1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. perusopetus

Lahti tinkii miljoonia euroja päivähoidosta ja perusopetuksesta – säästölistalla myös kulttuuri- ja liikuntapalveluja

Sivistyslautakunta käsittelee vuoden 2021 talousarvioesitystä tiistaina.

Perusopetukseen kohdistuu isot säästöpaineet Lahdessa. Kuva: Silja Viitala / Yle

Päivähoitoon ja perusopetukseen kohdistuu Lahdessa suuria säästöpaineita. Sivistystoimen säästötavoite nousee lähes 13 miljoonaan euroon, mitä ei sivistysoimenjohtaja Tiina Granqvistin mukaan saavuteta ilman henkilöstövähennyksiä.

Sivistyslautakunnalle esitetään, että varhaiskasvutuksesta säästetään 3,7 miljoonaa euroa. Se merkitsisi muun muassa päivähoitopaikkojen vähenemistä sekä ilta-, viikonloppu- ja vuorohoidon keskittämistä. Samalla perhepäivähoidon ja kotihoidon tukea supistettaisiin.

Perusopetukseen suunnitellaan 5,3 miljoonaan euron leikkausta. Koulujen oppilaskohtaisia hankintarahoja karsittaisiin, ryhmäkokoja suurennettaisiin ja henkilöstömenoja vähennettäisiin. Vaihtoehtoisesti säästöjä esitetään tuntikehyksen pienentämisestä ja opetustuntien vähentämisestä minimiin. Käytännössä säästökohteina olisivat Lahden monipuoliseksi kuvattu kieliohjelma sekä painotettu opetus, josta luovuttaisiin.

Tarkastelussa on myös nuorisopalvelu- ja kirjastoverkko, lukioiden kurssitarjonta sekä Wellamo-opiston kurssimaksujen korotus.

Samoin tingittäisiin liikunta-, kulttuuri- ja museopalveluista. Vaikutukset näkyisivät esimerkiski teatterin ensi-iltojen määrissä. Listalla on samaten kansainvälisten urheilutapahtumien määrärahojen puolittaminen.

Sivistyslautakunta käsittelee säästölistaa kokouksessaan tiistaina 25. elokuuta.