Räjähdyksen jälkeen

Suuronnettomuus sysäsi Beirutin raiteiltaan. Tältä kaupungissa näyttää nyt.

Beirutin satama runsaat kaksi viikkoa tuhoisan räjähdyksen jälkeen. Kuolleita on laskettu 181, loukkaantuneita noin 6 000. Kymmeniä on yhä kateissa.

Noin 300 000 ihmisen kodit joko tuhoutuivat tai vahingoittuivat. Osa sinnittelee yhä räjähdyksen repimissä asunnoissaan.

Mitrin perheen kodista sortui katto. Nelihenkinen perhe on silti kieltäytynyt lähtemästä, vaikka rakennus saattaa romahtaa.

Räjähdys katkaisi meiltä sähköt ja puhelinlinjan. Mihin me nyt menemme? Miten voisimme jättää kotimme? Ovi ei mene lukkoon, varkaat tulevat. Tavaroitamme on jo viety.

Joseph Mitri

Täällä harvalla on varaa maksaa kotinsa korjaamisesta.

Libanonin talouskriisi oli tuplannut köyhien määrän jo ennen räjähdystä. YK arvioi, että keväällä 55 prosenttia libanonilaisista kärsi köyhyydestä.

Onnettomuudesta on syytetty korruptoitunutta hallintoa. Vaarallinen ammoniumnitraattilasti makasi sataman varastossa vuosia, varoituksista huolimatta.

Räjähdyksen yhteydessä kuoli myös kymmenen palomiestä. Satoja ihmisiä kerääntyi paikalle, kun kolme heistä haudattiin tänä maanantaina.

Hallitus erosi räjähdystä seuranneiden mielenosoitusten jälkeen. Se kuitenkin jatkaa maan johtamista, sillä uuden hallituksen valinta ei ole juuri edennyt.

Useat maat ja avustusjärjestöt ovat luvanneet Libanoniin tukea.

Beirutissa on kiertänyt monia avustusjärjestöjen nokkamiehiä tuhoja tarkastamassa, esimerkiksi Unicefin aluejohtaja Ted Chaiban alkuviikosta.

Unicefin Chaibanille näytettiin muun muassa Karantinan sairaalaa. Moni kaupungin sairaaloista kärsi vaurioita räjähdyksessä ja toimii vajaalla kapasiteetilla.

Sairaaloiden henkilökunta on ollut tiukoilla loukkaantuneita hoitaessaan.

Nyt sairaaloissa on toinenkin huolenaihe: Koronavirustartunnat ovat lisääntyneet Beirutissa huolestuttavasti. Kaupungissa on öisin ulkonaliikkumiskielto.

Jo ennen räjähdystä keskiluokkaisten libanonilaisten maastamuutto oli kiihtynyt surkean taloustilanteen vuoksi. YK arvioi, että tämä on Libanonin todellinen haaste: Miten pitää turhautuva ja köyhtyvä keskiluokka kotimaassa?

Tekijät

Päivi Kerola

Lähteet

  • Kuvat: EPA, AOP
  • Videot: Reuters, EBU

Julkaistu 22.8.2020