Koulujen ylijäämäruokaa aletaan jakaa nuorisotiloilla Kokkolassa lokakuussa – jos ruokaa jää jaettavaksi asti

Myös koronatilanteen kehittymistä seurataan vielä pari viikkoa ennen lopullista päätöstä.

ruokahävikki
Kuvassa ruokaa laitetaan lautaselle kouluruokalassa
Ylijäämäruuan jakaminen auttaisi nuorisovaltuuston mukaan monia, esimerkiksi harrastuksiin suuntaavia ja niitä, joille koululounas on päivän ainoa lämmin ateria.Kalle Niskala / Yle

Kouluissa syömättä jääneen ylijäämäruuan jakelu maksutta nuorisotiloilla on tarkoitus aloittaa lokakuussa. Ennen sitä ruokapalvelu seuraa ja kirjaa, jääkö ruokaa todellisuudessa niin paljon, että toiminnan voi aloittaa.

– Jos isosti ilmoitetaan, että jaetaan eikä olekaan jaettavaa, niin se on ikävää, sanoo nuorisosihteeri Susanna Lakanaho.

Samalla katsellaan vielä lähiviikot, pysyykö koronatilanne rauhallisena. Tarkoitus oli alunperin aloittaa kokeilu jo maaliskuussa, mutta tuolloin epidemia sotki suunnitelmat.

Nuorisovaltuuston toive on toteutumassa Kokkolassa: koulujen ylijäämäruoka tulossa jakoon nuorisotiloilla

Jos vauhtiin päästään, ruokaa jaetaan alkuvaiheessa vain perjantaisin viidellä nuorisotilalla: Isojärvellä, Isokylässä, Halkokarilla sekä Kälviällä ja Lohtajalla.

– Perjantai-illat ovat nuorisotiloilla kaikkein vilkkaimpia. Olemme ajatelleet myös, että näin nuoret saavat kotiin viikonlopuksi ruokatäydennystä, eli perjantai on oikein hyvä ilta, sanoo Lakanaho.

Jakoon tulee torstain ja perjantain kouluruokaa. Jos homma toimii, alkuviikon koululounaat voidaan pelastaa ottamalla käyttöön muitakin jakopäiviä.

Ruokaa saa tämänhetkisen suunnitelman mukaan kotiin, paikan päällä tarjoilua vielä pohditaan. Muitakin käytännön asioita on ratkaisematta, kuten se, miten taataan, että mahdollisimman moni saa ruokaa, mutta toisaalta sitä ei jää nuorisotoimen hartioille isoja määriä.

Ylijäämäruoka on sitä, joka jää koululla alunperinkin jakamatta: puhdasta ja koskematonta ruokaa, joka on jäähdytetty ja pakattu nopeasti.

Moni kunta on aloittanut ylijäämäruuan jakelun jo aiemmin. Kokkolassa muun muassa nuorisovaltuusto on ajanut asiaa, sillä se auttaisi esimerkiksi harrastuksiin suuntaavia koululaisia ja niitä, joille koululounas on päivän ainoa lämmin ateria.

Laaja kysely koululaisille pitkästä aikaa

Myös Kokkolan kaupunki pitää hyvänä hävikin vähentämistä. Siihen pyritään myös koettamalla saada yhä useampi lapsi syömään koulussa.

Syksyllä peruskoulujen ja lukioiden oppilaille tehdäänkin myös kouluruokakysely. Yhtä laaja kysely on tehty viimeksi vuonna 2011.

Kokkolan ruokapalvelut haluavat tietää, miten koulujen ruokalista nykyään vastaa nuorten toiveita. Oppilaat saavat muun muassa nimetä kymmenen parasta koululounasta. Kalapuikot ovat pitäneet ykkössijaa koko 2000-luvun.

Toivomallakaan pizza ja hampurilaiset eivät silti tule osaksi arkiruokailua.

Samalla kysytään esimerkiksi mitä nuori juo lounaalla ja syökö hän lämmintä ruokaa kotona.

Lisäksi selvitellään, olisiko maksulliseen aamupalaan kiinnostusta. Se tarkoittaisi lähinnä puuroa.

Nuorisovaltuusto otti omalta osaltaan kantaa kyselyyn viime kokouksessaan. Se karsisi kysymyspalettia, sillä pitää kyselyä nuorille liian pitkänä ja osaa kysymyksistä epäoleellisina.

Samalla valtuusto toivoo, että kyselyyn vastataan totuudenmukaisesti, sillä se on ruokailun kehittämiselle tärkeää.