1. yle.fi
  2. Uutiset

Opiskelu alkaa Centriassa kampuksella: luokkatiloja on muuteltu ja luentoja voi seurata etänäkin

Turvavälien takaamiseksi paikkoja on vähennetty niin opetustiloissa kuin ruokalassakin.

kampukset
Centria
Toisten tapaaminen on iso osa opiskelijan hyvinvointia, sanoo Centrian rehtori Kari Ristimäki.Nathalie Lindvall

Ammattikorkeakoulun opiskelijat aloittavat lukuvuotensa lähiopetuksessa Keski-Pohjanmaalla. Tilannetta seurataan toki tarkasti.

Luennot pyritään kuitenkin järjestämään niin, että niitä voi seurata myös etänä. Käytännön harjoitukset tehdään pääosin koulussa.

Luokkia on laitettu uuteen uskoon niin, että turvavälien pitäminen onnistuu. Käytännössä tiloihin otetaan nyt noin 70–75 prosenttia normaalista ihmismäärästä.

Myös ravintolassa ja kahvilassa on varmistettu turvavälien säilyminen. Lounaan voi myös ostaa mukaan.

Jo ovella opiskelijat ohjataan käyttämään käsidesiä, pesemään kätensä ja käyttämään desiä uudestaan. Centrialla on jonkin verran yhteiskoneita, joiden yhteydessä on käsidesiä ja puhdistusliinat näppäimistöjä varten. Lisäksi siivoojat puhdistavat koneet päivittäin.

Osa ulkomaisista opiskelijoistakin on tulossa paikalle. Heiltä oppilaitos edellyttää kahden viikon karanteenia.

Vaikka etätyösuositus ei koske tällä hetkellä Keski-Pohjanmaata, henkilökuntaa kannustetaan tekemään etätöitä silloin, kun työ ei vaadi olemista kampuksella.

Yksin opiskelu syö hyvinvointia

Keväällä tehty kysely osoitti, että opiskelijat kaipaavat lähiopetukseen. Joissain oppilaitoksissa lähiopetusta tarjotaan vain aloittaville, mutta rehtori Kari Ristimäki näkee asian tasa-arvokysymyksenä.

– Kyse on myös opiskelijan hyvinvoinnista, ja yksin kotona opiskelu ei välttämättä sitä edistä. Opiskelijat voivat tulla kampukselle ja tavata toisiaan, mutta turvallisuudesta emme tingi. Kaikki ovat tasa-arvoisia ja kaikkien hyvinvointi yhtä tärkeä, siksi emme tarjoa lähiopetusta vain osalle, Ristimäki perustelee.

Uudet opiskelijat aloittavat ammattikorkeassa maanantaina, jatkavat puolestaan viikkoa myöhemmin.

Lue seuraavaksi