1. yle.fi
  2. Uutiset

Kymenlaaksoon tulee uusi koronanäytepaikka Kouvolaan – flunssaoireisia varten perustetaan kaksi infektioterveysasemaa

Jatkossa Kymsote ottaa koronavirusnäytteitä kolmessa paikassa.

koronavirus
Marjoniemen terveysasema
Kymsoten kolmas näytteenottopaikka aloittaa Marjoniemen terveysasemalla 31. elokuuta.Pyry Sarkiola / Yle

Kymsote perustaa uuden koronanäytteenottopaikan. Se avataan Kouvolassa Marjoniemen terveysasemalla elokuun lopussa.

Samalla Kymsote lisää henkilöstöä Kymenlaakson keskussairaalan koronanäytteenottoon.

Kymenlaaksossa on jo entuudestaan näytteenottopaikat Pohjois-Kymen sairaalassa Kouvolassa ja keskussairaalassa Kotkassa. Jatkossa Kymenlaaksossa on kolme näytteenottopistettä.

Kymenlaakson keskussairaalan ja Pohjois-Kymen sairaalan näytteenottopisteet ovat avoinna joka päivä kello 8–18.

Marjoniemen uusi näytteenottopiste avautuu 31. elokuuta, ja on avoinna maanantaista perjantaihin kello 8–18.

Kaksi infektioterveysasemaa lieväoireisille

Lisäksi Kymenlaakson keskussairaalaan ja Marjoniemen terveyaseman yhteyteen avataan infektioterveysasemat.

Ne aloittavat toimintansa Kymenlaakson keskussairaalassa ja Marjoniemen terveysaseman yhteydessä 31. elokuuta.

Infektioterveysasemilla hoidetaan niin sanottuja flunssapotilaita, jotka kärsivät esimerkiksi kuumeesta, hengitystieoireista tai vatsaoireista.

Korona-aikana näitä potilaita on hoidettu keskussairaalan ja Pohjois-Kymen sairaalan infektiopäivystyksissä. Jatkossa infektiopäivystyksissä hoidetaan vakavammista oireista, kuten hengenahdistuksesta, rintakivuista tai yleistilan huonontumisesta kärsiviä potilaita.

– Näin saadaan päivystyksissä varmistettua vakavammin sairastuneiden hoito, ja vähennettyä ruuhkia, Kymsoten johtajaylilääkäri Marja-Liisa Mäntymaa kertoo sähköpostitse.

Etelä-Kymenlaakson infektioterveysasema perustetaan Kymenlaakson keskussairaalan entisiin päivystystiloihin, ja on auki päivittäin kello 9–20. Pohjois-Kymenlaakson infektioterveysasema Marjoniemessä on avoinna maanantaista perjantaihin kello 9–17.

Toimipisteitä kiinni

Samalla Kymsote supistaa joidenkin toimipisteiden aukioloaikoja, koska henkilökuntaa siirretään muihin tehtäviin koronavirustilanteen vuoksi.

Haminassa kiirevastaanotto on jatkossa avoinna maanantaisin ja torstaisin kello 8–18 sekä tiistaisin, keskiviikkoisin ja perjantaisin kello 8–16. Haminan kiirevastaanotto on kokonaan kiinni viikonloppuisin 5. syyskuuta alkaen toistaiseksi. Nykyisin kiirevastaanotto on auki joka päivä kello 8–22.

Kouvolassa Korian ja Jaalan terveysasemat pysyvät suljettuina toistaiseksi. Myös Kymsoten alueen terveys- ja hyvinvointipisteet on suljettu tämän viikon maanantaista alkaen.

Koronanäytteiden määrä on lisääntynyt paljon loppukesän aikana. Samalla Kymenlaakson keskussairaalan ja Pohjois-Kymen sairaalan päivystykset ovat ruuhkautuneet.

Muutoksilla Kymsote haluaa parantaa potilaiden pääsyä koronavirusinfektioon liittyvään terveysneuvontaan, näytteenottoon ja hoitoon.

Lue seuraavaksi