1. yle.fi
  2. Uutiset

Suomi mukaan EU:n sopimukseen koronavirusrokotteiden hankkimiseksi – EU sopi aiemmin lääkeyhtiön kanssa mahdollisen rokotteen ostamisesta

Suomi ilmoitti asiasta tänään EU:n komissiolle.

koronavirus
Tutkija työskentelee laboratoriossa Amsterdamissa.
Maailmalla on kehitteillä ainakin 165 eri rokotetta suojaamaan koronavirukselta. Yhtä näistä tutkittiin amsterdamilaisessa laboratoriossa toukokuussa.Koen Van Weel / AFP

Suomi on lähtenyt mukaan Euroopan unionin yhteiseen koronavirusrokotehankintaan. Suomi ilmoitti asiasta tänään EU:n komissiolle. Sosiaali- ja terveysministeriö kertoo Suomen päätöksestä tiedotteessa.

EU:n komissio kertoi 14. elokuuta, että se on tehnyt lääkeyhtiö AstraZenecan kanssa ensimmäisen sopimuksen mahdollisen koronavirusrokotteen ostoista.

Lue lisää: Koronarokotteen testit antoivat lupaavia tuloksia Britanniassa ja Kiinassa – THL:n ylilääkäri: "Toiveikkuutta herättävää"

EU:n yhteishankintaan liittyvien rokotteiden käytöstä päätetään erikseen sitten, kun hankittavaksi sovittujen rokotteiden teho ja turvallisuus on arvioitu. Lisäksi lääkevalmisteen on saatava myyntilupa Euroopassa. Luvan antaa Euroopan lääkevirasto.

Suomi aikoo varautua liittymään myös muihin komission jatkossa neuvottelemiin sopimuksiin useamman eri rokotevalmistajan kanssa.

STM:n tiedotteessa todetaan, että näin tekemällä Suomi pyrkii hallitsemaan mahdollisia riskejä, joita uusiin rokotteisiin voi liittyä, mikäli ne osoittautuvat teholtaan riittämättömiksi. Riskinä on myös, että lääkeviranomainen arvioi rokotteen haittavaikutukset liian suuriksi saavutettavaan hyötyyn nähden.

*Lue lisää:
*

Kilpajuoksu koronarokotteesta kovenee – Valmis rokote käyttöön jo loppuvuodesta?

Maailmalla käydään jo kauppaa lupaavista koronarokotteista – Suomi ei ole tehnyt päätöstä mistään rokotteesta

Suomalaisista 70 prosenttia ottaisi koronarokotteen – moni muistaa tosin vielä sikainfluenssapiikin jälkimainingit

Lue seuraavaksi