1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. rakentaminen

Kontiolahti haluaa tiivistää Lehmon aluetta – rakentamista ohjataan nykyiseen taajamaan

Kontiolahden kunta haluaa, että Lehmon liepeille rakennetaan tulevaisuudessa omakotitaloja vähemmän "haja-asutusmaisesti".

Lehmo on suosittua omakotitaloaluetta Joensuun kupeessa. Asukkaita on jo yli 5000. Kiivaimman rakentamisen aikaan uusia taloja nousi reilut 20 vuosittain. Pari viime vuotta tahti on rauhoittunut. Kuva: Petri Lassheikki / Yle

Kontiolahti haluaa tiivistää kunnalle huipputärkeän Lehmon rakentamista. Keinona on osayleiskaava, joka tulee pian nähtäville.

Kaavoituspäätös tehtiin jo kymmenen vuotta sitten, mutta muut kaavahankkeet kuten Kontioniemi, Jakokoski ja Paihola toteutettiin ensin.

Lehmon kaavaehdotus kattaa liki 3 300 hehtaarin alueen Uurosta Joensuun rajalle ja Jaamankankaalta lähelle Pielisjokea. Ydinalue on Kajaanintien ja Vanhan Nurmeksentien välinen alue.

Kaava määrittää rakentamista ja kaikkea maan käyttöä teollisuudesta virkistysalueisiin ja liikenneväyliin jopa 20 vuotta eteenpäin.

Lehmossa asuu jo yli 5 000 ihmistä ja kaava mahdollistaa alueelle 2 500-3 000 asukasta lisää.

– Asumista ohjataan pääosin taajamaan, toteaa Kontiolahden maankäyttöpäällikkö Marja-Liisa Sykkö.

Sykkö arvioi, että Lehmon osayleiskaava ehtii voimaan aikaisintaan vuodenvaihteessa. Tämä edellyttää, että kaavaehdotuksesta ei tule valituksia, jotka viivästyttäisivät voimaantuloa.