1. yle.fi
  2. Uutiset

Koronakevät ja vuokra-asuntojen runsas tarjonta vähensivät opiskelija-asuntojen kysyntää Jyväskylässä

Ulkomaisten opiskelijoiden vähäisyys jättää tyhjilleen erityisesti soluasuntoja, joita suomalaisopiskelijat karttavat.

opiskelija-asunnot
ylioppilaskylän korkeita opiskelija-asuntotaloja Jyväskylässä
Jyväskylän yliopiston ylioppilaskunnan omistama Soihtu kunnostaa Kortepohjan perinteisiä opiskelija-asuntoja.Virpi Kotilainen / Yle

Opiskelija-asuntoja on haettu tänä vuonna Jyväskylässä hieman aiempaa vähemmän.

Keski-Suomen opiskelija-asuntosäätiön KOASin asuntoihin on heinäkuun loppuun mennessä tullut hakemuksia 15 prosenttia edellisvuotta vähemmän, kertoo toimitusjohtaja Matti Tanskanen.

KOAS Harju -opiskelija-asunnon kyltti.
Jyväskylän keskustaan on viime vuosina tullut uusia opiskelija-asuntoloita.Jaana Polamo / Yle

Tanskasen mukaan tilanteeseen on vaikuttanut paitsi kevään koronatilanne myös ulkomaisten opiskelijoiden kato vuokramarkkinoilta. Kesällä kysyntä on virkistynyt, kun kotimaiset opiskelijat ovat alkaneet entistäkin ahkerammin hakea asuntoja, Tanskanen sanoo.

– Heinäkuussa hakemusmäärä kasvoikin edellisvuodesta 18 prosenttia, Tanskanen toteaa.

Opiskelijalla on nyt valinnanvaraa

Myös Jyväskylän yliopiston ylioppilaskunnan omistaman Soihdun asuntojen kysyntä on hieman laskenut edellisvuodesta.

Palvelupäällikkö Jenni Kirkkomäki arvelee, että koronan lisäksi tilanteeseen vaikuttaa se, että Jyväskylässä on nyt tarjolla runsaasti vuokra-asuntoja myös vapailla markkinoilla.

– Opiskelijalla on täällä varaa valita, mihin menee, Kirkkomäki toteaa.

Soihtu on viime vuodet remontoinut ylioppilaskunnan perinteisiä opiskelija-asuntoja, Kortepohjan tornitaloja. Talot peruskorjataan yksi kerrallaan; nyt remontin alla on neljäs talo, joka valmistuu vuoden päästä. Viimeinenkin eli viides talo saadaan korjattuna käyttöön syksyksi 2022.

Ylioppilaskylän asuntorakennuksia Jyväskylän Kortepohjassa
Kortepohja on monelle Jyväskylässä opiskelleelle tuttu asuinalue.Virpi Kotilainen / Yle

Jenni Kirkkomäki kertoo, että osa remontoitujen talojen yksiöistä vuokrataan kalustettuna, sillä myös kalustetuilla asunnoilla on kysyntää.

Kysytyimpiä opiskelija-asuntoja ovat nykyisin juuri yksiöt. Soluasuntojen suosio on laskenut. Normaalisti niitä vuokraavat etenkin kansainväliset vaihto-opiskelijat, ja kun heitä ei nyt syksyllä ainakaan Jyväskylän yliopistoon tule, moni soluasunto jää tyhjäksi.

Sekä Soihtu että KOAS tarjoavatkin vähemmän kysyttyjä, tyhjilleen jääneitä soluasuntoja vuokrattavaksi nyt myös kaksioina yhdelle vuokralaiselle.

Soihdulla on Jyväskylässä 1612 asuntoa ja parituhatta asuntopaikkaa. KOASilla on 2402 opiskelija-asuntoa, joissa on yhteensä 3727 asuntopaikkaa. Lähivuosina molemmille on valmistumassa uusia asuntoja aivan yliopiston kampus-alueen tuntumaan.

Lue seuraavaksi