Hyppää sisältöön

Kuopion viime syksyn kouluhyökkäyksestä nostettu syytteet – miestä syytetään murhasta ja 20 murhan yrityksestä

Lisäksi miestä syytetään tuhotyöstä, törkeän pahoinpitelyn yrityksestä ja virkamiehen väkivaltaisesta vastustamisesta

Kouluhyökkäys tapahtui Savon ammatti- ja aikuisopiston opetustiloissa kauppakeskus Hermanissa Kuopion Leväsellä. Kuva: Toni Pitkänen / Yle

Syyttäjät ovat nostaneet syytteet Kuopion viimesyksyisestä kouluhyökkäyksestä. Vuonna 1994 syntynyttä miestä syytetään Savon ammattiopiston tiloissa tehdystä murhasta ja 20 murhan yrityksestä. Lisäksi häntä syytetään tuhotyöstä, törkeän pahoinpitelyn yrityksestä ja virkamiehen väkivaltaisesta vastustamisesta. Syyttäjälaitos kertoo asiasta tiedotteessa.

Syytetty mies kävi ihmisten kimppuun sapelityyppisellä miekalla Savon ammattiopiston tiloissa kauppakeskus Hermanissa 1. lokakuuta 2019.

Poliisin mukaan hyökkäys keskittyi yhteen luokkahuoneeseen, jossa oli toistakymmentä opiskelijaa. Mies poistui luokkahuoneesta itse, jonka jälkeen poliisi otti hänet kiinni. Poliisi ampui miestä jalkaan kiinniottotilanteessa.

Syyttäjän mukaan syytetyn teot kohdistuivat ammattiopiston luokkahuoneessa olleisiin oppilaisiin ja opettajiin sekä yhteen kauppakeskuksessa työtehtävissä olleeseen henkilöön. Myös rikoksesta epäiltyä kiinniottamassa olleisiin poliiseihin on kohdistettu väkivaltaa ja sen uhkaa.

Lisäksi ammattiopiston tiloissa on sytytetty tulipalo, josta on aiheutunut omaisuusvahinkoja.

Kouluhyökkäyksen esitutkinnan valmistuttua poliisi tiedotti, että miestä epäillään murhasta ja yhdeksästä murhan yrityksestä. Miestä vastaan nostetussa syytteessä murhayritysten määrä on noussut 20:een.

Tapauksen haastehakemukset on toimitettu Pohjois-Savon käräjäoikeuteen tänään 21. elokuuta. Haastehakemukset ja esitutkintamateriaali tulevat julkiseksi vasta, kun asia on ollut esilllä käräjäoikeudessa, ellei käräjäoikeus toisin määrää.

Tapauksen pääkäsittelyn on sovittu alkavan Pohjois-Savon käräjäoikeudessa 8. syyskuuta.

Lue lisää: