Hyppää sisältöön

Rekisterikilvetön auto jahtasi lapsia koulun pihalla Nokialla – rehtori: "Miten joku voi tehdä tällaista?"

Poliisi tiedotti asiasta illalla. Auto oli varastettu ja varkaat olivat muun muassa murtautuneet apteekkiin.

Tottijärven koulu on yksi Nokian kyläkouluista. Siellä opiskelee noin 90 alakouluikäistä lasta. Kuva: Antti Eintola / Yle

Tottijärven koulussa Nokialla elettiin tänään puoliltapäivin kauhun hetkiä, kun koulun pihaan ajoi rekisterikilvetön auto, joka alkoi jahdata välitunnilla olevia lapsia.

– Välituntivalvoja kertoi, että auto oikein ajoi lapsia ja opettajaakin takaa, kertoo koulun rehtori Mari Liukonsuo, joka itse oli tapahtuma-aikaan etätöissä.

Pihassa oli noin 90 oppilasta, eli kaikki alakoulun lapset. Kukaan ei loukkaantunut.

Rehtori kiittelee koulun oppilaiden toimintaa.

– Lapset tottelivat opettajan käskyjä ja pääsivät juoksemaan turvaan. Onneksi ketään ei sattunut.

Liukonsuon mukaan autossa ei ollut rekisterikilpiä ja se kaahasi tapahtuman jälkeen pois pihasta.

Menossa oli torstain kello 12.15-12.30 välitunti, kun auto kaahasi koulun pihaan. Kuva on otettu perjantaina aamulla. Kuva: Antti Eintola / Yle

Takaa-ajosta kertoi ensin Aamulehti (siirryt toiseen palveluun).

Oppilaat ovat järkyttyneitä

Rehtorin mukaan lapset ja myös henkilökunta ovat tapauksesta hyvin järkyttyneitä. Pienimpiä lapsia saateltiin kotimatkalle.

– Tässä hyvä lykky oli se, että meillä moni lapsi on koulukyydin varassa ja pääsi taksilla kotiin.

Tottijärven koulu sijaitsee Nokian keskustasta Sastamalan ja Vesilahden suuntaan. Kuva: Antti Eintola / Yle

Rehtori on viestittänyt huoltajille asiasta ja toivoo, että vanhemmat puhuvat lastensa kanssa tapahtuneesta.

– Hurja tilanne, en ole koskaan kuullut, että tällaista olisi tapahtunut. Miten joku voi tehdä tällaista? Liukonsuo pohtii.

Poliisi tviittasi takaa-ajosta

Tapaukseen liittyy takaa-ajo, joka poliisilla oli Sastamalan suunnalla alkuiltapäivästä ja josta poliisi kertoi Twitterissä.

Takaa-ajoon osallistui useita poliisipartioita.

Poliisi seurasi pakenevaa autoa Sastamalasta Vesilahdelle. Poliisi kertoi twiterissä, että maastosta otettiin kiinni kolme henkilöä. Poliisi pyysi iltapäivällä yleisöltä vihjeitä metallinvaaleansinisestä farmarimersusta.

Poliisi: auto varastettu, varkaat murtautuivat apteekkiin

Poliisi tiedotti tapauksesta kello 17.51. Sen mukaan vaaleansininen farmarimallinen Mercedes-Benz henkilöauto oli varastettu Sastamalasta edellisyönä. Tähän varkauteen liittyy musta farmarimallinen Ford Mondeo.

Mercedeksen vieneet kolme miestä murtautuivat neljältä aamuyöllä Sastamalassa apteekkiin. He veivät erilaisia lääkkeitä. Kello 11 aikaan miehet varastivat Sastamalassa marketin pihalle pysäköidystä autosta laukun.

Koulun pihalla käytiin takaa-ajon aikana

Poliisi sai havainnon autosta kello 11.53 valtatie 12:n ja Varilan risteyksestä. Auto lähti poliisia karkuun.

Poliisin mukaan auto kävi Tottijärven koulun pihalla ja jatkoi pakoa Lempäälään, jossa sitä yritettiin pysäyttää useaan kertaan. Pakoautolla myös ajettiin päin poliisiautoa.

Lopulta poliisi pysäytti pakoauton kello 12.42 piikkimattoa käyttäen. Autossa olleet kolme miestä pakenivat jalkaisin, mutta heidät tavoitettiin hieman myöhemmin.

Miehien epäillään syyllistyneen muun muassa moottorikulkuneuvon käyttövarkauteen, varkauksiin, törkeään liikenneturvallisuuden vaarantamiseen, törkeän pahoinpitelyn yritykseen, virkamiehen väkivaltaiseen vastustamiseen, törkeään rattijuopumukseen, huumausaineen käyttörikokseen ja kortitta-ajoon.

Poliisi pyytää havaintoja miehistä, käytetyistä autoista ja mahdollisista muista rikoksista.

Koululaisille kriisiapua

Nokian kaupunki kertoi illalla nettisivullaan (siirryt toiseen palveluun) ja Facebookissa, että koululaisille annetaan kriisiapua huomenna perjantaina. Rehtorin mukaan koulukuraattori tulee koululle.

Rehtori Liukonsuo toivoo, että koulun pihan turvallisuutta parannetaan.

– Olen vuosia yrittänyt saada koulun pihaan puomia, mutta sitä ei ole tullut. Ehkä tästä jotain hyvää seuraisi ja se puomi siihen saataisiin, Liukonsuo sanoo.

Juttua päivitetty kello 18.20: Lisätty muun muassa poliisin tiedot tapahtuneesta.