1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Uimavesi

Lämmin sää on lisännyt sinilevähavaintoja myös Hämeessä

Runsaasti sinilevää on havaittu Tammelan Pyhäjärvellä, Hattulassa Vanajalla sekä Orimattilan Mallusjärvessä.

Lämmin ja vähätuulinen sää on suosinut sinilevien kasvua. Kuva: Antti Eintola / Yle

Sinilevä on runsastunut Kanta- ja Päijät-Hämeen järvillä viime viikosta. Lämmin ja vähätuulinen sää on suosinut sinilevien kasvua, jolloin tyynellä säällä voi syntyä pintakukintoja.

Valtakunnallisen leväseurannan mukaan tällä viikolla on havaittu runsaasti sinilevää Tammelan Pyhäjärvellä Manttaalinrannassa. Sinilevää on runsaasti myös Hattulassa Retulansaaren havaintopaikalla Vanajalla ja Orimattilan Mallusjärvessä seurakunnan leirikeskuksen rannassa.

Loppijärvellä Kirkonkylän uimarannalla on sinilevän määrä vähentynyt viime viikosta, jolloin sitä oli havaintojen mukaan runsaasti. Suomen ympäristökeskuksen ylläpitämään Järviwikiin kerättyjen havaintojen mukaan Lahdessa Alasenjärvessä Kotiniemen uimarannalla sekä Orimattilassa Villikkalanjärven havaintopaikalla on hieman sinilevää.

Muilla Kanta- ja Päijät-Hämeen sinileväseurantaan kuuluvilla havaintopaikolla ei ole tehty tällä viikolla havaintoja sinilevästä.

Tänä kesänä sinilevähavaintoja keräävät myös Suomen rotarit. Kanta-Hämeessä rotarit seuraavat Lopen Sakaran ja Päijät-Hämeessä Heinolan Konniveden levätilannetta.

Hämeessä on tänä kesänä seurattu viikoittain sinilevätilanteen kehittymistä kaikkiaan 14 havaintopaikalla. Jokaisessa kohteessa on yksi näytteidenottopaikka.

Sinilevätilannetta voi seurata edelliskesien tapaan netissä Järviwiki-sivulta (siirryt toiseen palveluun). Sinne voi ilmoittaa myös omia havaintoja. Myös havainnot siitä, että sinilevää ei ole, ovat tärkeitä, muistutetaan Suomen ympäristökeskuksesta.