Turun yliopisto otti merkittävän edistysaskeleen syöpälääkkeen kehittämisessä

Lisenssisopimus kansainvälisen lääkeyhtiön kanssa voi tulevaisuudessa johtaa konkreettisiin syöpäpotilaiden hoitoihin.

Syöpätutkimus
Syöpätutkimusta.
Turun yliopistossa on edistytty CIP2A-proteiiniin kohdistuvien syöpälääkkeiden kehittämisessä. Arkistokuva. Yle

Turun yliopisto on tehnyt kansainvälisen lääkeyhtiön kanssa lisenssisopimuksen, joka edistää CIP2A-proteiiniin kohdistuvien syöpälääkkeiden kehittämistä.

Turun biotiedekeskuksen syöpätutkijat professori Jukka Westermarckin johdolla ovat löytäneet proteiinin, joka aiheuttaa syövän pahanlaatuista kasvua ja syöpälääkeresistenssiä useissa ihmisen syövissä. Turun yliopiston lääketieteellisen tiedekunnan tutkijoiden kanssa on keksitty mekanismi, jolla voidaan estää CIP2A-proteiinin toimintaa.

Mekanismiin liittyvän lisenssisopimuksen yksityiskohdat ovat luottamuksellisia, kuten myös kansainvälisen lääkeyhtiön nimi.

Liittyy myös Alzheimerin tautiin

CIP2A-proteiini on merkityksellinen myös muissa sairauksissa, kuten Alzheimerin taudissa. Siksi lisenssisopimukseen perustuvilla hoitomuodoilla voi olla suuri hyöty ihmisten hyvinvoinnille.

– Lääkärinä ja syöpätutkimusryhmää 20 vuoden ajan johtaneena tutkijana olen erittäin iloinen, että olemme pystyneet etenemään vaiheeseen, joka voi tulevaisuudessa johtaa konkreettisiin syöpäpotilaiden hoitoihin, professori Westermarck toteaa.

Nyt tehty sopimus täyttää kuilua yliopiston innovatiivisen biolääketieteellisen tutkimuksen ja lääketeollisuuden asiantuntemuksen välillä, todetaan Turun yliopiston tiedotteessa.