1. yle.fi
  2. Uutiset

Karanteenisuositus Ruotsin ja Norjan rajoilla päättyy rajayhteisöön kuuluvilta, mutta mikä on rajayhteisö? Siihen ei ole tarkkaa vastausta

Rajavartiolaitoksen mukaan päätöksen soveltamisohjeet tarkentuvat käytännön kautta. Lopullinen tulkinta jää rajanylitystilanteeseen.

rajavalvonta
Rajatarkastuksia suoritetaan Tornion ja Haaparannan rajalla
Suomen Ruotsin ja Norjan vastaisilla rajoilla elämä on monin paikoin muodostunut kahden maan alueelle. Näiden rajayhteisöjen ihmisten asiointiliikennettä rajan yli halutaan helpottaa maanantaista lähtien.Antti Ullakko / Yle

Länsirajan suositus omaehtoisesta karanteenista päättyy maanantaina rajayhteisöön kuuluvilta. Sisäministeriön viestinnän mukaan omaehtoista karanteenia ei jatkossa tarvita rajayhteisön alueella Suomen ja Norjan sekä Suomen ja Ruotsin rajojen läheisyydessä.

– Eli jos raja-alueen kunnassa asuva käy kaupassa rajan toisella puolella, hänen ei tarvitse palatessaan jäädä karanteeniin, selventää sisäministeriön viestintäjohtaja Eriikka Koistinen.

Asiointi- ja työmatkaliikenne on vilkasta, sillä esimerkiksi Torniossa raja ylitetään päivittäin jopa 10 000 kertaa.

Rajayhteisön määrittelystä käytännössä ei ole kuitenkaan vielä saatu tarkkaa ohjeistusta.

– Valtioneuvosto päättää uusista linjauksista tänään torstaina tai huomenna. Sen jälkeen tarkemmista ohjeista tiedottaa Rajavartiolaitos, sanoo sisäministerin erityisavustaja Jarno Lappalainen.

Sisäministeriö on tähän mennessä määritellyt paikallisen rajayhteisön "luontaisina rajan eri puolilla sijaitsevina asiointialueina, joissa on päivittäistä tai viikoittain tapahtuvaa liikennettä valtakunnan rajan yli".

Pääsääntöisesti tämä liikenne on normaalia asiointia kaupoissa, eri palvelun tarjoajilla ja harrastuksiin liittyvissä tarkoituksissa, sisäministeriö tiedottaa.

Rajayhteisö ei kata koko kuntaa

Rajavartiolaitoksen rajatarkastusyksikön päällikön Tuomas Laosmaan mukaan tarkkarajaista määritelmää sille, minkä maantieteellisen alueen rajayhteisö kattaa ei voi antaa.

– Tornio–Haaparanta -alueella ne kaupat, missä asioidaan ovat aika lähellä. Sitten taas esimerkiksi Norjan vastaisella rajalla lähin kauppa voi olla Suomen puolella 50 kilometrin ja Norjan puolella 100 kilometrin päässä, Laosmaa sanoo.

Valtioneuvoston päätösesityksessä on Laosmaan mukaan lueteltu esimerkinomaisesti taajamapareja, jotka muodostavat rajan ylittävän asiointialueen. Tällaisia ovat esimerkiksi Ylitornio–Matarenki, Kilpisjärvi–Skibotn ja Haaparanta–Tornio.

Laosmaan mukaan rajayhteisöä ei voi määritellä kuntarajojen perusteella, sillä silloin esimerkiksi Suomen rajalta Norjan vastaiselle rajalle ulottuva Kiirunan kunta olisi pitänyt lukea rajayhteisön piiriin kuuluvaksi.

Periaatteessa esimerkiksi Torniossa voi siis tulla tilanne, jossa keskustassa tai Putaan kaupunginosassa asuvat kuntalaiset luettaisiin kuuluvaksi rajayhteisöön, mutta 25 kilometrin päässä keskustasta asuvat arpelalaiset eivät.

– Tuskin se nyt ihan näin menee. Rajavartijoilla on kyllä hyvät ohjeet siihen, että Tornion taajama kuuluu rajayhteisön alueeseen. Mutta siihen, kuinka kauas se ulottuu Tornion taajaman ulkopuolella, ei ole yksiselitteistä määritelmää.

