1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Valko-Venäjä

Ranskan presidentti tarjosi EU:n välitysapua Valko-Venäjän kriisiin

Protestit Valko-Venäjällä jatkuivat torstaina jo 12. päivää.

Valko-Venäjä
Suuri joukko ihmisiä seisoo aukiolla. Kuva-alan keskellä näkyy patsas. Aukion laidalla on laatikkomaisia vaaleita kerrostaloja.
Mielenosoitukset jatkuvat eri puolilla Valko-Venäjää jo 12. päivää. Ihmiset vaativat rehellisiä vaaleja ja loppua turvallisuusviranomaisten mielivallalle Minskin Itsenäisyyden aukiolla torstaina 20. elokuuta Minskissä.Valery ​Sharifulin / Tass / AOP

Ranskan presidentti Emmanuel Macron tarjoaa EU-johtoista välitysapua Valko-Venäjän johdolle ja oppositiolle.

– Vuoropuhelu vallanpitäjien, opposition ja kansalaisyhteiskunnan kesken on oleellista, Ranskan presidentti sanoi.

– Toivomme, että valkovenäläiset voivat luoda tämän vuoropuhelun itse. Mutta Euroopan unioni on valmiina avustamaan siinä, jos meidän roolimme välittämisessä voi olla hyödyksi ja valkovenäläiset haluavat sitä.

Presidentti Aljaksandr Lukašenkan hallinto ei ole ainakaan vielä osoittanut suurta intoa vuoropuheluun. Tänään torstaina valtionsyyttäjä ilmoitti rikostutkinnasta opposition perustamaa koordinaationeuvostoa vastaan, Sitä syytetään vallankaappaushankkeista.

Valko-Venäjällä laajat protestit jatkuvat nyt jo toista viikkoa.

Niiden taustalla ovat epäilyt vaalivilpistä 9. elokuuta pidetyissä presidentinvaaleissa ja turvallisuujoukkojen brutaalit otteet mielenosoittajia vastaan.

Merkel: Lukašenka ei ole ottanut yhteyttä

Macron isännöi Ranskassa vierailulla ollutta Saksan liittokansleria Angela Merkeliä.

Johtajat puhuivat Ranskan presidentin virallisessa kesävirka-asunnossa Fort de Brégançonin linnakkeessa Ranskan Rivieralla.

Merkel sanoi, että Valko-Venäjän presidentti Aljaksandr Lukašenka ei ole pyrkinyt puheisiin kriisistä kenenkään EU-johtajan kanssa.

Lukašenka on sen sijaan puhunut tilanteesta Venäjän presidentin Vladimir Putinin kanssa.

Macron sanoi, että EU on valmis toimimaan yhdessä muiden instituutioiden ja Venäjän kanssa.

Venäjä on tähän mennessä viestittänyt julkisuuteen, että ulkovaltojen ei pidä sekaantua Valko-Venäjän sisäisiin asioihin.

Macron: Lukašenka nihkeä Etyjin roolille

Macron kertoi, että hän, Merkel ja Eurooppa-neuvoston puheenjohtaja Charles Michel olivat käyneet Putinin kanssa useita ajatuksenvaihtoja tilanteesta.

Macronin mukaan Putin oli ilmaissut pitävänsä mahdollisena, että Euroopan turvallisuus- ja yhteistyöjärjestö Etyj voisi olla mukana välityspyrkimyksissä.

Macronin mukaan Lukašenka sen sijaan suhtautuu vastahakoisesti Etyjin mukaantuloon.

– Presidentti Lukašenka on tässä pidättyväinen, Macron totesi.

Aiheesta aiemmin:

Valko-Venäjän viranomaiset avaavat rikostutkinnan oppositiota vastaan 20.8.2020

Viestipalvelu Telegram yhdisti valkovenäläiset kaatamaan diktaattoriaan – Myös Lukašenkan tukijat käyttävät sovellusta propagandassaan 20.8.2020

Kirjeenvaihtajan analyysi: Kiduttaminen ja harhainen sovinismi ajoivat Lukašenkan nurkkaan – valta riippuu nyt turvallisuusjoukkojen tuesta 19.8.2020

EU ei hyväksy Valko-Venäjän vaalitulosta – pääministeri Sanna Marin: rauhanomaisia mielenosoituksia ei saa tukahduttaa väkivalloin 19.8.2020

Yle Minskissä: Lakkoilijoita painostettu ja otettu kiinni työpaikoilla – "Viranomaiset ovat tiukentaneet otteitaan" 19.8.2020

Lähteet: AFP, Reuters

Lue seuraavaksi