Floridassa vapautetaan ilmaan satoja miljoonia geenimuunneltuja hyttysiä

Hyttysten avulla yritetään poistaa useita alueella leviäviä tauteja.

hyttyset
Moskiitto hyttynen
Hyttynen iholla.EPA

Floridassa on hyvksytty suunnitelma vapauttaa ensi vuoden aikana ilmaan 750 miljoonaa geenimuunneltua keltakuumehyttystä (Aedes aegypti).

Luonnossa esiintyvät keltakuumehyttyset levittävät useita vaarallisia tauteja, jotka vaativat Floridassa joka vuosi kuolonuhreja. Verta imevien hyttysten mukana leviävät muiden muassa keltakuume, sikiövaurioita aiheuttava zika-virus, Dengue-kuume ja chikungunya-kuume.

Floridassa, jossa on paljon hyttysille sopivia lisääntymisalueita, on vuosia pohdittu parasta keinoa, jolla tautien leviäminen hyttysten mukana voitaisiin estää.

Bioteknologiayritys Oxitec on saanut hyväksynnän suunnitelmalleen geenimuunneltujen hyttysten käytöstä. Ilmaan päästetään suuri määrä koirashyttysiä, joiden on määrä paritella luonnossa alkuperäisten naarashyttysten kanssa.

Syntyviin jälkeläisiin siirtyy geenimuuntelun takia proteiini, joka tappaa ne jo toukkavaiheessa. Tällä keinoin hyttyskannan toivotaan romahtavan ja tautiriskin vähenevän.

Kysymys riskeistä

Geenimuuntelun käyttäminen luonnon tilan muuttamiseen on herättänyt kiivasta keskustelua riskeistä.

Oxitecin tutkija Kevin Gorman kertoo uutistoimisto AP:lle, ettei menetelmä ole uusi. Sitä on Gormanin mukaan jo käytetty Brasiliassa ja Cayman-saarilla hyvin tuloksin.

Tutkijapiireissä epäillään silti, voivatko laboratoriossa kasvatetut hyttyset onnistua romahduttamaan elävän hyttyspopulaation. Tutkijat epäilevät, etteivät laboratoriohyttyset, jotka eivät siis ole käyneet läpi luonnonvalintaa, ole tarpeeksi vahvoja, jotta voittaisivat koiraiden välisen kilpailun paritteluun valmiista naaraista.

Suuri kysymys on, miten luontoon vaikuttaa se, että alueelta poistetaan siellä asuva, hyvin runsaslukuinen eliölaji.

Luonnonsuojelijoita askarruttaa lisäksi, vaikuttaako geenimuunneltu ravinto hyttysiä syöviin petoihin, kuten sammakoihin, lintuihin ja hämähäkkeihin.

Luonto on niin monimutkainen, ettei kaikkia vaikutuksia voida mitenkään ennalta testata, sanoo AP:lle Indianan yliopiston tutkija Max Moreno, joka on erikoistunut hyönteisten välittämiin tauteihin.

Hyttysten torjunnassa vaihtoehtona on myös massiivinen torjunta-aineiden käyttö, mikä tiedetään varmuudella luonnon kannalta vahingolliseksi.

Lue lisää:

CNN: 750 million genetically engineered mosquitoes approved for release in Florida Keys (siirryt toiseen palveluun)

Lähteet: AP