Hyppää sisältöön

Briitta Santalahdelle matka Norjaan olisi ollut odotettu tauko arkeen, nyt se jää väliin matkustusrajoitusten vuoksi: "Tämä oli suuri pettymys"

Norjan matkailu eli kesällä nousubuumia. Uudet matkustussuositukset pistävät monen pohjoiseen matkaavan reittisuunnitelmat uusiksi.

Briitta Santalahti oli suunnitellut lähtevänsä matkalle 24. elokuuta Turun läheltä Piikkiöstä. Kuva: Jari Hakkarainen / Yle

Uudet matkustusrajoitukset tietävät monille loppukesäistä Norjan-matkaa suunnitelleille matkan perumista ja pettymystä. Varsinkin Pohjois-Norja on noussut tänä kesänä suomalaisten suosikkikohteeksi ja Jäämeren ja Pohjanmeren rannikoille on suunnannut kymmeniä tuhansia suomalaisia.

Norjaan oli lähdössä myös piikkiöläinen Briitta Santalahti, mutta odotettu ja pitkään suunniteltu matka peruuntui aivan kalkkiviivoilla.

– Kyllä tämä oli suuri pettymys. Viime syksynäkään en päässyt Lappiin ruskamatkalle, sanoo Briitta Santalahti huokaisten.

Santalahtea harmittaa, sillä kaikki oli järjestetty valmiiksi matkaa varten: kissalle oli hoitaja ja 19-vuotiaalle erityislapsellekin järjestelyt valmiina.

Lapsesta asti karavaanarielämään tottuneen Santalahden piti startata pohjoista kohti juuri tänään, 24. elokuuta.

– Satsasin siihen, että kun poika aloittaa Porissa koulun niin minä lähden matkalle. Olin menossa Pykeijaan ja Hamningsbergiin, tutkimaan Jäämeren rantaa. Sen jälkeen oli tarkoitus jäädä katselemaan ruskaa Lappiin, kertoo Briitta Santalahti matkasuunnitelmistaan.

Briitta Santalahti on kokenut karavaanari, jolle tien päällä oleminen tarkoittaa omaa aikaa ja akkujen lataamista. Kuva: Jari Hakkarainen / Yle

Pääosa maanantaiaamun kulkijoista paikallisia

Rajojen avauduttua liikennettä ei ole ollut vain Suomesta Norjan suuntaan. Myös norjalaisten matkailijoiden määrä on erityisesti Pohjois-Suomen leirintäalueilla ollut aiempaa suurempi.

Varsinkin perinteisesti norjalaisten suosiossa olevissa rantakohteissa, kuten Oulun Nallikarissa on riittänyt vilskettä.

Maanantaiaamu sujui rajanylityspaikalla Nuorgamissa rauhallisesti, kertoo ylirajavartija Ari Mattila.

– Tänä aamuna meillä on ollut kolmisenkymmentä asiakasta, sekä suomalaisia että norjalaisia. Pääsääntöisesti he ovat olleet paikallisia eli tämän rajayhteisön asukkaita.

Ylirajavartijan Ari Mattilan mukaan Suomeen saapuville tehdään rajatarkastus. Kuva: Anneli Lappalainen \ Yle

Vaikka hallitus ei suosittelekaan nyt matkustamista Norjaan, eivät rajavartijat voi estää ihmisiä menemästä rajan yli. Mattilan mukaan maahan pyrkiville puolestaan tehdään rajatarkastus, jossa selvitetään matkustamisen syyt.

Paikallisyhteisöön kuuluvat norjalaiset voivat tulla asiointimatkoilleen vapaasti, mutta kauempaa tulevat voidaan Mattilan mukaan viime kädessä käännyttää.

Norjan lomalta kotimaahansa palaavat suomalaiset pääsevät luonnollisesti takaisin Suomeen.

– Jos he tulevat rajayhteisön ulkopuolelta, heille suositellaan kahden viikon omaehtoista karanteenia, Mattila muistuttaa.

Rajanylityspaikalla Nuorgamissa oli maanantaina liikkeellä lähinnä paikallisia asukkaita Norjasta ja Suomesta. Kuva: Xia Torikka / Yle

Norjan uudet koronatapaukset rajoitusten syynä

Uudet matkustusrajoitukset Norjaan tulivat voimaan maanantaina 24. elokuuta, koska Norjassa koronatartuntojen määrä noussut viime aikoina.

Esimerkiksi Norjan Suomen vastaisissa rajalääneissä Tromssassa ja Finnmarkissa koronavirustartuntoja on viimeisen kahden viikon sisällä löytynyt yhteensä 18.

Niistä puolet on alueen suurimmassa kaupungissa, 70 000 asukkaan Tromssassa.

Tromssan ja Finnmarkin ilmaantuvuusluku eli sairastuneiden määrä sataatuhatta asukasta kohti viimeisen kahden viikon aikana on nyt 10,7. Koko Norjassa se on 13,6.

Suomi pitää rajana kahdeksaa tapausta sataa tuhatta asukasta kohti kahden viikon aikana.

Briitta Santalahti lyhentää reissua ja aikoo lähteä Lappiin, kun ruska alkaa. Kuva: Jari Hakkarainen / Yle

Syksyiset vaunumatkat pohjoiseen ovat tärkeä henkireikä

Eläkkeellä oleva Briitta Santalahti on innokas Lapin matkailija, mutta jo viime syksyn matka jäi omien kiireiden vuoksi tekemättä. Nyt tämänvuotisen matkan ajaksi sovitut asiat purkautuivat.

– Kyllä se lykkääntyy sitten niin paljon, että odotellaan sitä Lapin ruskaa. Lähdetään sitten matkaan jos se vain on mahdollista.

Syksyisillä reissuilla on myös tärkeä merkitys jaksamisen kannalta Briitta Santalahdelle.

– Minulla on erityislapsi ja olen nyt 19 vuotta kahdestaan hänen kanssaan elänyt, niin nämä ovat sellaisia reissuja jolloin vietän omaa aikaa. Olen vain itsekseni ja palaudun kaikesta. Kerään voimia seuraavaa vuotta varten.

Matkojen välissä Santalahti viettää aikaansa asuntovaunussaan leirintäalueen kausipaikalla poikansa kanssa. Ennätysvuonna vaunuöitä kertyi peräti 271, mutta tänä kesänä vain kymmenkunta.

– Siitä voi kuvitella kuinka suuri pettymys reissun peruuntuminen ja tämä kesä kaiken kaikkiaan ovat olleet koronan takia.

.
.