1. yle.fi
  2. Uutiset

Saksalaislääkärit: Navalnyin kunto kestäisi siirron – Venäläissairaala kieltää

Oppositiojohtaja on sairaalan mukaan liian sairas kuljetettavaksi ulkomaille.

Aleksei Navalnyi
poliis- ja ambulanssiautoja sairaalan edessä Omskissa Venäjällä.
Poliisiautoja ja ambulanssi oli pysäköity Aleksei Navalnyita hoitavan sairaalan eteen Omskissa 20. elokuuta 2020.Maxim Karlayev / EPA

Saksalaiset lääkärit ovat saaneet tutkia eilen vakavasti sairastuneen venäläisen oppositiojohtaja Aleksei Navalnyin.

Lääkärit ovat sitä mieltä, että Navalnyi kestäisi siirron Saksaan hoidettavaksi, kertovat Navalnyin avuksi tulleen Cinema for Peace Foundation -kansalaisjärjestön edustajat tiedotteessaan. Omskin lentokentällä odottaa järjestön lentokone ja berliiniläinen Charité-sairaala on valmis ottamaan Navalnyin hoidettavakseen.

Navalnyi sairastui eilen torstaina ollessaan lentomatkalla Tomskin kaupungista kohti Moskovaa. Häntä hoidetaan nyt Omskin sairaalan teho-osastolla.

Sairaala ei suostu siihen, että epäillyn myrkytyksen uhriksi joutunut Navalnyi siirretään paremmin varusteltuun ulkomaiseen sairaalaan.

Sairastuminen johtui aineenvaihdunnallisista tekijöistä, jotka saattoivat johtaa verensokerin laskuun, sanoo Omskin sairaalan ylilääkäri uutistoimisto Reutersin mukaan.

Navalnyita hoitava johtava lääkäri Aleksandr Murahovskij sanoi perjantaina, että Navalnyin tila on parantunut hieman, mutta se on edelleen epävakaa ja Navalnyin siirtäminen uhkaisi hänen henkeään.

– Kielto siirtää Aleksei on suora uhka hänen hengelleen. On tappavaa jäädä Omskin sairaalaan ilman hoitovälineitä tai diagnoosia, tiedottaja Navalnyin tiedottaja Kira Jarmyš kommentoi.

Ei myrkkyä, mutta teollisuuskemikaalia

Navalnyistä otetuista laboratorionäytteistä ei ole löydetty myrkkyä. Sen sijaan hänen vaatteistaan ja sormistaan on löydetty jälkiä teollisuuskemikaalista.

Johtava lääkäri Murahovskij kertoi, että ennen mahdollista siirtoa täytyy ratkaista useita oikeudellisia kysymyksiä. Toistaiseksi Navalnyi pysyy Omskissa, kunnes hänen vointinsa paranee, sairaala ilmoitti perjantaina iltapäivällä.

Navalnyin avustajat sanoivat uskovansa, että viranomaiset haluavat viivytellä, jotta mahdolliset myrkyn jäljet ehtisivät kadota.

EU:n tiedottajan mukaan unioni on hyvin huolissaan Navalnyin tilasta ja haluaa hänet Saksaan hoidettavaksi. Kreml vakuuttaa, ettei se ole puuttunut asiaan. Päätös pitää hänet venäläisessä sairaalassa on tehty vain lääketieteellisin perustein, Kreml sanoo.

Tukijat pitävät sairauskohtauksen syynä myrkkyä, jota Navalnyi joi lentokentällä ennen koneeseen nousua. Myrkky olisi ujutettu hänen teemukiinsa.

44-vuotias Navalnyi on lakimies ja korruption vastainen aktivisti. Hän on istunut useita kertoja vankilassa Kremlin vastaisten protestien järjestämisestä.

Lisää aiheesta:

Venäläinen oppositiojohtaja Aleksei Navalnyi koomassa teho-osastolla – Saksalaislehti Bild: Navalnyi on määrä hakea hoitoon Berliiniin

Ambulanssilento lähti Saksasta Siperiaan – koomassa makaava oppositiojohtaja Navalnyi on määrä viedä hoitoon Berliiniin

Lähteet: AFP, Reuters

Lue seuraavaksi