Lue myös: Ruotsin Keinovuopion asukkaat elävät eristyksessä – Kilpisjärvi on reilun 10 minuutin päässä, mutta kauppareissu on tehtävä 90 kilometrin päähän

Mies esittää henkilöllisyystodistusta rajavartijalle Suomen ja Ruotsin rajalla Torniossa.
Ruotsin kansalaiset voivat asioida Suomessa, jos kuuluvat päivittäisen asiointiliikenteen muodostamaan rajayhteisöön. Tarkkaa määritelmää sille, kuka yhteisöön kuuluu ei kuitenkaan ole olemassa.Maija-Liisa Juntti / Yle

Rajayhteisöön kuuluminen on jotenkin todistettava

Tuomas Laosmaan mukaan rajavartijoille annettavissa soveltamisohjeissa hyödynnetään myös paikallistuntemusta Länsi-Suomen merivartiostosta ja Lapin rajavartiostosta. Lopullisen tulkinnan tekeminen jää kuitenkin rajanylitystilanteeseen.

Suomalaisille perustuslaki takaa pääsyn maahan ja maasta pois. Kyse on lähinnä siitä, olisiko lainkuuliaisen kansalaisen noudatettava suositusta karanteenista. Ruotsin kansalaiselle ostosmatka Suomeen voi edelleenkin tyssätä rajavartijan tulkintaan.

– Toki on ikävää jos tulee paljon niitä tilanteita, missä joudutaan rajalla toteamaan että meidän tulkinnan mukaan matkustaja ei kuulu rajayhteisön alueelle, Laosmaa sanoo.

Sisäministeriö lähtee siitä, että rajayhteisöön kuuluminen on jotenkin todistettava.

– Rajan ylittäviltä henkilöiltä vaaditaan normaalit matkustusasiakirjat ja heidän pitää pystytä todistamaan henkilöllisyytensä. Lähtökohtaisesti matkustajan pitää pystyä osoittamaan eri keinoilla, että hän kuuluu paikalliseen rajayhteisöön asuinpaikkansa perusteella, sisäministeriöstä viestitään.

Hallituksen uusista linjauksista länsirajalla tiedotettiin keskiviikkona.

Terveysviranomaisetkin kaipaavat tietoa

Myös terveysviranomaiset kaipaavat tietoa siitä, miten rajayhteisö määritellään eli ketä karanteenisuosituksesta luopuminen itse asiassa koskee. Tornion johtavalle lääkärille Jukka Ronkaiselle suosituksen poistuminen oli uusi tieto.

– Meillä oli keskiviikkona puolen päivän aikaan palaveri, jossa Lapin sairaanhoitopiirin infektiolääkäri Markku Broas kertoi keskustelleensa ministeri Krista Kiurun (sd.) kanssa. Minulle on uusi tieto, jos karanteeni poistuu.

Länsi-Pohjan sairaanhoitopiirin johtajaylilääkäri Jyri J. Taskila kertoo saaneensa torstai-iltapäivänä tiedon siitä, että rajayhteisön jäsenille ei suositella omaehtoista karanteenia.

Ruotsin puolella koronatilanne on helpottanut

Pohjois-Ruotsissa uusien koronatartuntojen määrä on ollut laskussa jo pidemmän aikaa. Länsirajan kunnista Haaparannalla, Pajalassa ja Övertorneålla ei todettu uusia tartuntoja viime viikolla. Kiirunassa tartuntoja oli kolme.

Ronkainen toteaa, että kaivoskeskittymissä ja suuremmissa kunnissa tartuntoja on kuitenkin edelleen ollut.

– Kulku sieltä rajakuntiin ja tännepäin on vielä ehkä jonkinlainen huolenaihe, Ronkainen pohtii.

Erityisesti Ronkaista askarruttaa se, nuoret intoutuvat juhlimaan rajan molemmin puolin.

– Muualla maailmalla se on osoittautunut riskiksi. En usko, että me olisimme sen paremmassa suojassa siltä. Siellä yksi tartuntaa altistaa äkkiä kymmeniä ihmisiä. Myös riskiryhmien kontaktit huolettavat. Malttia vielä, Ronkainen toivoo.

Voit keskustella aiheesta perjantaihin kello 23 asti.

Lue myös:Pohjoisen rajakuntien asukkaille halutaan vapaa rajanylitysoikeus – järeä valvonta ihmetyttää, sillä suurin osa seudun ruotsalaisista pääsee jo Suomeen

Lue seuraavaksi