Hyppää sisältöön

Entinen Donald Trumpin neuvonantaja Steve Bannon on pidätetty ja asetettu syytteeseen – Rahankeräys rajamuurille poiki petossyytteen

Bannon toimi Trumpin vaalikampanjan johdossa vuonna 2016 ja presidentin neuvonantajana Valkoisessa talossa.

Steve Bannon toukokuussa 2019. Kuva: Lewis Joly / AOP

Yhdysvalloissa liittovaltion syyttäjät ovat asettaneet syytteeseen presidentti Donald Trumpin entisen neuvonantajan Steve Bannonin.

Oikeusministeriö kertoo, että Bannonia syytetään petoksesta, joka liittyy rahankeräyskampanjaan Yhdysvaltain ja Meksikon välisen rajamuurin rakentamiseksi. Bannon ja kolme muuta epäiltyä on pidätetty. Bannon on kiistänyt syyllisyytensä.

Syytetyt olivat mukana järjestämässä We build the wall -kampanjaa, jolla kerättiin internetin välityksellä rahaa muurin rakentamista varten. Keräys tuotti noin 25 miljoonaa dollaria.

Syytteen mukaan Bannon ja muut syytetyt kavalsivat keräysvaroista satoja tuhansia dollareita. Heitä kaikkia uhkaa jopa 40 vuoden vankeustuomio. Syyttäjien mukaan Bannon sai rahoista yli miljoona dollaria.

Trump: En tiedä mitään rahankeräyksestä

Presidentti Trump kommentoi tuoreeltaan, ettei tiedä mitään Bannonin rahankeräyskampanjasta, uutistoimisto AFP kertoo.

Viime vuonna Trump esitteli suunnitelman, joka olisi mahdollistanut, että osa muuria olisi rakennettu lahjoitusvaroin. Viime kuussa presidentti otti kuitenkin etäisyyttä yksityiseen muurihankkeeseen.

Trump sanoi Twitter-tilillään olleensa koko ajan eri mieltä hankkeesta rakentaa osuus rajamuurista yksityisellä rahoituksella ja katsoi, että hanke oli aloitettu, jotta hänet saataisiin näyttämään huonolta.

Tieto Bannonin syytteistä tuli sattumoisin samana päivänä, kun Trump kärsi takaiskun kamppailussa verotiedoistaan.

Liittovaltion tuomari näytti vihreää valoa sille, että Manhattanin piirisyyttäjä saisi Trumpin verotiedot kahdeksan vuoden ajalta.

Trumpin asianajajat ovat jo valittaneet päätöksestä eikä ole todennäköistä, että piirisyyttäjä saa verotietoja käsiinsä ennen marraskuun presidentinvaaleja.

Trumpin vaalivoiton takuumies

Bannon johti osan aikaa Trumpin vaalikampanjaa vuonna 2016 ja toimi sittemmin presidentin neuvonantajana Valkoisessa talossa. Bannonin opastuksella Trump teki Meksikon rajalle tehtävästä muurista yhden vaalikampanjansa kulmakivistä. Rakennushanke ei ole mainittavasti edennyt.

Bannon on tullut tunnetuksi Yhdysvaltain äärioikeiston johtotähtenä ja ideologina. Hän on toiminut äärioikeistolaisen Breitbart News -vaihtoehtomedian hallituksen puheenjohtajana.

Vuoden 2018 alkupuolella Bannon joutui epäsuosioon ja Trump erotti hänet tehtävästään.

Sittemmin Bannon on toiminut muun muassa Euroopassa, missä hän on toiminut äärioikeistolaisten ja populististen liikkeiden neuvonantajana.

Lisää aiheesta:

Katso täältä dokumenttiohjelma Bannonin toiminnasta Euroopan populistien avustajana.