Koronatartunnan saanut vietti Kolilla viime lauantaina pitkän päivän – Siun sote: laajempi leviäminen mahdollista vain tunnin ajan

Ylen tietojen mukaan koronavirustartunnan saanut henkilö vietti suositun matkailukohteen alueella useamman tunnin.

Pohjois-Savon sairaanhoitopiiri ei kommentoi mitään kyseiseen koronatapaukseen liittyvää. Kuvituskuva. Kuva: Sami Takkinen / Yle

Ylen saamien tietojen mukaan COVID19-virusta kantava ihminen on viettänyt Kolilla viime lauantaina huomattavasti pidemmän ajan kuin Siun soten tiedotteessa kerrotaan.

Ristiriita aiheuttaa kysymyksen siitä, voiko altistuneita olla enemmän kuin jukisuuteen kerrotut kymmenen?

Koronatartunnan saanut, Kaavilla Pohjois-Savossa asuva henkilö vieraili Kolilla Pohjois-Karjalassa kahtena viikonloppuna.

Siun sote eli Pohjois-Karjalan sosiaali- ja terveyspalvelujen kuntayhtymä tiedotti torstaina, että koronavirustartunnan saanut vieraili seurueineen Kolin huipulla ja maisemaravintolassa kahtena viikonloppuna. Tiedotteen mukaan henkilö on ollut Kolilla lauantaina 8.8. klo 14–16 sekä lauantaina 15.8. klo 15–16.

Ylen tietojen mukaan viime lauantaina eli 15. elokuuta tartunnan saanut vietti Kolilla reilusti pidempään, iltapäivästä iltayhdeksään saakka.

– Tartunnan saaneen lähikontaktit koko ajalta on selvitetty. Tiedotteessa on mainittu ne ajat, jolloin tartunnan saanut on oleskellut sellaisissa tiloissa, joissa olisi ollut mahdollista tartunnan laajemmalle leviämiselle, selvittää viestintäpäällikkö Susanna Prokkola Siun sotesta.

Pohjois-Savon sairaanhoitopiiri ei kommentoi tapausta

Terveysviranomaisten selvitysten perusteella tartuntariski muille henkilöille on ollut kuitenkin pieni, eikä syytä yleiseen huoleen altistumisesta ole Kolin alueen asukkailla, matkailijoilla eikä hotellin henkilökunnalla.

– Terveysviranomaisilla on tarkka tieto henkilön liikkeistä. Altistuneisiin on oltu suoraan yhteydessä ja annettu heille toimintaohjeet, korostaa Prokkola.

Pohjois-Savon sairaanhoitopiiri ei kommentoi mitään kyseiseen koronatapaukseen liittyvää.

Infektioylilääkäri ei vahvista Siun soten julkituomia kellonaikoja, mutta ei myöskään kumoa niitä.

– Emme kommentoi mitään yksittäisen henkilöön liittyvää terveysasiaa millään tavalla, vastaa infektioylilääkäri Irma Koivula Kuopion yliopistollisesta sairaalasta.

Tartunnan Ylelle vahvistanut Kaavin terveyskeskuslääkäri Mervi Riekkinen ei kommentoinut, onko tartunta peräisin kotimaasta vai ulkomailta. Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen mukaan Pohjois-Savossa kirjattiin torstaina yksi uusi koronavirustapaus.

COVID-19-virukselle altistuneita voivat olla henkilöt, jotka ovat olleet kontaktissa tartunnan saaneen kanssa.

Altistuneita etsitään ihmisten puheisiin perustuen

Kaavin ja Kolin yhdistävän tartuntatapauksen altistuneiden selvittäminen on ollut pääosin Pohjois-Savon sairaanhoitopiirin ja THL:n vastuulla. Siun soten eli Pohjois-Karjalan sosiaali- ja terveyspalvelujen kuntayhtymän rooli on ollut pienempi.

Tartuntojen selvitystyötä koordinoidaan alueelta, jossa henkilön kotipaikka on.

Jäljitystyö ja altistuneiden kartoittaminen perustuu siihen, mitä ihmiset kertovat tartuntatautilääkärille ja -hoitajalle.

– Ihminen haastatellaan tarkkaan ja selvitetään, kenen kanssa hän on ollut lähikontaktissa eli ketkä ovat mahdollisesti altistuneet, kertoo Siun soten viestintäpäällikkö Susanna Prokkola.

THL tulee avuksi, jos tartunnan saanut on liikkunut julkisilla kulkuvälineillä, esimerkiksi junalla tai lentokoneella tai on epäily joukkoaltistumisesta.

– Jos on epäily, että on liikuttu julkisilla kulkuvälineillä tai liikuttu maakunnasta toiseen, niin sitten tulee THL mukaan, selvittää Prokkola.

Siun sote on vastuussa oman alueensa koronatapauksista ja altistuneista. Altistuneita on yhteensä kymmenkunta, joista kolme pohjoiskarjalaisia.

Pohjois-Karjalan ja Pohjois-Savon korontartuntojen määrä on maltillinen.

Pohjois-Karjalassa tartuntoja on todettu vain 29, joista viimeinen heinäkuun puolivälissä.

Pohjois-Savon alueella on todettuja tartuntoja THL:n mukaan 140. Ennen torstaina vahvistettua tapausta edellinen tartunta raportoitiin noin kaksi viikkoa sitten.