1. yle.fi
  2. Yle Uutiset
  3. Valko-Venäjä

Valko-Venäjän viranomaiset avaavat rikostutkinnan oppositiota vastaan

Tutkinnan kohteena on opposition koordinaationeuvosto. Oppositio ei tunnusta äskeisten presidentinvaalien tuloksia.

Oppositioaktivistit ja lakossa olevat näyttelijät osoittivat mieltään Janka Kupalan mukaan nimetyn teatterin edustalla Minskissä 20. elokuuta. Kuva: Tatayana Zenkovich / EPA

Valko-Venäjän viranomaiset aloittavat rikostutkinnan opposition perustamaan koordinaationeuvostoa vastaan. Viranomaiset syyttävät neuvostoa vallankaappauspyrkimyksistä.

Maata 26 vuotta hallinnutta presidentti Aljaksandr Lukašenkaa vastustavat oppositiovoimat loivat neuvoston johtamaan rauhanomaista vallanvaihtoa kiistanalaisten vaalien jälkeen.

Rikostutkinnasta kertoi valtionsyyttäjä Aleksandr Konjuk.

– Joukko Valko-Venäjän kansalaisia ilmoitti 18. elokuuta koordinaationeuvoston perustamisesta. Sen päämääränä on muun muassa vallansiirron organisointi, Konjuk sanoi valtiollisen uutistoimiston BelTAn mukaan (siirryt toiseen palveluun). Konjukin mukaansa sellainen elin on laiton ja sen toiminta perustuslain vastaista.

Koordinaationeuvosto kiistää kehottaneensa vallankaappaukseen.

– Olemme tehneet kaiken avoimesti ja läpinäkyvästi, kaikki on julkistettu ja kirjattu neuvoston asiakirjoihin. Emme näe tässä minkäänlaista lainrikkomusta, vaan päinvastoin näemme toimemme laillisina, suunnattuina laillisuuden palauttamiseen maahan, neuvoston jäsen, juristi Maksim Znak sanoi Tut.by-uutissivustolle. (siirryt toiseen palveluun)

– Jos se on rikos, maallamme on suuria ongelmia laillisuuden kanssa.

Neuvosto perustettiin presidentinvaaleissa opposition ehdokkaansa olleen Svjatlana Tsihanouskajan aloitteesta. Tsihanouskaja itse on maanpaossa Liettuassa.

Protestit jatkuvat jo 12. päivää

Valko-Venäjällä jatkuvat toista viikkoa laajat mielenilmaukset Lukašenkan hallintoa vastaan.

Protestit puhkesivat presidentinvaaleista, joiden tuloksia opposition kannattajat pitävät väärennettyinä – varsinkin kun vaaliviranomaiset jo ennakkoon torjuivat kahden näkyvän oppositioehdokkaan pääsyn vaaleihin.

Valko-Venäjän turvallisuusviranomaiset vastasivat protesteihin jyrkällä voimankäytöllä ja pidättivät tuhansia ihmisiä. Pidätyskeskuksista vapautetut ovat kertoneet julmista pahoinpitelyistä.

Väkivalta kuitenkin lietsoi vain lisää protestihenkeä, ja mielenilmauksiin liittyivät myös suurten valtionyhtiöiden työntekijät.

Viime viikonloppuna turvallisuusviranomaiset sallivat suuren mielenosoitusmarssin pääkaupungin Minskin keskustassa, mutta nyt otteet näyttävät jälleen koventuvan,

Venäjä varoittelee edelleen sekaantumisesta

Euroopan unioni ilmoitti eilen, että se ei tunnusta Valko-Venäjän vaalien tulosta.

Venäjä on varoittanut ulkomaita sekaantumasta Valko-Venäjän tilanteeseen. Kreml katsoo, että ulkomaiden keskustelut opposition kanssa olisivat tällaista sekaantumista, presidentti Vladimir Putinin edustaja Dmitri Peskov sanoi.

Peskovin mukaan sekaantumista on jo havaittu.

– En nimeä näitä maita. Me toteamme, että on epäsuoraa ja jopa suoraa sekaantumista ja olemme huolissamme siitä, Peskov sanoi.

– Olemme varmoja, että Valko-Venäjän ongelmat voivat ratkaista vain valkovenäläiset itse vuoropuhelun kautta ja lain puitteissa.

Valko-Venäjällä on läheiset suhteet Venäjään ja maan talous riippuu pitkälti halvasta venäläisestä maakaasusta ja öljystä.

Venäjä on perinteisesti suhtautunut epäillen vallankumouksiin ja kansannousuihin lähialueillaan, varsinkin jos on syytä arvella niiden vievän maita länsileiriin.

Toisaalta Valko-Venäjän ja Venäjän johtajien suhteet ovat olleet viime vuosina kireät.

Aiheesta aiemmin:

Viestipalvelu Telegram yhdisti valkovenäläiset kaatamaan diktaattoriaan – Myös Lukašenkan tukijat käyttävät sovellusta propagandassaan 20.8.2020

Kirjeenvaihtajan analyysi: Kiduttaminen ja harhainen sovinismi ajoivat Lukašenkan nurkkaan – valta riippuu nyt turvallisuusjoukkojen tuesta 19.8.2020

EU ei hyväksy Valko-Venäjän vaalitulosta – pääministeri Sanna Marin: rauhanomaisia mielenosoituksia ei saa tukahduttaa väkivalloin 19.8.2020

Yle Minskissä: Lakkoilijoita painostettu ja otettu kiinni työpaikoilla – "Viranomaiset ovat tiukentaneet otteitaan" 19.8.2020