”Minusta tulee valon liittolainen, ei pimeyden”, demokraattien presidenttiehdokas Joe Biden lupasi linjapuheessaan yhdistää yhdysvaltalaiset – Yle seurasi hetki hetkeltä

Entinen varapresidentti piti puheensa kotikaupungissaan Wilmingtonissa Delawaressa.

USA:n vaalit 2020
Joe Biden pitämässä vaalipuhetta.
Demokraattien presidenttiehdokas Joe Biden piti linjapuheensa.
  • Joe Biden sanoi lopettavansa pimeyden ajan Yhdysvalloissa.
  • Biden ottaisi käyttöön kansallisen koronastrategian heti ensimmäisenä päivänään presidenttinä.
  • Biden sanoi, että hänen presidenttikaudellaan veljeily diktaattorien kanssa loppuisi, eikä Yhdysvaltain vaaleihin sekaantumista hyväksyttäisi.

Demokraattien presidenttiehdokas Joe Biden lupasi linjapuheessaan yhdistää kriisien runteleman Yhdysvallat ja ottaa koronaviruskriisin hallintaan.

Biden aloitti tärkeän puheensa Suomen aikaa perjantaiaamuna hieman ennen kello kuutta.

Biden sanoi, että tulevat presidentinvaalit määrittävät, millainen Amerikasta tulee hyvin pitkäksi ajaksi. Hänen mukaansa vaaleissa on kyse säädyllisyyden, tieteen ja demokratian kohtalosta.

Hän sanoi, että nykyinen presidentti on kietonut Amerikan pimeyteen.

– Liikaa vihaa, liikaa pelkoa, liikaa jakautumista. Jos uskotte presidenttiyden minulle, niin tuon esiin parhaimmat puolemme, en huonoimpia. Minusta tulee valon liittolainen, ei pimeyden. On aika yhdistyä, Biden sanoi.

Joe Biden Vaalipuhe
Katso tästä Joe Bidenin koko linjapuhe.

Biden arvosteli presidentti Donald Trumpin koronan vastaisia toimia. Hän sanoi, että ensimmäisenä päivänä työpäivänään presidenttinä hän ottaisi käyttöön kansallisen strategian koronapandemian torjumiseksi.

Hän sanoi, että asiantuntijoiden roolia korostettaisiin, viruksen havaitsemiseen kehitettäisiin pikatesti ja koko maahan otettaisiin käyttön maskipakko.

Joe Biden lupasi, että jos hänet valitaan presidentiksi, niin diktaattorien kanssa veljeily loppuu. Hän sanoi, ettei sietäisi Yhdysvaltain vaaleihin sekaantumista.

Bidenin puhe huipensi demokraattien nelipäiväisen puoluekokouksen, jossa entinen varapresidentti otti vastaan puolueensa presidenttiehdokkuuden.

Koronapandemian takia puoluekokous on pidetty pääosin etäyhteyksien kautta, ja Biden pit puheensa kotikaupungissaan Wilmingtonissa Delawaren osavaltiossa.

Tärkeä puhe odottamattomissa oloissa

77-vuotiaalla Bidenilla on taustallaan lähes 50 vuoden ura politiikassa, ja hän on pyrkinyt kahdesti aiemmin demokraattien ehdokkaaksi.

Biden tuskin arvasi, millaisissa oloissa hän lopulta joutuisi pitämään puheen, jota voi pitää yhtenä hänen uransa tärkeimmistä.

Koronapandemia on sekoittanut Yhdysvaltain politiikan perinteisiä kuvioita, ja Bidenin on nyt puhuttava ilman suuren yleisön läsnäoloa ja tukea.

Toisaalta presidentti Donald Trump pyrki ottamaan poliittista ilmatilaa haltuunsa puhumalla ennen Bidenia Old Forgessa Pennsylvaniassa, hyvin lähellä Bidenin synnyinkaupunkia Scrantonia.

Yle seuraa Bidenin puhetta hetki hetkeltä:

Osa artikkelin sisällöstä ei ole välttämättä saavutettavissa esimerkiksi ruudunlukuohjelmalla.

Aiheesta muualla:

The New York Times: The Speech Joe Biden Has Been Preparing For His Entire Life (siirryt toiseen palveluun) 20.8.2020

The Washington Post: Biden, often defined by his words, faces his biggest (and strangest) speech yet (siirryt toiseen palveluun) 20.8.2020

Aiheesta aiemmin:

Trump: Häviämme vain, jos vaalit ovat vilpilliset20.8.2020

Barack Obama ja Kamala Harris puhuivat demokraattien puoluekokouksessa – Obama: "Trump ei ole kasvanut tehtäväänsä"20.8.2020

Ex-presidentti Bill Clinton arvosteli Donald Trumpia – "Hänen toimistonsa pitäisi olla komentokeskus, mutta se on myrskyn keskus" 19.8.2020

Yhdysvalloissa demokraatit jatkavat puoluekokoustaan – katso ex-presidentti Bill Clintonin ja Bidenin Jill-vaimon puheet suorana18.8.2020

Demokraattien puoluekokous aloitti vaalien loppukirin USA:ssa – Michelle Obama tylytti Trumpia rankasti: "Tämä on selvästi liikaa hänelle"18.8.2020

Vahva nainen on presidentti Trumpille kova pala – republikaanit etsivät tapaa, jolla hyökätä Kamala Harrisia vastaan 14.8.2020

Liian pitkä suudelma ja buuausta Hillary Clintonille – Nyt alkaa Yhdysvaltain vaalishow: 5 tärppiä, miten puoluekokouksia kannattaa seurata 16.8.2020

Osa artikkelin sisällöstä ei ole välttämättä saavutettavissa esimerkiksi ruudunlukuohjelmalla.