Koronapandemia ja Eksoten palkkakiista näkyvät Lappeenrannan taloudessa – tulos painuu reilusti miinukselle

Lappeenrannan taloutta tulee painamaan alas Eksoten palkkakiistasta johtuva maksu, joka on reilut 16 miljoonaa euroa.

Lappeenrannan taloutta rokottaa esimerkiksi Eksoten palkkakiistasta johtuva maksu. Kuva: Sirkka Haverinen/ Yle

Lappeenrannan kaupungin tulot ja menot ovat vielä tasapainossa koronapandemiasta huolimatta.

Etelä-Karjalan sosiaali- ja terveyspiiri Eksote palkkakiistan ennakoidaan kuitenkin painavan Lappeenrannan tuloksen reilusti miinukselle (siirryt toiseen palveluun).

Lisäksi isot kouluhankkeet kasvattavat lainakantaa noin 21 miljoonalla eurolla.

Kaupungin suuret kouluinvestoinnit ovat käynnissä Joutsenossa, Kesämäessä ja Lauritsalassa ja ne valmistuvat ensi vuonna. Sammontalon suunnittelu etenee ja Rakuunamäen päiväkodin rakentaminen on käynnistymässä.

Kaupunginjohtaja huolissaan verotuloista

Lappeenrannan verotulot ovat koronan vuoksi romahtamassa. Veroja ennakoidaan kertyvän tänä vuonna 290 miljoonaa euroa, mikä on liki kuusi miljoonaa euroa viime vuotta vähemmän ja alittaa kuluvan vuoden talousarvion 13,5 miljoonalla eurolla.

Toisaalta valtionosuuksia on lisätty kertaluonteisesti tälle vuodelle ja lisäykset vaikuttaisivat kattavan veromenetykset tänä vuonna.

Lappeenrannan kaupunginjohtaja Kimmo Jarva on huolestunut verorahoituksen kehityksestä tulevina vuosina.

– Verotulot eivät muutamaan vuoteen palaudu ennen koronapandemiaa tehtyjen taloussuunnitelmien tasolle. Valtiovarainministeriön ensi vuoden budjettiehdotuksessa ei ole enää apuja kuntien tulomenetysten kompensoimiseen. Hallituksen budjettiriiheen kohdistuu kuntakentältä vaatimuksia tilanteen korjaamiseksi, Jarva toteaa Lappeenrannan kaupungin tiedotteessa.

Lappeenrannan kaupunginhallitus käsittelee talouden puolivuotiskatsausta ensi maanantaina ja kaupunginvaltuusto tämän kuun viimeisenä päivänä.