positiivisen signaalin, Myllyntaus sanoo.

Jos työura on vasta alussa, suosittelijaksi voi pyytää esimerkiksi opettajaa tai työharjoittelun pomoa. Jos haettavassa työssä tarvittavia taitoja on kartuttanut harrastuksessa tai vapaaehtoistyössä, suosittelija voi löytyä sieltä.

Esimerkiksi urheiluseurassa valmentaminen tai partiossa ryhmän vetäminen voivat olla hyvää kokemusta työelämää ajatellen, Myllyntaus sanoo.

– Nuorellakin voi olla paljon elämänkokemusta ja sellaista, mistä ammentaa, vaikka palkkatöitä ei olisikaan ehtinyt vielä tehdä. Hakemuksessa on hyvä kertoa, miten työssä vaadittava ominaisuus näkyy. Esimerkiksi kaupan hyllyttäjänä pitää olla järjestelmällinen, ja siitä kertoo esimerkiksi se, että pitää oman vaatekaappinsa aina tiptop-kunnossa.

Finders Seekersin markkinointijohtaja Pipsa Aro
Rekrytointiyhtiö Findersin Seekersin markkinointijohtaja Pipsa Aron omissa suosittelijoissa olisi ainakin yksi pomo, yksi tiimiläinen ja asiakas. He osaisivat kertoa, miten hän työskentelee, tuleeko tuloksia ja millaista on olla hänen työkaverinsa.Nelli Kivinen

“Toimi aina niin, että voit pyytää suosittelua”

Palkkaisitko tämän henkilön uudestaan? Ostaisitko häneltä lisää palveluja? Haluaisitko vielä olla samassa tiimissä hänen kanssaan?

Se, jolta varmimmin saa näihin kysymyksiin myöntävän vastauksen, on hyvä suosittelija, neuvoo it-alan rekrytointiin erikoistuneen Finders Seekersin markkinointijohtaja Pipsa Aro.

Kun aloitat uudessa työssä tai vaikkapa harjoittelupaikassa, tee työsi aina niin hyvin, että voit työsuhteen loputtua pyytää suosittelun, hän vinkkaa. Päivätyönsä ohella Aro valmentaa muun muassa pitkäaikaistyöttömiä työnhaussa.

– Lyhyestäkin työkokemuksesta saatu suosittelu voi olla se piste i:n päälle, jonka avulla saat seuraavan työpaikan.

Yhteystietojen lisäksi ansioluetteloon voi pyytää suosittelijoilta sitaatteja. Niiden avulla voi erottua, jos hakijoita on paljon, Aro vinkkaa.

– Sitaatissa voi lukea esimerkiksi, että hakija hoiti työt mallikkaasti aikataulussa ja sai kiitosta tiimiläisiltä, tai että tämän henkilön kanssa on hauska tehdä töitä, hän on aina tsemppaamassa muita ja päästiin hyviin tuloksiin.

Monen hakijan papereista suosittelijatieto puuttuu kokonaan, sitä ei välttämättä tule ajatelleeksikaan, Aro sanoo.

– Työnantajat eivät osaa lukea ajatuksia. Kukaan ei voi tietää, mitä osaat, jos et kerro siitä, Aro painottaa.

Voit keskustella aiheesta keskiviikkoon kello 23:een saakka.

Lue lisää:

Suurlomautukset ja työttömyyden uhka sai kymmenet tuhannet nuoret hakemaan työttömyyskassan jäsenyyttä

Haetko kesätöitä? Älä paljasta itsestäsi liikaa Linkedinissä

Oletko vaihtamassa työpaikkaa? Ylen duunibotti kertoo, mikä on alasi työtilanne kotipaikkakunnallasi ja missä työtilanne on paras