Hyppää sisältöön

Suljetut konserttisalit veivät muusikot yleisön luokse: katso, kuinka palvelutalon pihalla nautittiin unkarilaisesta kansanmusiikista

Sinfonia Lahden työntekijät odottavat jo paluuta konserttisaleihin, vaikka koronatilanne varjostaakin alkavaa kautta.

Aleksi ja Eva Trygg soittamassa katoksen alla.
Sinfonia Lahden syyskausi avattiin konserteilla, joissa muusikot soittivat palvelutalojen pihoilla. Aleksi ja Eva Trygg soittivat unkarilaista kansanmusiikkia keränneen Bela Bartokin sävellyksiä Palvelutalo Puntarissa.

Palvelutalo Puntarin kivetetylle pihamaalle saapuu pikkuhiljaa talon asukkaita. Aurinko porottaa niin, että varjopaikat houkuttelevat istumaan. Paikalle saapuvat istuvat pihalle tuotuihin muovituoleihin, osa heistä löytää paikan puutarhakeinusta, jotkut tulevat paikalle pyörätuoleissa.

Kivisen sisäpihan suojassa, roskakorin vieressä alkaa viulun ja huilun yhteinen soitto. Tällä kertaa musiikki vie pienille matkoille unkarilaisiin kyliin, kun muusikot Aleksi ja Eva Trygg soittavat säveltäjä Béla Bartókin keräämää kansanmusiikkia.

Sinfonia Lahden muusikot aloittivat syyskauden kiertämällä esiintymässä palvelutalojen pihoilla. Orkesterin normaaliin toimintaan kuuluu esiintyä myös konserttisalien ulkopuolella, mutta poikkeusaikana muusikoilla on ollut tavallista enemmän aikaa tuoda musiikkia uusien yleisöjen luo.

Monelle palvelutalon asukkaalle konsertit on olleet erittäin tervetulleita korona-aikana, jolloin vierailijoita ja ohjelmaa on ollut vähemmän.

Anneli Huotari (vas.) ja Saara Kannel (kesk.) nauttivat konsertista. Kuva: Juha-Petri Koponen / Yle

– Tämä on kesän kohokohta, kun meille on järjestetty näin korkeatasoinen konsertti. Minä olen ainakin kovasti kiitollinen, kuvailee Puntarin asukas Anneli Huotari konsertin jälkeen.

Huotarin vieressä istuva Saara Kannel kuvailee konsertin muistuttaneen häntä paikoista, joissa hän on joskus matkustanut. Kaikki puutarhakeinussa istuvat naiset ovat samaa mieltä, että sinfoniakonsertti sopii hyvin myös palvelutalon pihassa esitettäväksi.

Muusikoilla kaipuu konserttisaleihin

Uudenlainen soittoympäristö tuo lisämaustetta myös soittajille. Viulusti Aleksi Trygg kertoo, että ilmanpaine voi vaikuttaa soittimeen. Hänestä muusikin taustalta kuuluvat äänet, kuten liikenteen melu, eivät haittaa sävellyksistä nauttimista.

– Se on hieno juttu, että saadaan soittaa ihmisille elävässä ympäristössä.

Aleksi Trygg puolisonsa Evan kanssa. Pihakonsertteihin orkesterin pienryhmät saivat itse päättää esitettävän musiikin. Tryggit ovat odottaneet tilaisuutta päästä soittamaan Béla Bartókin keräämiä sävellyksiä. Kuva: Emilia Korpela / Yle

Tryggin mielestä on erityisen hienoa päästä soittamaan iäkkäille, jotka eivät muuten pääse käymään konserteissa. Silti palo päästä takaisin konserttisaleihin ja soittamaan koko orkesterin voimin on suuri.

Orkesteri aloittaakin pian harjoitukset yhdessä, ja syksyn ohjelmassa on luvassa salikonsertteja. Epävarmuudesta kuitenkin kertoo se, että normaalisti tähän aikaan julkaistaisiin myös kevään ohjelmisto, kuvailee Sinfonia Lahden intendentti Teemu Kirjonen. Nyt kevät on vielä pimennossa, ja syksylläkin täytyy olla jatkuvasti valmis nopeisiin muutoksiin.

.
.